Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Blue Christmas: Πώς να ξεπεράσεις την κατάθλιψη των γιορτών

Η μελαγχολία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι ένα έντονο φαινόμενο, που λίγο-πολύ όλοι έχουμε βιώσει. Ιδιαίτερα τώρα, στην εποχή της πανδημίας, της κοινωνικής αποστασιοποίησης το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο.

Αν και είναι η πιο χαρούμενη περίοδος του χρόνου, πολλοί βιώνουν μια ανεξήγητη θλίψη, στην οποία οι ειδικοί αναφέρονται ως «Blue Christmas» ή «κατάθλιψη των γιορτών», που έρχεται σε αντίθεση με το λαμπερό, φωταγωγημένο περιβάλλον της εποχής. Αυτή η μελαγχολία χαρακτηρίζεται από αισθήματα θλίψης, μελαγχολίας, απογοήτευσης και έλλειψη διάθεσης για κοινωνικές επαφές. Αν και αυτά είναι χαρακτηριστικά της κοινής κατάθλιψης, υπάρχει διαφορά, αφού αυτά τα αισθήματα εμφανίζονται ή εντείνονται την περίοδο των γιορτών.

Οι επιπλέον υποχρεώσεις της εποχής, τα έξοδα, το άγχος που μπορεί να προκληθεί από κοινωνικά ζητήματα είναι παράμετροι που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον «to feel the Blues». Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που οι κοινωνικές συναναστροφές είναι περιορισμένες λόγω της πανδημίας είναι πιο εύκολο να απομονωθείς και να νιώθεις ματαιότητα για το μέλλον αναπολώντας παλαιότερα Χριστούγεννα, που όλα ήταν πιο όμορφα, πιο ομαλά και πιο αγαπημένα.

Γενικότερα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις γιορτές ως μέρος της ζωής μας και ότι στην τελική δεν είναι και κάτι ιδιαίτερο ή σπουδαίο. Η σημασία των Χριστουγέννων έγκειται στην αγάπη και στην καλοσύνη μεταξύ των ανθρώπων κι όχι τόσο στις κοινωνικές συναναστροφές. Δώσε χώρο και χρόνο στον εαυτό σου να ξεκουραστεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά και απενοχοποίησέ τον από το άγχος της θλίψης. Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη και ότι οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σημασία στη ζωή είναι πάντα δίπλα σου.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη