Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Αυτές είναι οι 20 καλύτερες χώρες για να ζεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Σύμφωνα με την μηνιαία λίστα χωρών του Bloomberg.

O ενάμιση χρόνος πανδημίας έχει επηρεάσει την κάθε χώρα με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα και με τον τρόπο που επίλεξε να την αντιμετωπίσει αλλά και με τα μέτρα που υιοθετήθηκαν, καθιστώντας κάποιες χώρες ως καλύτερα μέρη για να ζει κανείς σε σχέση με άλλες.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg η λίστα με τις 53 χώρες που κρίνονται ως οι καλύτερες για να ζει κανείς τη περίοδο της πανδημίας, “είναι ένα μηνιαίο στιγμιότυπο για το πού αντιμετωπίζεται ο ιός με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο με τη μικρότερη κοινωνική και οικονομική αναστάτωση”.

Αξιοποιώντας 12 δείκτες δεδομένων που καλύπτουν τον περιορισμό του Covid, την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, την κάλυψη των εμβολίων, τη συνολική θνησιμότητα και – από τον περασμένο μήνα – την πρόοδο προς την επανέναρξη των ταξιδιών και τη χαλάρωση των ελέγχων στα σύνορα, οι κορυφαίοι “παίκτες” της κατάταξης είναι όλο και περισσότερο εκείνες οι οικονομίες όπου ο εμβολιασμός οδηγεί στον περιορισμό της διασποράς του ιού και στηρίζει το άνοιγμα της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας.

Διάβασε ακόμη – Οι θετικές επιπτώσεις της πανδημίας στη συμπεριφορά μας

Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης “φιγουράρει” η Νορβηγία, η οποία έχει πλήρως εμβολιάσει περίπου το 50% του πληθυσμού, έχει ελάχιστους θανάτους από Covid, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τα σύνορα ανοιχτά.

Τα ανοιχτά σύνορα, μάλιστα, είναι το στοιχείο που χαρίζει την πρωτιά στη σκανδιναβική χώρα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Ελβετία, η οποία διατηρεί μια σειρά περιορισμών για όσους την επισκέπτονται.

Ουραγός στη σχετική λίστα είναι η Ινδονησία, όπου περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι πεθαίνουν  καθημερινά και η προσφορά εμβολίων δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του μεγάλου πληθυσμού της χώρας.

Οι πρώτες 20 χώρες

1. Νορβηγία

2. Ελβετία

3. Νέα Ζηλανδία

4. Γαλλία

5. ΗΠΑ

6. Αυστρία

7. Φινλανδία

8. Ιρλανδία

9. Κίνα

10. Βέλγιο

11. Σιγκαπούρη

12. Γερμανία

13. Δανία

14. Ολλανδία

15. Σουηδία

16. Τουρκία

17. Ισραήλ

18. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

19. Καναδάς

20. Ισπανία

Όσον αφορά την Ελλάδα, κατατάσσεται στην 21η θέση, σε σύνολο 53 χωρών, υποχωρώντας κατά δύο θέσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: Sigmalive

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη