Διατροφή keto: Ο οδηγός σου από διατροφολόγο

Ελένης Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος σου λύνει τις απορίες για την κετογονική διατροφή.

Η κετογονική διατροφή ή keto diet έχει τα τελευταία χρόνια πολλούς οπαδούς – έχει όμως δεχτεί και πολλές επικρίσεις. Εμείς λύνουμε τις απορίες σου, με τη βοήθεια της Ελένης Παπαγιαννίδου, κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (www.rebalance.gr), ώστε να καταλάβεις καλύτερα εάν η κετογονική είναι η διατροφή που σου ταιριάζει.

Τι είναι η keto diet;
Πρόκειται για μια πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, πλούσια σε καλό λίπος και μέτρια σε πρωτεΐνη, που αρχικά σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1920 για ασθενείς με επιληψία.

Πώς λειτουργεί;
Ο σημαντικός περιορισμός των υδατανθράκων βάζει τον οργανισμό σε διαδικασία διατροφικής κέτωσης – που δεν έχει καμία σχέση με τη διαβητική κετοξέωση. Όταν το σώμα έχει εξαντλήσει το γλυκογόνο στο συκώτι, παράγει κετόνες και χρησιμοποιεί ενέργεια από το λίπος που είναι αποθηκευμένο στα λιποκύτταρα, εφόσον βέβαια προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε.

Διάβασε ακόμη – Αυγά: Κάνει να τα τρως κάθε μέρα;

Τα συμπτώματα της κέτωσης στον οργανισμό συμπεριλαμβάνουν ξηροστομία, δίψα και συχνή διούρηση. Επειδή μειώνονται τα επίπεδα της ινσουλίνης, τα νεφρά εργάζονται πιο καλά, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται αρκετοί ηλεκτρολύτες και να έχουν αυτά τα συμπτώματα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αυξήσουμε την πρόσληψη ανεπεξέργαστου θαλασσινού αλατιού και να τρώμε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, όπως ωμά πράσινα λαχανικά και αβοκάντο.

Ποιες τροφές περιλαμβάνει η κετογονική διατροφή;
Ζωική πρωτεΐνη, όπως συκώτι, κρέας, ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά, αυγά, μονοακόρεστα Ω3 και κορεσμένα λιπαρά (όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και βιολογικό βούτυρο καρύδας, βούτυρο από ζώα ελευθέρας βοσκής, αβοκάντο, άγρια λιπαρά ψάρια) και, τέλος, μη αμυλούχα λαχανικά είναι τα τρόφιμα που μπορείς να απολαμβάνεις.

Πόσο ασφαλής είναι η keto diet;
Όπως όλες οι δίαιτες, έτσι και η κετογονική θα πρέπει να γίνεται υπό την παρακολούθηση ειδικού, είτε ο στόχος είναι η απώλεια βάρους είτε η αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Ιδιαίτερα όσοι έχουν θέματα υγείας και παίρνουν φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται να βρίσκονται σε ακόμα πιο στενή παρακολούθηση εάν αποφασίσουν να κάνουν κετογονική. Εάν δεν ανήκεις στις παραπάνω κατηγορίες, είναι μια ασφαλής δίαιτα που μπορείς να δοκιμάσεις. Καλό είναι να την ακολουθήσεις για τουλάχιστον έξι εβδομάδες εάν θέλεις να δεις αποτέλεσμα, αλλά και για να διαπιστώσεις εάν και κατά πόσο θα μπορούσε γίνει τρόπος ζωής.

Μπορώ να κάνω κετογονική εάν έχω υψηλή χοληστερόλη;
Στους περισσότερους ανθρώπους, η κετογονική διατροφή βελτιώνει το λιπιδαιμικό τους προφίλ, μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη HDL. Ένα από τα οφέλη της κετογονικής είναι ότι μειώνει τους κινδύνους εμφάνισης καρδιακής νόσου. Ωστόσο, εάν έχεις πολύ υψηλή χοληστερόλη, καλό είναι να το συζητήσεις με το διατροφολόγο και τον παθολόγο που σε παρακολουθεί, ώστε να σου προτείνει να κάνεις πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Για πόσο καιρό μπορώ να κάνω κετογονική διατροφή;
Η κετογονική δεν είναι απλά μια δίαιτα που κάνουμε για να φτάσουμε στο φυσιολογικό βάρος, αλλά ένας θεραπευτικός τρόπος διατροφής και ζωής. Εάν την ακολουθήσεις με την παρακολούθηση ειδικού, ώστε να είσαι σίγουρη ότι προσλαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να βελτιώσει το διαβήτη τύπου 1 και 2, να αναστρέψει και να θεραπεύσει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επίσης, βοηθά παιδιά με αυτισμό, επιληψία και άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, άλλες νευρολογικές παθήσεις και αυτοάνοσα με κάποιες τροποποιήσεις.

Η διατροφική κέτωση είναι νευροπροστατευτική και αντιγηραντική. Τις πρώτες έξι εβδομάδες είναι σημαντικό να κρατάς ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα καταγράφεις πώς αισθάνεσαι, πόσο χορτάτη νιώθεις μεταξύ των γευμάτων, αν η ενέργειά σου αυξάνεται ή μειώνεται και αν υπάρχουν παρενέργειες.

Πώς θα παίρνω βιταμίνες αν δεν τρώω φρούτα και λαχανικά;
Η κετογονική δεν είναι Atkins ούτε Ducan. Υπάρχουν λαχανικά που είναι χαμηλά σε άμυλο –αλλά πλούσια όπως όλα σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά– και περιλαμβάνονται στην keto diet. Τέτοια λαχανικά είναι τα κολοκυθάκια, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα μανιτάρια και το αγγούρι. Στα φρούτα οι περιορισμοί είναι περισσότεροι. Ωστόσο, υπάρχουν φρούτα, όπως τα μούρα, που είναι φτωχά σε υδατάνθρακες και μπορείς να τα καταναλώνεις σε μικρές ποσότητες. Επίσης, όταν η κετογονική γίνεται ποιοτικά, βασίζεται σε πολύ θρεπτικά τρόφιμα, όπως συκώτι και αυγά, που είναι πολύ πιο πλούσια από τα φρούτα σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Μπορώ να ακολουθήσω κετογονική διατροφή εάν είμαι vegeterian;
Για να ακολουθήσουν κετογονική διατροφή άτομα που είναι vegeterian θα πρέπει να κάνουν ορισμένες τροποποιήσεις και να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη