Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Disco και 60s vibes: Όλες οι τάσεις που ξεχωρίσαμε από την SS22 συλλογή του οίκου Dior

Ο γαλλικός οίκος άνοιξε την αυλαία της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι με ένα σόου γεμάτο χρώμα.

Χρώματα, επιτραπέζια παιχνίδια, διασκέδαση σε ντίσκο με δυνατή μουσική, χαρά, ζωντάνια, τέχνη. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά από τα οποία εμπνεύστηκε η Maria Grazia Chiuri για τη δημιουργία της νέας συλλογής της για τον οίκο Dior που αφορά τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022. Ο γαλλικός οίκος άνοιξε την αυλαία της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού, που μετά από σχεδόν 18 μήνες πραγματοποιείται όχι online, αλλά μέσα από κανονικά fashion shows με κοινό.

Αυτή τη φορά, η Maria Grazia Chiuri φαίνεται πως ξεπέρασε τον εαυτό της και αποφάσισε να δημιουργήσει μία συλλογή κάπως διαφορετική από ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν τιμά για ακόμα μία φορά -όπως μέσα από κάθε της συλλογή- μία περίοδο του οίκου Dior. Αυτή τη φορά έστρεψε την προσοχή της σε μία δεκαετία με τεράστιο στιλιστικό ενδιαφέρον που έφερε αλλαγές στον κόσμο της μόδας, γέννησε style icons και τάσεις που κυριαρχούν στο ένδυμα μέχρι και σήμερα.

Διάβασε ακόμη – Paris Fashion Week: Τα highlights από τις συλλογές για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022

Η SS22 συλλογή της λοιπόν αφορά την πορεία και το έργο του Marc Bohan, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Dior, αφού σχεδίαζε για αυτόν 30 χρόνια. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, η Maria Grazia στόχευσε την προσοχή της στη Slim Collection που σχεδίασε και παρουσίασε ο δημιουργός το 1961 και η οποία χαρακτηρίστηκε από τους fashion editors της εποχής ως μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της μόδας.

Η φεμινίστρια Maria Grazia άφησε έξω από τη συλλογή της ό,τι πίστευε πως δεν θα ταιριάζει σε μία σύγχρονη, χειραφετημένη γυναίκα που αγαπά την ανεξαρτησία της και μπορεί να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της κοινωνίας, δημιουργώντας μία Ready to Wear συλλογή που αποπνέει ζωντάνια, φρεσκάδα αλλά και δυναμισμό.

Σε αυτή τη διαδικασία και εκτός από το έργο του Marc Bohan, τη βοήθησε η πορεία της ζωγράφου Anna Paparatti, η οποία αγαπά εξίσου τα έντονα χρώματα που είναι και χαρακτηριστικό της μόδας που επικρατούσε τη δεκαετία του ’60, δηλαδή τα έντονα χρώματα. 

Όσον αφορά στο σκηνικό του show, η Anna Paparatti δημιούργησε μία πασαρέλα που έμοιαζε με ταμπλό από επιτραπέζιο παιχνίδι, επάνω στο οποίο εμφανίστηκαν τα μοντέλα με τις Dior δημιουργίες. Η πραγματική έμπνευση βέβαια πίσω από το εν λόγω σκηνικό ήταν άλλη και αφορούσε τη ντίσκο Piper Club που βρισκόταν στη Ρώμη τη δεκαετία του ’60.

Όλα όσα ξεχωρίσαμε από τη συλλογή:

Τα χρώματα

Η SS22 συλλογή του οίκου Dior λοιπόν αγαπά το έντονο χρώμα όπως το κίτρινο, το κόκκινο, το μοβ, το πορτοκαλί και το πράσινο, θυμίζει κάτι από το έργο του Piet Mondrian σε μία πιο σύγχρονη εκδοχή, ενώ μας υπενθυμίζει πως οι bold αποχρώσεις έχουν άμεσα θετική επίδραση στην ψυχολογία μας.

Τα ταγιέρ:

Ό,τι κι αν σας έρχεται στο νου όταν ακούτε τη λέξη ταγιέρ, δεν έχει σχέση με τα σχέδια της Maria Grazia Chiuri. Η σχεδιάστρια δημιούργησε μία σειρά από ταγιέρ που αποτελούνται από mini φούστες και boxy jackets σε αποχρώσεις όπως το πορτοκαλί, τα οποία επαναπροσδιορίζουν το φινό sexiness που έχει λείψει από τις παρωχημένες τάσεις που εμφανίζονται κάθε σεζόν.

mini φορέματα

Έχοντας ως πηγή έμπνευσης τα 60s, δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει η δημιουργός στη συλλογή της τα mini φορέματα. Τα σχέδια της Maria Grazia έχουν τετράγωνα σχέδια ως μοτίβα, Α γραμμή και σίγουρα θα τα λάτρευε η Twiggy.

Δες εδώ το show του οίκου Dior:

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφίες: Dior, EPA

Διάβασε ακόμη