Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

ArtsBits: Το θέατρο είναι άνθρωποι

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου σήμερα και ο ταλαντούχος στιχουργός, Σταύρος Σταύρου εξηγεί τι σημαίνει για εκείνον το θέατρο.

Το θέατρο δεν είναι ένα κτήριο. Είναι οι σκηνοθέτες, οι ηθοποιοί, οι χορογράφοι, οι σκηνογράφοι, οι μουσικοί. Το θέατρο δεν είναι η αυλαία που ανοίγει. Είναι οι χορευτές, οι σχεδιαστές φωτισμού, οι τεχνικοί, οι βοηθοί σκηνοθέτες, οι παραγωγοί, οι δραματουργοί. Το θέατρο δεν είναι το τρίτο κουδούνι. Είναι οι συνθέτες, οι στιχουργοί, οι υποβολείς, οι ταξιθέτες, οι γραφίστες. Το θέατρο δεν είναι η σκηνή. Είναι οι θεατές, οι φωτογράφοι, οι τραγουδιστές, οι ενδυματολόγοι, οι συγγραφείς.

Ο σεβασμός στον άνθρωπο πίσω από την τέχνη είναι, εξάλλου, προαπαιτούμενο για να οδηγηθούμε στον σεβασμό στην ίδια την τέχνη. Γι’ αυτό -μεταξύ άλλων λόγων- είναι τόσο σημαντικό να γίνει από την πολιτεία καταγραφή των επαγγελματιών στο χώρο των τεχνών. Οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου απέδειξαν τη σημασία και την αναγκαιότητα αυτής της κίνησης.

Διάβασε ακόμη – ArtsBits: Πάρε ένα παιδί στο θέατρο

Επιπλέον, η πολιτεία (αλλά και η κοινωνία) θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος του καλλιτέχνη, καθώς και τις ιδιαιτερότητες κάθε μιας από τις πιο πάνω ιδιότητες ξεχωριστά.

Ο σεβασμός προς τους ανθρώπους των τεχνών δεν είναι κάτι που θα κερδηθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Τα πάντα, εξάλλου, ξεκινάνε από την παιδική ηλικία. Αν ένα παιδί γνωρίσει από νωρίς τις τέχνες και τις αγαπήσει, θα αγαπήσει ταυτόχρονα και τους ανθρώπους των τεχνών. Θα κατανοήσει και θα εκτιμήσει τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να ανέβει μια παράσταση, να στηθεί μια συναυλία, να γραφτεί ένα βιβλίο. Συνεπώς ως ενήλικας, το παιδί αυτό θα συνεχίσει να σέβεται τις τέχνες, αλλά και τους ανθρώπους πίσω από αυτές.

Σήμερα, 27 Μαρτίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θέατρου. Στον πρόλογό μου ισχυρίστηκα ότι θέατρο δεν είναι το κτήριο, η αυλαία, το τρίτο κουδούνι, η σκηνή. Ίσως να ήμουν άδικος. Γιατί θέατρο είναι ΚΑΙ αυτά. Φτάνει να υπάρχουν άνθρωποι να τα φωτίσουν. Να τα ζωντανέψουν. Να τα υπηρετήσουν. Γιατί μόνο έτσι θα λάμψουν…

Χρόνια πολλά Θέατρο!

Διάβασε ακόμη