Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Breast cancer awareness month: Πώς να εξετάσεις μόνη σου το στήθος σου στο σπίτι

H Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, πλαστικός και ογκοπλαστικός χειρουργός εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να εξετάσεις μόνη σου τους μαστούς σου μια φορά το μήνα.

Μιας και ο Οκτώβρης είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης, πρόληψης, έγκαιρης αντιμετώπισης και σωστής θεραπείας του καρκίνου του μαστού, είναι η κατάλληλη περίοδος να μάθεις τον σωστό τρόπο για να μπορείς μόνη σου να εξετάσεις το στήθος σου έτσι ώστε σε περίπτωση που προσέξεις κάτι παράξενο, να αποταθείς έγκαιρα σε κάποιον ειδικό για περαιτέρω εξετάσεις. Δες πιο κάτω τους τρόπους.

Διάβασε ακόμη – Breast cancer awareness: Πού μπορείς να εξεταστείς και ποια είναι η διαδικασία

Στο ντους

Με τη βοήθεια των ακροδάχτυλων, ψηλάφησε όλη την επιφάνεια του μαστού σου με κυκλικές κινήσεις και στη συνέχεια ψηλάφησε και τη μασχάλη. Έλεγξε και τους δυο μαστούς για ογκίδια, και σκληρές μάζες. Αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή απευθύνσου σε κάποιον ειδικό.

Μπροστά στον καθρέφτη

Έλεγξε οπτικά τους μαστούς σου τοποθετώντας τα χέρια στη μέση. Στη συνέχεια, ύψωσε τα χέρια σου ψηλά και μπροστά. Κοίταξε  για αλλαγές στο σχήμα στο μέγεθος και το περίγραμμα ή αλλαγές στις θηλές.

Ξαπλωμένη

Όταν ξαπλώνουμε ο μαστός απλώνει πάνω στο θώρακά μας. Με το αριστερό σου χέρι και τις ίδιες κυκλικές κινήσεις εξέτασε το δεξιό μαστό και στη συνέχεια με το δεξί χέρι εξέτασε τον αριστερό μαστό. Επίσης, πίεσε τη θηλή ώστε να εξακριβώσεις εάν υπάρχει έκκριμα.

Ευχαριστίες στη Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, πλαστικός και ογκοπλαστικός χειρουργός, www.georgiakoulermou.comInstagram: dr. georgiakoulermou, Facebook: Dr. Georgia Koulermou, τηλ. 99657810.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη