Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Breast cancer awareness: Πού μπορείς να εξεταστείς και ποια είναι η διαδικασία

H Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, πλαστικός και ογκοπλαστικός χειρουργός εξηγεί πού μπορείς να αποταθείς για εξέταση των μαστών και τι να περιμένεις μετά την εξέταση.

Βρισκόμαστε στα μέσα του Οκτώβρη, του μήνα ευαισθητοποίησης, πρόληψης, έγκαιρης αντιμετώπισης και σωστής θεραπείας του καρκίνου του μαστού και γι’αυτό είναι η κατάλληλη περίοδος να δώσεις λίγη περισσότερη σημασία στο σώμα σου και συγκεκριμένα στους μαστούς σου για να ενημερωθείς σωστά αλλά και σε περίπτωση που προσέξεις κάτι παράξενο, να ξέρεις πώς να το αντιμετωπίσεις.

Πού εξετάζω το μαστό μου προληπτικά αλλά και θεραπευτικά?

Στα κέντρα μαστού που λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Διάβασε ακόμη – Pink October: Η Δρ. Γεωργία Κουλέρμου εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη σωστή εξέταση των μαστών

Τι περιμένω απο την εξέταση μου σε ένα κέντρο μαστού;

Στο ραντεβού σου στο κέντρο μαστού, εαν γίνεται στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου των μαστών σου θα γίνει μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση. Εαν είναι όλα φυσιολογικά θα πάρεις τις εξετάσεις σου και θα κλείσεις το ραντεβού σου για την επόμενη χρονιά.

Στη περίπτωση που βρεθεί κάτι, ή εαν επισκέπτεσαι το κέντρο μαστού διότι έχεις ψηλαφήσει κάτι, πέραν της κλινικής εξέτασης ίσως ο χειρουργός μαστού ή ο εξειδικευμένος ακτινολόγος να προχωρήσει και σε κάποιου τύπου βιοψία, ώστε να εξακριβωθεί τι ακριβώς σημαίνει το κουβαράκι που ψηλάφησες.

Οταν γίνει η διάγνωση οι γιατροί του κέντρου μαστού θα σου εξηγήσουν ποια είναι η σωστή θεραπεία για την περίπτωσή σου. Ολες οι διαγνωστικές εξετάσεις ,υπερηχογράφημα, μαστογραφία, κλινική εξέταση, βιοψίες και θεραπεία θα γίνουν απο τους γιατρούς του κέντρου είτε αυτοί στεγάζονται στον ίδιο χώρο είτε και όχι αρκετές φορές, και οι οποίοι στα πλαίσια των κατευθυντήριων γραμμών και των Ευρωπαικών οδηγιών είναι οι πιο κατάλληλοι για τη σωστή παρακολούθηση και θεραπεία των παθήσεων του μαστού σου.

Ευχαριστίες στη Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, πλαστικός και ογκοπλαστικός χειρουργός, www.georgiakoulermou.comInstagramdr. georgiakoulermou, FacebookDr. Georgia Koulermou, τηλ. 99657810.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη