Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Charles De Vilmorin: Ο 24χρονος σχεδιαστής είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Rochas

Ο Charles De Vilmorin που συζητήθηκε όσο κανένας άλλος μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Paris Couture Week αφού επαναπροσδιόρισε το πρόσωπο της Haute Couture μέσα από τη φανταχτερή συλλογή του, αναλαμβάνει τώρα ως νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Rochas.

Της Νικόλ Ζένιου

Ο νεαρός σχεδιαστής εμφανίστηκε στη βιομηχανία της μόδας τον περασμένο Απρίλιο, και κέρδισε τις εντυπώσεις όλων συμπεριλαμβανομένων των Alessandro Michele και Jean Paul Gaultier – χάρη στην φανταχτερή και γεμάτη χρώμα προσέγγιση του προς την παράδοση. Πρόσφατα, πρόσθεσε ακόμα μια επιτυχία στο βιογραφικό του αφού έχει ανακοινωθεί ότι έχει αναλάβει πλέον ως καλλιτεχνικός διευθυντής τον παριζιάνικο οίκο Rochas.

H παρουσίαση του για την haute couture συλλογή του ξεκίνησε με ένα κοντινό  πλάνο του ίδιου, ως σχεδιαστής, με το σώμα και το πρόσωπο του να είναι καλυμμένα με Day-Glo μπογιά. Ο 24χρονος σχεδιαστής για τον οποίο όλοι μιλούσαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας μόδας υψηλής ραπτικής, λέει πώς αυτό είναι σημάδι πώς η τέχνη της παλιάς εποχής αλλάζει. “Το γεγονός ότι το μικρό μου brand βρισκόταν στο πρόγραμμα της εβδομάδας μόδας υψηλής ραπτικής, είναι απόδειξη ότι η υψηλή ραπτική θέλει και πρέπει να αλλάξει, και να γίνει πιο ανοιχτή και πιο επίκαιρη. Πιστεύω πώς αυτό είναι για καλό.”

Μέσα από τα σόου μόδας που συμβαίνουν μακριά από το κοινό, είναι δύσκολο πλέον να επικοινωνήσεις όλες τις λεπτομέρειες στα περίτεχνα κεντήματα που ουσιαστικά καθορίζουν την υψηλή ραπτική. Πλέον η δουλειά των σχεδιαστών έπρεπε να αλλάξει, να έχει μια 3D διάσταση. Αυτοί οι περιορισμοί οδήγησαν στην ίσως πιο πειραματική σεζόν για την υψηλή ραπτική – η οποία έθεσε και το ερώτημα “ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της υψηλής ραπτικής;” και oι σχεδιαστές απάντησαν με τον πιο ευφάνταστο τρόπο. Είδαμε τα φανταστικά κομμάτια της Iris van Herpen που μοιάζουν να προέρχονται από έναν άλλο κόσμο, φτιαγμένα από πλαστικό από τον ωκεανό. Η πρώτη couture συλλογή του οίκου  Area με πρωταγωνιστές τους Precious Lee και Yasmin Wijnaldum να φοράνε μεγάλα φορέματα-ακορντεόν επενδυμένα με μεταλιζέ στοιχεία.  Και το σόου του de Vilmorin, που επίσης ήταν το πρώτο του – με τα “αναρχικά” σχεδόν θεατρικά κοστούμια τα οποία ζωγράφισε στο χέρι με μπογιές. Η προηγούμενη ready-to-wear συλλογή του, που αποκάλυψε στο Instagram και στην ιστοσελίδα του, κέντρισε το ενδιαφέρον των Alessandro Michele, που του έκανε πρόταση να συμμετέχει στο GucciFest, και του Jean Paul Gaultier, που χορήγησε την συμμετοχή του στην Paris Couture Week. “Είναι λόγο του Gaultier που μπήκα στο πρόγραμμα,” λέει ο de Vilmorin.

Η couture συλλογή του για την Άνοιξη 2021 ήταν εμπνευσμένη από το έργο του Γάλλου ζωγράφου Niki de Saint Phalle. Στο video όπου προβάλει τη σεζόν που έφτιαξε με το Studio L’Etiquette, τα μοντέλα του – που είναι κοντινοί φίλοι του και ανθρώποι που γνώρισε στο instagram, είναι ντυμένοι με τις δημιουργίες του που ζωγράφισε στο χέρι και τα πρόσωπα και το σώμα τους είναι ζωγραφισμένα με neon makeup (ο χορηγός της συλλογής ήταν η MAC Cosmetics). Στην αρχή, λέει ο σχεδιαστής, ξεκίνησε να πειραματίζεται με το body painting επειδή δεν είχε αρκετά υφάσματα και μετά το συνέχισε ως μέρος της δημιουργικής του διαδικασίας. Τώρα έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της επωνυμίας του. Οι δημιουργίες του, μοιάζουν να είναι φτιαγμένες για καλλιτέχνες – τις φόρεσε η Tierra Whack – και λέει πώς θέλει να ντύσει την Lady Gaga και την Miley Cyrus.

Η κοινή λογική θα έλεγε πώς το να ξεκινήσεις ένα fashion label το 2020 είναι τολμηρό, όμως ο σχεδιαστής λέει πώς, “όταν δημιούργησα το brand, δεν σκεφτόμουν ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε lockdown. Ήταν ένα ρίσκο, αλλά δεν ήταν μελετημένο.” Το ρίσκο όμως του βγήκε σε καλό όχι μόνο επειδή τον υποστήριξε ο Gaultier, αλλά και λόγο του ότι η δημοσιότητα που πήρε οφείλεται τώρα στο γεγονός ότι κατάφερε να πάρει την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στον οίκο Rochas, και η πρώτη του συλλογή για τον οίκο θα παρουσιαστεί την επόμενη σεζόν για την Άνοιξη 2022. 

Στην post-covid εποχή, λέει πώς περιμένει να δει μια “επιστροφή στην ειλικρίνεια” όσον αφορά τον σχεδιασμό και “την ανάκτηση της αγνότητας.” Όσο για την δική του καριέρα υπόσχεται πώς “έρχονται πολλά και όμορφα πράγματα.” 

Φωτογραφίες: @charlesdevilmorin

Διάβασε ακόμη