Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Αυτοαμφισβήτηση: 4 παράγοντες που την προκαλούν

Αυτά είναι τα πραγματικά αίτια της έλλειψης πίστης στον εαυτό σου.

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Γιάννης Μιχαήλ, σε βοηθά να ανακαλύψεις από που προκύπτει το λεγόμενο “self-doubt”.

Πώς προκύπτει η εσωτερική φωνή που μας λέει, “Δεν θα πετύχεις ποτέ, οπότε γιατί να προσπαθήσεις;”

Η αυτοαμφισβήτηση είναι μια εκδήλωση έλλειψης αυτοπεποίθησης ή έκφραση αμφιβολίας από το ίδιο το άτομο για τις ικανότητές του να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα που έχει αναλάβει.

Τι προκαλεί την αυτοαμφισβήτηση; Πολλοί λόγοι μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτή.

Διάβασε ακόμη – Heart-wall: Τι είναι και πώς εμποδίζει την ψυχική σου υγεία, σύμφωνα με τον ψυχολόγο

#1. Υπερπροστατευτικοί γονείς

Οι ίδιοι οι γονείς σου αμφισβητούσαν διαρκώς τις ικανότητές σου, και δεν σου επιτρέπαν σαν παιδί να ρισκάρεις και να ανοίξεις τα φτερά σου.

#2. Αποτυχίες από το παρελθόν

Οι εμπειρίες του παρελθόντος μπορεί να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στο παρόν, ειδικά αν είναι τραυματικες.

#3. Σύγκριση με τους άλλους

Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς. Δεν μας κάνει καμιά εντύπωση τώρα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθεί την σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους να δημιουργείτε αυτοαμφησβητησή.

#4. Η μοναξιά

Οι σχέσεις είναι ένας σημαντικός τομέας που επηρεάζονται από την αυτοαμφισβήτηση. Όταν δεν είσαι σε μια σχέση ξεκινά η αυτοαμφισβήτηση ότι δεν αξίζεις. Αρχίζεις να πιστεύεις ότι στο τέλος θα μείνεις μόνη και έρημη, με αποτέλεσμα να μην προσπαθείς.

Ευχαριστίες στον συμβουλευτικό ψυχολόγο, βιοσυντονιστή και ομιλητή έμπνευσης, Yianni Michael, τηλ.: 99611400, www.yiannismichael.com, Facebook: YiannisMichael, Instagram: Yiannis Michael, Email: [email protected]

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη