Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Δίδυμα στο σχολείο: Μαζί ή χωριστά;

4 λόγοι για να τα κρατήσεις μαζί στην ίδια τάξη.

Της Νατάσας Τούρζα

Μια κοινή συζήτηση μεταξύ των εκπαιδευτικών και των γονέων που έχουν δίδυμα, είναι αν τα παιδιά θα πρέπει να τοποθετούνται στην ίδια τάξη στο σχολείο ή να χωρίζονται. Το ερώτημα “μαζί ή χώρια” είναι για τους γονείς ένα μεγάλο δίλημμα καθώς και οι δύο επιλογές έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως δεν υπάρχουν επίσημες επιστημονικές μελέτες για το διαχωρισμό των διδύμων κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Για το λόγο αυτό, η κρίσιμη αυτή απόφαση εξαρτάται αποκλειστικά από τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να λάβουν υπόψιν τους πολλούς παράγοντες πριν πάρουν την τελική απόφαση.

Διάβασε ακόμη – Επιστροφή στο σχολείο: 6 tips για ομαλή προσαρμογή

Αν τα δίδυμα στην καθημερινότητά τους έχουν ανταγωνιστική σχέση και διαφορετικά ενδιαφέροντα, τότε ο γονέας πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο ότι σε έναν ανεξάρτητο χώρο θα αναπτύξουν καλύτερα την προσωπικότητά τους. Αν από την άλλη, τα δίδυμα είναι ευτυχισμένα μαζί και με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσει το καθένα ανεξάρτητη προσωπικότητα, τότε ο διαχωρισμός θα αναστατώσει σημαντικά την ψυχολογία τους, θα προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα και θα τους στοιχίσει.

Ακολουθούν τέσσερις λόγοι για να κρατήσεις τα δίδυμα μαζί στην ίδια τάξη.

1. Ενισχύεται η μεταξύ τους συνεργασία. Πχ. Εάν ένα παιδί χάσει το σχολείο, το άλλο μπορεί να το βοηθήσει με την ύλη και να ενημερώσει άμεσα για τις εργασίες.

2. Έρχονται ακόμα πιο κοντά. Οι δίδυμοι δεσμοί είναι τόσο ξεχωριστοί. Με το να βρίσκονται στην ίδια τάξη θα αποκτήσουν όμορφες σχολικές αναμνήσεις που θα τους συντροφεύουν για μια ζωή.

Διάβασε ακόμη – Πείτε “αντίο” στην πιπίλα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι

3. Πιο βολικό για τους γονείς. Είναι γεγονός πως με τα δίδυμα στην ίδια τάξη, γίνεται καλύτερη διαχείρηση του οικογενειακού προγράμματος και η συννενόηση είναι πιο εύκολη.

4. Πιο εύκολο διάβασμα. Ίδια τάξη σημαίνει κοινές υποχρεώσεις, κοινά τεστ και κοινός δάσκαλος. Όλα κυλούν πιο ομαλά από ότι θα γινόταν σε αντίθετη περίπτωση.

Instagram: @natty_tourza

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη