Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

ArtsBits: Πάρε ένα παιδί στο θέατρο

Ο ταλαντούχος στιχουργός, Σταύρος Σταύρου μιλά για το κοριτσάκι που παρά την περιπέτεια με την υγεία του, έπαιρνε δύναμη μέσα από τα τραγούδια του μιούζικαλ “Ο χιονάνθρωπός μου”.

Πρόσφατα με ρώτησε κάποιος ποια ήταν για μένα η πιο συγκινητική στιγμή από την ενασχόλησή μου με το θέατρο για παιδιά και νέους. Δε χρειάστηκα χρόνο να το σκεφτώ. Ήταν Χριστούγεννα του 2016 όταν ανεβάσαμε το παιδικό μιούζικαλ “Ο χιονάνθρωπός μου”, σε σκηνοθεσία του Μάριου Κακουλλή και μουσική του Άλεξ Παναγή. Σε μια από τις παραστάσεις, στην πρώτη σειρά καθότανε ένα μικρό κοριτσάκι που μαγεμένο παρακολουθούσε τη δράση στη σκηνή. Απορροφούσε κάθε στίχο, κάθε εικόνα, κάθε λέξη… Μετά από λίγες μέρες το κοριτσάκι ήταν και πάλι εκεί, στην πρώτη σειρά. Και μετά ξανά και ξανά… Είδε την παράσταση τέσσερις-πέντε φορές εκείνο τον χειμώνα.

Κάποιους μήνες αργότερα, το κοριτσάκι έγινε πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων για μια περιπέτεια που πέρασε. Όλη η Κύπρος ήξερε πια το πρόσωπό της. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά και η περιπέτεια του κοριτσιού έληξε μετά από λίγο καιρό.

- Advertisement -

Διάβασε ακόμη – ArtBits: Οι πολίτες του αύριο

Έναν χρόνο μετά, τα Χριστούγεννα του 2017, “Ο Χιονάνθρωπός μου” επέστρεψε για λίγες ακόμα παραστάσεις. Το κορίτσι ήταν και πάλι εκεί, στην πρώτη σειρά, μαζί με τη μητέρα της. “Να ξέρετε ότι αυτό που της έδινε δύναμη σε αυτή τη δοκιμασία ήταν τα τραγούδια της παράστασης, που τα τραγουδούσε για να νιώθει όμορφα”, μας είπε η μητέρα της συγκινημένη. Εκείνη της τη φράση δε θα την ξεχάσω ποτέ…

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα Θέατρου για Παιδιά και Νέους. Ο Assitej, ο διεθνής οργανισμός για το θέατρο για παιδιά και νέους, τη γιορτάζει με το σύνθημα “Take a child to the theatre. Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, πάρε κι εσύ ένα παιδί στο θέατρο. Άσε το να ανακαλύψει τον πολύχρωμο κόσμο της σκηνής. Να ονειρευτεί και να ταξιδέψει. Να φανταστεί και να μάθει. Να δώσει και να πάρει… Και κυρίως -σε μια περίοδο που μικροί και μεγάλοι είμαστε καρφωμένοι μπροστά σε μια οθόνη- άσε το να ζήσει! Με την ευχή “να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”. Όπως το κοριτσάκι της πιο πάνω ιστορίας…

- Advertisement -

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη