Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι Κύπριοι

Σύμφωνα με τη φετινή Rich List των Sunday Times.

Με μικρές ανακατατάξεις, με τον Πρωθυπουργό της χώρας ακόμα πλουσιότερο, με τον βασιλιά Κάρολο και με κυπριακό χρώμα είναι η φετινή λίστα των πλουσιότερων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως συντάσσεται από τους Sunday Times.

Η Rich List 2024 έχει όπως και πέρυσι στην κορυφή τον 84χρονο Ινδό μεγιστάνα Gopi Hinduja και την οικογένειά του με περιουσία 37,2 δισεκατομμυρίων λιρών.

Πρόκειται για τον επικεφαλής ομίλου που δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, από τις κατασκευές και τα χρηματοοικονομικά μέχρι την ενέργεια και την τεχνολογία της πληροφορίας. Τα προηγούμενα χρόνια στη λίστα τον συνόδευε ο μεγαλύτερος αδερφός του Σρι, ο οποίος όμως πέθανε πριν από έναν χρόνο.

Ακολουθεί με περιουσία 29,2 δισεκατομμυρίων λιρών ο μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης του μουσικού ομίλου Warner Music σερ Leonard Blavatnik, γεννηθείς στην Ουκρανία, ο οποίος κερδίζει μία θέση.

Διάβασε ακόμη – Baby Reindeer: Η πραγματική ιστορία της viral σειράς του Netflix

Την πεντάδα κλείνουν οι ινδικής καταγωγής David και Simon Reuben και η οικογένειά τους (24,9 δισεκατομμύρια λίρες, εμπόριο μετάλλων κ.ά.), ο περσινός δεύτερος σερ Jim Ratcliffe (της εταιρείας χημικών Ineos και πλέον ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 23,5 δισεκατομμύρια λίρες) και ο σερ James Dyson και η οικογένειά του (20,8 δισεκατομμύρια λίρες, γνωστός εφευρέτης και ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρείας).

Σημειώνεται πως στη δέκατη θέση κατατάσσεται ο πολιτογραφημένος Κύπριος μεγιστάνας της ναυτιλίας και της ενέργειας John Fredriksen, από τη Νορβηγία, με περιουσία 12,9 δισεκατομμυρίων λιρών.

Στη θέση υπ’ αρ. 60 βρίσκεται ο Κύπριος Άλκης Δαυίδ και η οικογένεια Λεβέντη με 2,92 δισεκατομμύρια λίρες, με την επιχείρηση εμφιάλωσης της Coca-Cola της οποίας ηγείται να έχει αξία 8,8 δισεκατομμυρίων λιρών.

Στη θέση 70 είναι ο επίσης Κύπριος μεγιστάνας στο χώρο των ακινήτων Τζον Χριστοδούλου με περιουσία 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Στη θέση 70 είναι επίσης ο ελληνικής καταγωγής Κρις Ρόκος, που έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο ισχυρά hedge fund στη Βρετανία με περιουσία 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Στη θέση 74 κατατάσσεται η κυπριακή οικογένεια Λαζαρή, της ομώνυμης αυτοκρατορίας του real estate, με περιουσία 2,4 δισεκατομμυρίων λιρών.

95ος είναι φέτος ο σερ Στέλιος Χατζηϊωάννου, ιδρυτής του ομίλου Easy με 1,8 δισεκατομμύρια λίρες.

Στη θέση 118 απαντά ο μεγιστάνας των duty free Robert Miller, μαζί με την κόρη του Marie Chantal, μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας. Η συνολική περιουσία της οικογένειας υπολογίζεται σε 1,43 δισεκατομμύρια λίρες.

Διάβασε ακόμη – Tα θετικά οφέλη των λουλουδιών στην καθημερινότητά μας

Την ελληνική παρουσία κλείνουν στη θέση 244 οι Γιώργος και Κωνσταντίνος Λογοθέτης του Libra Group με 665 εκατομμύρια λίρες.

Ο πλουσιότερος Έλληνας του Ηνωμένου Βασιλείου πέρυσι, ο μεγιστάνας των πρώτων υλών της εταιρείας Glencore Τέλης Μυστακίδης, δεν περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα καθώς επέστρεψε στην Ελλάδα.

Σημαντικές παρουσίες είναι στη θέση 245 ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak και η σύζυγός του Aksata Murty, γόνος Ινδού μεγιστάνα των ηλεκτρονικών συστημάτων. Το βρετανικό πρωθυπουργικό ζευγάρι αύξησε φέτος την περιουσία του σε 651 εκ. λίρες.

Κατατάσσονται τρεις θέσεις πάνω από τον βασιλιά Κάρολο, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται σε 610 εκ. λίρες, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τα ακίνητα που έχει κληρονομήσει, όπως στο Σάντριγχαμ και στο Μπαλμόραλ.

Στο φετινό Rich List βρίσκονται 165 δισεκατομμυριούχοι, έξι λιγότεροι από το 2023.

Η συνολική περιουσία των 350 πλουσιότερων ανθρώπων της Βρετανίας ανέρχεται σε 795,4 δισεκατομμύρια λίρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη