Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Dior Cruise 2022: Μια ωδή στο αρχαιοελληνικό παρελθόν αλλά και στο μέλλον

Η έμπνευση, τα looks, και τα παραλειπόμενα της εκδήλωσης που μεταδόθηκε από το Παναθηναϊκό Στάδιο σε όλο τον πλανήτη.

Απευθείας από το εμβληματικό Παναθηναϊκό Στάδιο στην καρδιά της Αθήνας, o οίκος Dior αποκαλύψε τους πολιτιστικούς διαλόγους που αποτέλεσαν την έμπνευση της συλλογής Cruise 2022, η οποία, σύμφωνα με τον οίκο, τοποθετείται στο σταυροδρόμι της κληρονομιάς και της σύγχρονης εποχής.

Η Μητέρα Θεά, το μητριαρχικό αρχετυπικό μοντέλο που αναπαράγεται σχεδόν σε όλες τις μυθολογίες του κόσμου είναι η έμπνευση πίσω από τη συλλογή Dior Cruise 2022 που παρακολούθησε πριν λίγο όλος ο κόσμος μέσα από το φωτισμένο με δάδες Παναθηναϊκό Στάδιο. Στην ελληνική μυθολογία, ειδικότερα, η εικόνα αυτής της γυναίκας που αποτελεί σύμβολο της γονιμότητας και της ίδιας της ζωής αποτυπώνεται με πολλές μορφές, από τη Γαία και τη Δήμητρα μέχρι την Άρτεμη και τη Θεά των Όφεων στη Μινωική Κρήτη.  

Οι εικόνες αυτών των θεοτήτων, μέσα από ειδώλια, αγάλματα, τοιχογραφίες και άλλα απομεινάρια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για την έμπνευση πίσω από τη συλλογή. Επειδή όμως –όπως έχει δηλώσει η Maria Grazia Chiuri- θέλει να φτιάχνει μόδα που δεν αφορά το παρελθόν ούτε το μέλλον αλλά το τώρα, οι εικόνες αυτές ερμηνεύτηκαν δημιουργικά μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα και απευθύνονται στη σύγχρονη, πολυάσχολη γυναίκα-θεά.

Για τη Maria Grazia Chiuri, το ρούχο είναι κάτι που πρέπει να απελευθερώνει το σώμα και όχι να το περιορίζει. Αυτός είναι και ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους λατρεύει την αισθητική των αρχαιοελληνικών ενδυμάτων που αναδεικνύονται με την κίνηση και ο χιτώντας είναι για εκείνη ένα από τα αγαπημένα της κομμάτια και βασικό στοιχείο πολλών από τις συλλογές που έχει σχεδιάσει. 

Έτσι, αν και ο αρχαιοελληνικός πέπλος που φορούσαν οι γυναίκες στην Αρχαία Ελλάδα αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσης της συλλογής και τα ρούχα μοιάζουν να έχουν βγει από αρχαία αγάλματα, την ίδια στιγμή εμπεριέχουν την έννοια της δράσης και στη δημιουργία τους έχουν χρησιμοποιηθεί τεχνικές που τους επιτρέπουν να είναι πρακτικά ακόμα κι αν θέλει κανείς να τρέξει φορώντας τα.

Για να κάνει το μήνυμά της ακόμα πιο σαφές, στις δημιουργίες της Dior Cruise 2022 συνδύασε τα μακριά ανάλαφρα φορέματα με φουτουριστικά sneakers. Γενικά, το footwear με το οποίο συμπληρώθηκαν τα looks της συλλογής δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνεση και τα τακούνια (όπου υπάρχουν) είναι χαμηλά. 

Έτσι, η σχεδιάστρια θέλησε να δώσει το σήμα πως αυτά τα φορέματα δεν είναι απαραίτητα για βραδινές εμφανίσεις αλλά για το στίβο της καθημερινότητας.Η συλλογή, παρά την αρχική διάθεση που είχε δημιουργήσει η ρουστίκ αισθητική της πρόσκλησης για το σόου, είχε πολλές φουτουριστικές πινελιές και σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε φολκλόρ. Στη χρωματική παλέτα πρωταγωνίστησε το λευκό, το μαύρο και το μπλε, με μερικές χρυσές πινελιές. Σε ό,τι αφορά τα αξεσουάρ, εξέχουσα θέση είχαν οι τσάντες σε sporty ύφος και οι tote bags και τα αθλητικά παπούτσια φορεμένα με ψηλές αθληιτκές κάλτσες

Από αυτή την άποψη, το Καλλιμάρμαρο ήταν ο ιδανικός χώρος για να παρουσιαστούν τα συγκεκριμένα κομμάτια αλλά και μια άμεση αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες που αποτέλεσαν επίσης πηγή έμπνευσης. “Το Καλλιμάρμαρο έχει μια αίσθηση ελευθερίας την οποία νιώθεις αμέσως μόλις το αντικρίζεις”, ήταν τα λόγια της Maria Grazia Chiuri.

Τα μοντέλα (ανάμεσά τους η Charlotte Casiraghi) περπάτησαν στον αρχαίο στίβο, υπό τους ήχους της μουσικής σύνθεση της μουσικού Ελένης Πούλου. από ζωντανή ορχήστρα που αργότερα έπαιξε το τραγούδι The Swan της Ιωάννας Γκίκα η οποία το ερμήνευσε με την ατμοσφαιρική φωνή της. Το τραγούδι αυτό συνόδεψε με τον καλύτερο τρόπο το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της συλλογής, ένα φόρεμα που θύμιζε κύκνο. 

Στο τέλος του σόου, όλα τα μοντέλα παρέλασαν κάτω από πυροτεχνήματα που φώτιζαν το νυχτερινό αττικό ουρανό και την Ιωάννα Γκίκα που έκλεισε το σόου με τα τραγούδια της Receate και Messenger. 

Πηγή: Μadame Figaro 

Διάβασε ακόμη