Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Χρόνια πάθηση και η σχέση με το σώμα μας 

Η Κλινική Ψυχολόγος Έλενα Αριστοδήμου μιλά για μια τεχνική αναγνώρισης του σώματος που σου επιτρέπει να χαλαρώσεις.

Ως άτομο με χρόνια πάθηση, έχω μια σχέση αγάπης/μίσους με το σώμα μου και έχει χρειαστεί (και ακόμα χρειάζεται) πολλή δουλειά για να αποδεχτώ το σώμα μου. Μπορεί να είναι εύκολο να κατηγορήσουμε το σώμα μας ότι μας κρατάει πίσω, να νιώθουμε ότι μας απογοητεύει. Μπορούμε να υποτιμήσουμε τον εαυτό μας για το πώς φαινόμαστε ή πώς νιώθουμε στο σώμα μας. Ωστόσο, ενώ αυτά τα συναισθήματα είναι έγκυρα και πιθανότατα βάσιμα, είναι καλό να επαναπροσδιορίζουμε τις σκέψεις μας με ευγνωμοσύνη και να θυμόμαστε ότι το σώμα μας, μας έχει κουβαλήσει μέχρι αυτό το σημείο της ζωής μας. 

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε το σώμα μας καθώς αυτό εσωτερικά κρατάει τα συναισθήματα, τις αισθήσεις μας και τα τραύματά μας, ακόμη κι όταν δεν τα έχουμε κατ’ ανάγκη επεξεργαστεί σε γνωσιακό επίπεδο. Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι όλα αυτά τα πράγματα μπορεί να εκδηλωθούν με διαφορετικά σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία, πόνο στο στομάχι, γενικό πόνο, σφιγμένους μύες κ.λπ. Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε εάν κάποιο από τα συμπτώματα μας είναι φυσιολογικό ή προέρχεται από συσσώρευση ψυχολογικής υπερέντασης. 

Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα αυτού είναι το άγχος. Συχνά, το έναυσμα για το άγχος είναι περιστασιακό, οδηγώντας σε μια ψυχολογική αντίδραση, ωστόσο μέσα στο σώμα μας απελευθερώνονται ορμόνες για να μας βοηθήσουν να αντιδράσουμε σε αυτό τον στρεσογόνο παράγοντα. Με την πάροδο του χρόνου, εάν το σώμα εξακολουθεί να είναι υπό πίεση, η απελευθέρωση αυτών των ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε υπερένταση, ψυχολογικά και συμπεριφορικά προβλήματα, καθώς και σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, κόπωση, μυϊκή ένταση και ευερεθιστότητα.  

Είναι πραγματικά ευεργετικό να μεταχειριζόμαστε σωστά και με συνέπεια το σώμα μας. Μπορούμε να καταναλώνουμε ποικιλία τροφίμων με θρεπτική διατροφική αξία, να προσπαθούμε να ασκούμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε, να ακολουθούμε μια τακτική ρουτίνα ύπνου για επαρκή ξεκούραση. Ωστόσο, καθημερινά, μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να επανασυνδέουμε την ψυχολογική και πνευματική μας κατάσταση για να αξιολογήσουμε πώς τα πάμε συνολικά. 

Δοκίμασε το μόνη σου: Τεχνική αναγνώρισης σώματος 

Παρακάτω θα σου μιλήσω για μια τεχνική αναγνώρισης του σώματος που σου επιτρέπει να χαλαρώσεις και να αποκτήσεις μια αίσθηση ως προς το πού είναι φυλαγμένες οι αισθήσεις, τα συναισθήματα και τα τραύματα. 

Διάβασε ακόμη – Τι χρειάζεται να ξέρεις για τις κρίσεις πανικού

  • Ξεκινήστε βρίσκοντας έναν ήσυχο και ασφαλή χώρο στον οποίο μπορείτε να αισθάνεστε άνετα. Τακτοποιηθείτε σε μια χαλαρή θέση, καθιστοί ή ξαπλωμένοι και κλείστε τα μάτια σας. 
  • Επιτρέψτε στο μυαλό σας να ησυχάσει όσο το δυνατόν περισσότερο και σταθεροποιήστε την αναπνοή σας σε έναν αργό ρυθμό. Για να το κάνετε αυτό, μπορεί να είναι χρήσιμο να μετρήσετε την αναπνοή σας για να επιβραδύνετε τόσο το μυαλό, όσο και την αναπνοή σας (εισπνοή για 4 sec, κρατήστε για 4 sec, εκπνοή για 4 sec και επαναλάβετε μερικές φορές). 
  • Τώρα που είστε έτοιμοι, αφιερώστε χρόνο για να εστιάσετε το μυαλό σας στα δάχτυλα των ποδιών σας και καθώς εστιάζετε στα δάχτυλα των ποδιών σας, παρατηρήστε τυχόν ένταση, πόνο ή άλλες αισθήσεις. Ταυτόχρονα, αφήστε τον εαυτό σας να παρατηρήσει τυχόν συναισθήματα που προκύπτουν με τις σωματικές αισθήσεις που μπορεί να έχετε βιώσει. 
  • Τώρα, τεντώστε αργά και χαλαρώστε τα δάχτυλα των ποδιών σας για να ελευθερώσετε την εστίασή σας και μετακινηθείτε προς τα πέλματα των ποδιών σας για να επαναλάβετε τη διαδικασία. Εστιάστε προς τα άνω άκρα σε κάθε τμήμα του σώματός σας κάνοντας το ίδιο όπως προηγουμένως, αφιερώστε χρόνο για να παρατηρήσετε πώς αισθάνεται κάθε μέρος και τα συναισθήματα που μπορεί να αντιστοιχούν. 
  • Μόλις έχετε καλύψει ολόκληρο σας το σώμα, δώστε στον εαυτό σας λίγο επιπλέον χρόνο για να σκεφτείτε και να σημειώσετε όλα όσα προσέξατε και να αφήσετε το μυαλό σας να περιπλανηθεί. Όταν νιώσετε έτοιμοι, ξεκινήστε να κινείτε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας, τα πόδια και τα χέρια σας και μετά το υπόλοιπο σώμα σας για να συνεχίσετε με την υπόλοιπη ημέρα σας. 

Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι πραγματικά έντονη και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να την ολοκληρώσετε όταν ξεκινήσετε για πρώτη φορά. Αν αρχίσετε να χάνετε την εστίασή σας εν μέρει κατά τη διάρκεια της άσκησης, προσπαθήστε να μην κατακρίνετε τον εαυτό σας, αλλά αντ’ αυτού πάρτε μερικές πιο αργές, βαθιές αναπνοές και επαναφέρετε τον εαυτό σας στο σώμα σας. 

Διάβασε ακόμη – Δεν είσαι αυτό που σε ορίζει αλλά αυτό που εσύ επιλέγεις

Με αυτή την άσκηση, θα μπορέσετε να συνδεθείτε με μέρη του σώματός σας που πιθανόν να κρατούν ορισμένα συναισθήματα και μπορεί να εκπλαγείτε με το πώς θα αισθάνεστε ενώ πηγαίνετε από άκρο σε άκρο. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε στη συνέχεια να εξετάσετε τρόπους επεξεργασίας και διαχείρισης αυτών των συμπτωμάτων και συναισθημάτων μέσω μιας θεραπείας ή εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης που ήδη θα κατέχετε. 

Ευχαριστίες στην Κλινική Ψυχολόγο, Έλενα Αριστοδήμου, τηλ.: 99779444, www.altiusmindinstitute.com, Facebook: Altius Mind Institute,Instagram:@altiusmindinstitute

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη