Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Cardio ή Βάρη: Τελικά τι είναι καλύτερο;

Ο Χάρης Θεοχάρους, General Manager and Head Coach στο Real Fit Gym εξηγεί τη διαφορά μεταξύ αερόβιας προπόνησης ενάντιον της προπόνησης με βάρη.

Μια ερώτηση που έχουν όλες όσες θέλουμε να πετύχουν απώλεια βάρους. Όλες μας ανεξαιρέτως, θέλουμε να αισθανόμαστε πως γυμναζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο για να πετύχουν τους στόχους μας, είτε πρόκειται για αύξηση της δύναμης είτε για αλλαγή της σύστασης του σώματος μας. Όμως τα ερωτήματα παραμένουν τα ίδια… Τα βάρη καίνε λίπος; Πόσο σημαντικό είναι το αερόβιο για την απώλεια λίπους; Ποιο κερδίζει ανάμεσα στο αερόβιο και την προπόνηση με βάρη;

Για να μην παραμείνεις με την απορία, θα παρουσιάσουμε τα γεγονότα για να σε βοηθήσουμε να κατανοήσεις ποια διαδρομή είναι η καλύτερη για εσένα.

Με τον όρο cardio, εννοούμε το τρέξιμο, το περπάτημα, το κολύμπι, την ποδηλασία, την πεζοπορία. Από την άλλη πλευρά, έχουμε την προπόνηση με αντιστάσεις. Αυτό μπορεί να εκτείνεται από την προπόνηση δύναμης έως την κυκλική προπόνηση – οτιδήποτε απαιτεί από εσένα να δουλέψεις ενάντια στην βαρύτητα για να αυξήσεις τη δύναμη σου.

Είναι χρήσιμο να καταλάβεις τη διαφορά της αερόβιας προπόνησης εναντίον της προπόνησης με βάρη και να βρεις τι θα λειτουργήσει καλύτερα για εσένα.

Διάβασε ακόμη – Διατροφή και άσκηση: 5 λάθη που κάνουν οι γυναίκες άνω των 40

7 οφέλη του cardio:

1. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.
2. Ρυθμίζει την όρεξη.
3. Βοηθά στην απώλεια λίπους.
4. Προστατεύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
5. Ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη.
6. Βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.
7. Δεν απαιτείτε συγκεκριμένος εξοπλισμός.

7 οφέλη της προπόνησης με βάρη:

1. Χτίζει μυς.
2. Ενισχύει το μεταβολισμό.
3, Βοηθά στην απώλεια λίπους.
4. Προστατεύει τα οστά.
5, Βελτιώνει την υγεία.
6. Ανακουφίζει από το άγχος.
7. Βοηθά στον ύπνο.

Τελικά ποιο είναι καλύτερο για την απώλεια λίπους: cardio ή βάρη; Η προπόνηση με βάρη είναι καλύτερη για την απώλεια λίπους και το χτίσιμο μυών. Ωστόσο, η καρδιοαγγειακή άσκηση βοηθά στην απώλεια βάρους, στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας και στην αποκάλυψη των μυών σου.

Αν θέλεις να αποκτήσεις μυϊκή μάζα και ωραία γράμμωση κάνοντας ένα συνδυασμό, με αερόβιο και βάρη κάθε εβδομάδα, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχεις τους στόχους σου.

Εντέλει κάνε το σώμα σου να κινείται όπως σου αρέσει και απόλαυσε την άσκηση με ισορροπημένο και ποικίλο τρόπο. Διατήρησε παράλληλα μια υγιεινή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή που δίνει προτεραιότητα στα λαχανικά, τις άπαχες πηγές πρωτεΐνης και τους σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια.

Ευχαριστίες στον Χάρη Θεοχάρους, General Manager and Head Coach στο Real Fit Gym, τηλ.: 22264842, Instagram: @charisth, @realfitnicosia, Facebook: Real FiT

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη