Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Artbits: Είναι πολιτισμός! 

Ο ταλαντούχος στιχουργός Σταύρος Σταύρου εξηγεί τι πραγματικά είναι ο πολιτισμός πέρα από την τέχνη.

Πολιτισμός είναι οι τέχνες. Η μουσική, ο χορός, το θέατρο, οι εικαστικές τέχνες…

Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι τέχνες. Πολιτισμός είναι η ευγένεια. Πολιτισμός είναι το χαμόγελο. Πολιτισμός είναι ο σεβασμός προς τους ανθρώπους όταν δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι από αυτούς. Πολιτισμός είναι ο σεβασμός προς τους ανθρώπους. Τελεία. Χωρίς αστερίσκους και διευκρινίσεις. Ο σεβασμός…

Πολιτισμός είναι η εικόνα του Κώστα Βήχα να μοιράζει φαγητό στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Χωρίς να κουράζεται. Χωρίς να διαμαρτύρεται. Χωρίς να περιμένει κάτι. Είναι το φως που κουβαλά. Το δόσιμο. Το νοιάξιμο. Εκείνη η πίστη ότι οι κόσμοι αλλάζουν όταν τους αλλάζουμε εμείς. Όταν αλλάζουμε εμείς.

Πολιτισμός είναι η σκυτάλη να πηγαίνει παραπέρα. Με σεβασμό. Με δίψα για να συνεχίσει το καλό. Είναι η πρωτοβουλία του Γιώργου Τζωρτζή, το “Κατσαρόλα για όλους”. Πόσο σημαντικό είναι, αλήθεια, για έναν ηθοποιό να μη μένει μόνο στο φως της σκηνής. Να αναζητά το φως το άλλο, το ουσιαστικό, το κάτω από αυτήν.

Πολιτισμός είναι οι τέχνες. Η λογοτεχνία, η γλυπτική, η φωτογραφία, ο κινηματογράφος…

Διάβασε ακόμη – Artbits: Όπως η κυρία Νίκη…

Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι τέχνες. Είναι μια κίνηση. Ένα “ευχαριστώ”. Μια συγνώμη. Μια απόφαση. Μια απόφαση να μη σταθμεύσεις στη θέση των αναπήρων. Να μην αγνοήσεις τον άνθρωπο που στέκεται στη διάβαση πεζών. Να μην κορνάρεις όταν δεν υπάρχει λόγος.

Πολιτισμός είναι (και) οι άνθρωποί του. Ειδικά όταν τον υπηρετούν με αφοσίωση. Εντός και εκτός καλλιτεχνικών αιθουσών. Πολιτισμός είναι το χαμόγελο της Νικολέττας Πολυδώρου όταν εργάζεται για το Sistema Cyprus, το οποίο ίδρυσε η ίδια. Είναι το χαμόγελο των παιδιών του Sistema Cyprus, όταν μέσα από τη μουσική (ξανά) ανακαλύπτουν τον κόσμο. Όταν η καινούρια τους ζωή έχει και ομορφιά εκτός από πόνο. Όταν ένας τόπος άγνωστος γίνεται “πατρίδα”.

Πολιτισμός είναι οι τέχνες.

Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι τέχνες.

Πολιτισμός είναι να μην ξεχωρίζεις την τέχνη απ’ τη ζωή. Είναι εκεί που τα δύο σμίγουν. Είναι εκεί που τα δύο δεν έχουν διαφορά. Είναι εκεί που είναι το φως. Αυτό είναι πολιτισμός. 

Διάβασε ακόμη