Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Déjà vu: Τι είναι και γιατί το βιώνεις

Σίγουρα έχεις βρεθεί σε ένα μέρος ή σε μια κατάσταση, όπου ένιωσες περίεργα οικεία, λες και το έζησες ξανά ακριβώς το ίδιο.

Αυτό, σε γενικές γραμμές είναι το περιβόητο déjà vu. Στα γαλλικά déjà vu σημαίνει «το έχω ήδη δει», στην κυριολεξία. Στα ελληνικά από την άλλη χρησιμοποιείται ο όρος προμνησία, αν και σχεδόν όλοι -εκτός από τους ειδικούς- χρησιμοποιούμε τη φράση déjà vu. Επί της ουσίας déjà vu είναι η αίσθηση που έχει κάποιος ότι έχει βιώσει ξανά στο παρελθόν μια κατάσταση ή βρέθηκε σε έναν συγκεκριμένο χώρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το déjà vu ίσως προκύπτει όταν ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τόσο μια γρήγορη διαδικασία άμεσης αίσθησης και μνήμης όσο και μια πιο αργή διαδικασία ενσωμάτωσης προηγούμενων αναμνήσεων και εμπειριών. Για να συγχρονιστούν αυτά γίνεται μια περίπλοκη διαδικασία και ο συγχρονισμός αυτός δεν επιτυγχάνεται ή δεν είναι πλήρης. Βασικά, το déjà vu είναι η απόδειξη ότι ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργάζεται τις αναμνήσεις μας σε διαφορετικές ταχύτητες και διαφορετικά επίπεδα.

Σημείωσε ότι τα είδη της προμνησίας είναι πολλά, όμως τα πιο συνηθισμένα είναι το «déjà vu», το «déjà senti» («αυτό το έχω ξανανιώσει»), το οποίο αφορά κυρίως μια συναισθηματική κατάσταση και το «déjà vecu» («αυτό το έχω ζήσει ξανά»).

Φωτογραφία: Pixabay

Διάβασε ακόμη