Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Διατροφική μαγιά: Η θρεπτική της αξία και πώς θα την εντάξεις στη διατροφή σου

H κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Αλεξία Ποταμίτου, μιλά για τη διατροφική μαγιά και την πλούσια γεύση και θρεπτική αξία που προσδίδει στα φαγητά.

Η τροφή είναι γεύση, χαρά, θύμησες, ενέργεια και θρέψη, οπότε είναι σημαντικό κάθε τι που φτιάχνουμε, κάθε τι που καταναλώνουμε να μας ευχαριστεί. Η διατροφική μαγιά (Nutritional Yeast) είναι ένα σημαντικό και γευστικό συστατικό που έχει θέση στη διατροφή μας.

Η διατροφική μαγιά είναι ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης και παρόλο που είναι ο ίδιος τύπος μαγιάς με αυτόν που υπάρχει στη μπύρα, όπως και με αυτόν που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων, η επεξεργασία τους είναι διαφορετική. Η διατροφική μαγιά προέρχεται από τη φυσική ζύμωση των σακχαρομυκήτων Saccharomyces cerevisiae σε ένα πλούσιο σε σάκχαρα μέσο, όπως η μελάσα ή το παντζάρι. Στη συνέχεια θερμαίνεται για να απενεργοποιηθεί, πλένεται, παστεριώνεται, στεγνώνει, θρυμματίζεται και συσκευάζεται. Τα κύτταρα στη ζύμη απενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της παρασκευής και της επεξεργασίας της, οπότε δεν είναι ζωντανά στο τελικό προϊόν. Η διαφορά λοιπόν από τη μαγιά της μπύρας είναι πως η διατροφική μαγιά είναι μια απενεργοποιημένη μορφή μαγιάς, άρα δε χρησιμεύει στο να κάνει ένα ζυμάρι να “φουσκώσει”.

Η διατροφική μαγιά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Η εμπλουτισμένη της μορφή περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β6 και Β12 αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο και μολυβδαίνιο. Είναι επίσης μια πλήρης πρωτεΐνη, κάτι που σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται να παίρνουμε από τα τρόφιμα.

Διάβασε ακόμη – Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη χοληστερίνη και διατροφή σύμφωνα με διατροφολόγο

Η διατροφική μαγιά χρησιμοποιείται κατά κόρον από χορτοφάγους και αυστηρούς χορτοφάγους (vegans). Είναι ένα προϊόν με αλμυρή τυρένια γεύση, το οποίο προτιμούν κυρίως όσοι δεν καταναλώνουν τυριά. Δύο κουταλιές της σούπας (10 γραμμάρια προϊόντος) περιέχουν πάνω από 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, αποτελώντας έτσι μια εύκολη εναλλακτική για τους vegans να προσθέσουν πρωτεΐνη, και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας, στα γεύματά τους.

Η πλούσια θρεπτική της σύσταση την κάνει εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή (vegan) αλλά και για όσους δοκιμάζουν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Παρόλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική σε πολλές χορτοφαγικές και μη παρασκευές, όπως σε περιπτώσεις νηστείας (όπου για παράδειγμα δεν καταναλώνεται τυρί) ή από όσους μπορεί να παρουσιάζουν κάποια δυσανεξία σε γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά δε θέλουν να «αποχωριστούν» τη γεύση του τυριού. Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να επωφεληθούν από τα διατροφικά της οφέλη, ή σε όσους απλώς αρέσει η ιδιαίτερη umami γεύση της.

Εκτός από την τυρένια της γεύση, δίνει και ιδιαίτερη υφή στα φαγητά στα οποία προστίθεται. Όταν αποθηκεύεται σωστά, σε καλά κλειστό δοχείο φαγητού ή σακουλάκι, μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο χρόνια. Μπορεί να βοηθήσει τις σάλτσες και τις σούπες να δέσουν καθώς τους προσδίδει μια πιο κρεμώδη υφή.

Πώς μπορείς να την χρησιμοποιήσεις λοιπόν;

  • Ως τριμμένο “τυρί”, σε vegan συνταγές ή σε οποιαδήποτε άλλη μη χορτοφαγική παρασκευή, όπως π.χ. σε πέστο βασιλικού αντί παρμεζάνας ή σε καρμπονάρα
  • Σε σούπες ή σάλτσες και αλμυρές κρέμες, όπως μπεσαμέλ, ή σε πουρέ πατάτας και άλλων λαχανικών
  • Στις σαλάτες (ωμές, ψητές, βραστές) για έξτρα θρεπτικά συστατικά και περισσότερη γεύση
  • Ανάμειξε την με ξηρούς καρπούς
  • Πρόσθεσέ την σε ομελέτα ή σε συνταγές με τόφου (όπως scrambled τόφου)
  • Πάνω σε ποπ κορν, ως βραδινό σνακ, ώστε να αποφύγεις το βούτυρο και το αλάτι
  • Πρόσθεσέ την σε ζυμαρικά και ριζότο, αντί για παρμεζάνα
  • Φτιάξε τη διάσημη αμερικάνικη συνταγή Mac and cheese, στη vegan εκδοχή της
  • Πρόσθεσέ την σε ντιπ, σός και ντρέσινγκ για σαλάτα
  • Μπορείς ακόμα να προσθέσεις μερικές νιφάδες και στην τροφή των κατοικίδίων σου, για επιπλέον θρεπτικά συστατικά
  • Για επιπρόσθετη γεύση σε κουρκούτι για τηγανητά τρόφιμα

Ευχαριστίες στην Αλεξία Ποταμίτου, κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο BS, MS (ΗΠΑ), τηλ.: 22454663, Facebook: Alexia Potamitou, Instagram: apotamitouwww.alexiapotamitou.com.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη