Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Armani/Silos: Η φωτογραφική έκθεση που αξίζει να επισκεφτείς

Aποτίει φόρο τιμής στον φωτογράφο Guy Bourdin.

Για την έκθεση στο Armani/Silos στο Μιλάνο της Ιταλίας που άνοιξε στις 24 Φεβρουαρίου, ο Giorgio Armani και το Guy Bourdin Estate επέλεξαν εκατό φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων τόσο διάσημων λήψεων όσο και λιγότερο γνωστές εικόνες. Η χρήση κορεσμένων χρωμάτων – ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του στυλ του Guy Bourdin – διερευνάται σε ολόκληρα δωμάτια με κόκκινα, πράσινα και ροζ χρώματα.

Είκοσι μία ασπρόμαυρες φωτογραφίες δείχνουν πόσο άμεση είναι η εκφραστική ικανότητα του Bourdin, ακόμη και με τις πιο απλές αντιθέσεις. Μια ενότητα διερευνά την αγάπη του Bourdin για τον κινηματογράφο, ένα κεντρικό στοιχείο στην της δημιουργικότητάς του, με μια επιλογή εικόνων από διαφημιστικές καμπάνιες που μοιάζουν με σκηνές εγκλήματος ή αστυνομικές καταδιώξεις, αναφερόμενες στη γοητεία τουμε τον Alfred Hitchcock και το θέμα της “μυστηριώδους πλοκής”.

Γεννημένος στο Παρίσι το 1928, ο Guy Bourdin ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος και έγινε αυτοδίδακτος φωτογράφος στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Αμέσως ανέπτυξε ένα μοναδικά προσωπικό στυλ, εμποτισμένο με σουρεαλιστικές αναφορές και ατμόσφαιρες ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας φιλίας του με τον Man Ray, τον οποίο γνώρισε το 1951.

Έπειτα άρχισε να ασχολείται με τον χώρο της Μόδας. Η πρόθεση του ήταν να δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία εικόνας και όχι στο προϊόν. Ο ίδιος παρέμεινε ακλόνητα πιστός στις αρχές του. Το υπόβαθρο του Bourdin ως ζωγράφου επηρέασε την προσέγγισή του, από τη σχολαστική μελέτη του χρώματος μέχρι τις συνθέσεις που αιωρούνταν μεταξύ του παράλογου και του μεγαλειώδους, διεγείροντας σε μεγάλο βαθμό το υποσυνείδητο των θεατώνθεατή. Τα υπερρεαλιστικά χρώματα, τα παιχνίδια του φωτός και της σκιάς και το “γυαλιστερό” μακιγιάζ στα μοντέλα αποτελούν όλα μέρος του μοναδικού, ξεχωριστού οπτικού του κώδικα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Giorgio Armani (@giorgioarmani)

“Αυτή η έκθεση αποτελεί περαιτέρω επιβεβαίωση της πρόθεσής μου να κάνω την Armani/ Silos ένα κέντρο της σύγχρονης φωτογραφικής κουλτούρας, που θα αγκαλιάζει τα πάντα που σχετίζονται με τον κόσμο της Armani, καθώς και πράγματα που δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από αυτόν” δηλώνει ο Armani.

“Με την πρώτη ματιά, ο Guy Bourdin δεν είναι ένας καλλιτέχνης με τον οποίο έχω πολλά κοινά. Μια αίσθηση πρόκλησης είναι άμεσα εμφανής στο έργο του, αλλά αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η δημιουργική του ελευθερία, η αφηγηματική του ικανότητα και η μεγάλη αγάπη για τον κινηματογράφο. Ο Bourdin δεν ακολούθησε το πλήθος και δεν συμβιβάστηκε και ταυτίζομαι με αυτό. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλος τρόπος για να να αφήσει ένα σημάδι στη συλλογική φαντασία”, συμπληρώνει.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Guy Bourdin (@guybourdinofficial)

Info: Η έκθεση ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ως τις 31 Αυγούστου.

Πηγή: harpersbazaar.gr

Διάβασε ακόμη