Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Αυτές οι τροφές προστατεύουν το ανοσοποιητικό σου

Η υγεία σου είναι ό,τι τρως.

Αν θέλεις να περάσεις το χειμώνα με λιγότερα κρυολογήματα, τότε θα πρέπει να προσέξεις λίγο περισσότερο τη διατροφή σου αυτή τη περίοδο. Συγκεκριμένα, πρέπει να την εμπλουτίσεις με μερικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου και θα σε βοηθήσουν τόσο να μην κολλάς εύκολα ιώσεις όσο και να αναρρώνεις πιο γρήγορα. Να ακριβώς τι χρειάζεσαι:

Πρωτεΐνη

Η έλλειψή της προκαλεί δυσλειτουργία στα Τ-κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τον εντοπισμό και την καταστροφή των μικροοργανισμών που προσπαθούν να “εισβάλουν” στον οργανισμό.

Βιταμίνη Ε

Προστατεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από την οξείδωση στην οποία είναι πολύ πιο ευάλωτα, σε σχέση με τα υπόλοιπα κύτταρά μας.

Ψευδάργυρος και σελήνιο

Τα μεταλλικά αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα προκειμένου τα Τ-κύτταρα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Βιταμίνη Α

Συμβάλλουν στο σχηματισμό του στρώματος βλέννας που λειτουργεί σαν άμυνα ανάμεσα στο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα και τους ιούς.

Λιπαρά οξέα

Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά έναν ιό ή μικρόβιο, το σώμα παράλληλα δημιουργεί φλεγμονή στην επιτιθέμενη περιοχή προκειμένου να βοηθήσει στην άμυνα. Τα λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τις φλεγμονές είναι απαραίτητα προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση και αρχίσει ο οργανισμός να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα.

Βιταμίνη C

Βοηθάει το σώμα να χτίσει αντισώματα και ουδετερόφιλα λεμφοκύτταρα, τα οποία καταπολεμούν ιούς και βακτήρια.

Βιταμίνη D

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να διαπιστώσουν ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος της στην άμυνα του οργανισμού, έχει παρατηρηθεί ότι η έλλειψή της αυξάνει τις πιθανότητες να κολλήσουμε κάποια ίωση.

Προβιοτικά

Διασφαλίζουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος που παρέχει μια ισχυρή γραμμή άμυνας ενάντια στα μικρόβια.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη