Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

Δήμητρα Ονουφρίου: Η επικεφαλής marketing της ΑstroBank μιλά για την πορεία με τις Ροζ φιγούρες της Europa Donna Kυπρου στις 9 Οκτωβρίου

Μια πορεία ζωής. Μια διαδρομή ελπίδας που συνεχίζει να εμπνέει εδώ και 17 χρόνια. Η Δήμητρα Ονουφρίου, Επικεφαλής Μarketing της AstroBank, που συνδιοργανώνει για 12η χρονιά την Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες της Europa Donna Κύπρου, εξηγεί στη Madame Figaro τα πάντα για τη φετινή διαδικτυακή Πορεία, που θα διεξαχθεί στις 9 Οκτωβρίου.

Ένα ταξίδι χιλιάδων μιλίων ξεκινάει με ένα βήμα». Και αυτό ακριβώς κατάφερε η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες της Εuropa Donna Kύπρου. Nα μετατρέψει το πρώτο βήμα σε ένα ταξίδι 17 χρόνων, να σπάσει την προκατάληψη για τον καρκίνο του μαστού, να ενημερώσει, να σώσει εκατοντάδες ζωές. Ένα βήμα ζωής, που βρήκε σύμμαχο την AstroBank και κατάφερε να μετουσιωθεί σε μια ετήσια διαδρομή χιλιάδων ανθρώπων, κάνοντας το εγώ εμείς, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Φέτος, για 12η χρονιά, η AstroBank συνδιοργανώνει την Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες της Εuropa Donna Κύπρου και αν η πανδημία επιτάσσει την κοινωνική αποστασιοποίηση, η ουσία παραμένει και δείχνει το δρόμο για το αύριο. Από τους ανθρώπους που δίνουν κάθε χρόνο την ψυχή τους για τη διοργάνωση της Πορείας, η Επικεφαλής Marketing της AstroBank ΔήμητραΟνουφρίου δίνει το δικό της μήνυμα ελπίδας: «Ενωμένοι μαζί, ακόμη πιο δυνατοί».

Η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες αποτελεί πλέον ετήσιο θεσμό. Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της φέτος;

Η 17η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες θα διεξαχθεί στις 9 Οκτωβρίου, κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλουν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά του κορoνοϊού. Επειδή δεν είναι δυνατή η μαζική συμμετοχή του κόσμου με φυσική παρουσία, έχουν βρεθεί διαφορετικοί τρόποι ώστε ο κόσμος να δηλώσει «παρών». Στη φετινή Πορεία, η οποία θα έχει μορφή λαμπαδηδρομίας, δρομείς, στελέχη της Europa Donna και της AstroBank, θα μεταφέρουν τη φλόγα που συμβολίζει τη θέληση των γυναικών για ζωή, από το σπίτι της Europa Donna στη Λευκωσία στο παλιό Δημαρχείο Λευκωσίας στην Πλατεία Ελευθερίας, με ενδιάμεση στάση το Κτήριο Διοίκησης της AstroBank στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού. Οι χιλιάδες ανθρώπων που τις προηγούμενες χρονιές συμμετείχαν με φυσική παρουσία στη μεγαλύτερη πορεία ζωής που γίνεται στην Κύπρο, θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη λαμπαδηδρομία και να συμμετάσχουν διαδικτυακά, από την ιστοσελίδα της Europa Donna, europadonna. com.cy. Ζωντανή μετάδοση της Πορείας θα πραγματοποιηθεί και τηλεοπτικά.

Ποιο είναι το φετινό μήνυμα της Πορείας με τις Ροζ Φιγούρες;

Η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες έχει διαχρονικά καθιερωθεί ως μια σημαντική ετήσια κοινωνική εκδήλωση που συμβάλλει ουσιαστικά στην ενημέρωση, αφύπνιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού, αλλά και τον καρκίνο των ωοθηκών. Το μήνυμα που η φετινή Πορεία θέλει να στείλει σε κάθε γυναίκα, αλλά και κάθε πολίτη, είναι ότι η συλλογική προσπάθεια γίνεται δύναμη: «Ενωμένοι μαζί, ακόμη πιο δυνατοί».

Τι αποτυπώνει αυτό το μήνυμα;

Τις δυνατότητες που υπάρχουν όταν όλοι εργαζόμαστε για την επίτευξη του κοινού μας στόχου: Μία κοινωνία στην οποία καμία γυναίκα δε θα χάνει τη ζωή της από καρκίνο του μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντικές, και με τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης του προβλήματος, το ποσοστό επιτυχίας θεραπεύσιμων περιστατικών έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι γι’ αυτό που συνεχίζουμε επιμένοντας στην αξία της πρόληψης, θεωρώντας ότι δεν πρέπει καμία άλλη γυναίκα να χαθεί λόγω αμέλειας. Το ότι μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά η Πορεία διεξάγεται σε ένα αντίξοο περιβάλλον θεωρώ πως σηματοδοτεί το πάθος και την αποφασιστικότητα τόσο των στελεχών της Europa Donna όσο και εμάς ως στρατηγικών της εταίρων, ώστε οι σκοποί της να επιτευχθούν, όσες δυσκολίες και αν συναντήσουμε σε αυτόν το δρόμο.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος η Πορεία θα είναι διαδικτυακή. Κατάφερε να φτάσει το μήνυμά της σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους;

Η περσινή μαζική απήχηση της δράσης σε γυναίκες νεαρής ηλικίας, μέσα από τα social media, είναι ένα γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για την περαιτέρω διάδοση του δίπτυχου της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Πώς μπορεί το κοινό να στηρίξει οικονομικά τις δράσεις της Europa Donna Κύπρου;

Ταυτόχρονα με την Πορεία, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα, το κοινό μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά στο έργο της Europa Donna μέσω της ιστοσελίδας της, μέσω τηλεφωνικών γραμμών αλλά και στους κουμπαράδες που θα είναι στημένοι στο κεντρικό κατάστημα της AstroBank στη Λευκωσία.

Παρά την πανδημία και τα εμπόδια, η AstroBank συνεχίζει να στηρίζει με τον ίδιο ζήλο αυτή την προσπάθεια. Μιλήστε μου για αυτή τη σχέση.

Η σχέση μας με τη Europa Donna είναι σχέση ζωής που λάμπει εδώ και 12 χρόνια! Μέσα από την πολύχρονη στήριξή μας, όλοι εδώ στην AstroBank αισθανόμαστε αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας. Με όλες μας τις δυνάμεις, και με προθυμία, βρισκόμαστε δίπλα στην οργάνωση, αλλά και στις γυναίκες της Κύπρου, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Η προσφορά προς την κοινωνία, εξάλλου, είναι συστατικό στοιχείο του DNA της Τράπεζας, και θέλουμε, ως ενεργοί πολίτες, να επιστρέφουμε στην κοινωνία την εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλει. Για την AstroBank η στήριξη στο έργο της Europa Donna από τελεί προτεραιότητα που δε μεταβάλλεται, όσο δύσκολες και αν είναι οι εξωτερικές συνθήκες.

Δώδεκα χρόνια στο πλευρό της Europa Donna Κύπρου, πόσο συμβάλατε και πόσο επηρεαστήκατε από τη δράση της;

Αναμφισβήτητα μέσω αυτής της διαδρομής αποκτήσαμε εμπειρίες που δύσκολα μπορούσαμε να φανταστούμε. Θα ήθελα να σταθώ μόνο στην επαφή μας με γυναίκες που πάλεψαν τον καρκίνο και βγαίνοντας νικήτριες σπεύδουν να βοηθήσουν άλλες γυναίκες που δοκιμάζονται. Η συναναστροφή με τέτοιους ανθρώπους σε γεμίζει δύναμη και ελπίδα ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά όταν είμαστε ενωμένοι γύρω από έναν κοινό σκοπό. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ παρά να σημειώσω την εξέλιξη του ίδιου του θεσμού της Πορείας με τις Ροζ Φιγούρες στη διάρκεια αυτών των ετών. Από μία πρωτοβουλία που συσπείρωνε άτομα με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στο ζήτημα ή συγγενείς ασθενών, έχει μετεξελιχθεί σε μία πραγματικά μαζική εκδήλωση που μεταφέρει το μήνυμα της ζωής. Αισθάνομαι μάλιστα υπερήφανη, καθώς από τη δική μας μεριά συμβάλαμε με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να συμβεί αυτό. Στόχος, εξάλλου, της Τράπεζας δεν είναι μόνο η καθαυτή οικονομική ενίσχυση της δράσης, αλλά και η πολύπλευρη στήριξη του φορέα της, ώστε αυτός να αναπτυχθεί. Επιπλέον, οι επιτυχίες της πρωτοβουλίας εκτείνονται πέραν της –εξαιρετικά πολύτιμης– διαφώτισης. Η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του Κέντρου Μαστού και στην επίτευξη του διαχρονικού στόχου της εξατομικευμένης θεραπείας.

Ποια συναισθήματα σας δημιουργούνται όταν προετοιμάζεστε για την Πορεία;

Είναι πολλά και ιδιαίτερα αντικρουόμενα. Ερχόμαστε σε επαφή με τον ανθρώπινο πόνο, το φόβο και την αγωνία για την επόμενη ημέρα, και την ίδια ώρα με την ελπίδα και τη χαρά της νίκης. Δεν κρύβω παράλληλα ότι το αίσθημα της ευθύνης είναι κάτι που υπάρχει έντονα σε όσους εμπλεκόμαστε στη διοργάνωση. Δε θα μπορούσε να συμβαίνει άλλωστε διαφορετικά, εφόσον αναλογιστείς πως το να φτάσει το μήνυμα της έγκαιρης διάγνωσης μπορεί πρακτικά να σώσει μια ζωή.

Έχετε ταυτιστεί με τη φράση «Make it happen». Μετά από τόσα χρόνια επιτυχούς συνεργασίας με τη Europa Donna, τι πιστεύετε ότι χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί ένας στόχος;

Σίγουρα η επίτευξη ενός στόχου καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά θεωρώ πως είναι αναγκαίο να υπάρχει ταύτιση στο όραμα μεταξύ των συνεργαζόμενων οργανισμών. Η AstroBank αγκάλιασε και έκανε δικό της το όραμα της Europa Donna για μία κοινωνία όπου καμία ζωή δε θα χάνεται από καρκίνο του μαστού. Η σκληρή δουλειά, που ξεπερνάει την απλή διεκπεραίωση όσων πρέπει να γίνουν, αποτελεί το δεύτερο συστατικό για τη μακροχρόνια επιτυχία ενός στόχου. Είναι σημαντικό όλοι όσοι εμπλέκονται σε μία πρωτοβουλία, ως άτομα και ως ομάδες, ειδικά όταν πρόκειται για ένα σκοπό όπως αυτός, να την αισθάνονται δική τους και να αγαπούν αυτό που κάνουν. Η ηθική όμως ανταμοιβή βλέποντας αυτή την ενέργεια να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο είναι τεράστια, κυρίως όταν αναλογίζεσαι πως και εσύ βάζεις το δικό σου λιθαράκι για τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο. Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να γίνει η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες η μεγαλύτερη πορεία ζωής που γίνεται στην Κύπρο. Σήμερα πλέον, και παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζουμε να πραγματοποιούμε την Πορεία με νέους τρόπους, και με περισσότερη χρήση της τεχνολογίας. Αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε με ευχαρίστηση να πούμε «we are making it happen!».

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε ενόψει της φετινής Πορείας;

Απευθυνόμενη στις γυναίκες, αλλά και τους άντρες, διότι ο καρκίνος του μαστού, σπάνια μεν αλλά προσβάλλει και άντρες, θα ήθελα να τους προτρέψω να ξεπεράσουν τυχόν φόβο ή ταμπού του παρελθόντος και να καθιερώσουν τον προληπτικό τους έλεγχο. Όσο τετριμμένο και αν ακούγεται, πραγματικά είναι αυτός που σώζει ζωές. Ας βάλουμε στη ζωή μας την πρόληψη και να κάνουμε τακτικά τις εξετάσεις μας. Ειδικά όμως για τη φετινή διοργάνωση θα ήθελα να μεταφέρω το μήνυμά της, «Ενωμένοι μαζί, ακόμη πιο δυνατοί». Με αυτή τη φράση θα ήθελα να καλέσω λοιπόν γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών να ενημερωθούν και να στηρίξουν την Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες!

Διάβασε ακόμη