Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Amanda Gorman: Η νεότερη ποιήτρια που απήγγειλε ποίημα σε ορκωμοσία Αμερικανού Προέδρου

Η 22χρονη έγραψε ιστορία απαγγέλοντας το ποίημα της “The Hill We Climb” και φορώντας σκουλαρίκια Έλληνα σχεδιαστή.

Της Γεωργίας Γεωργίου

Με ένα μήνυμα ελπίδας και ενότητας, η 22χρονη ποιήτρια Amanda Gorman κατάφερε να γράψει ιστορία στη χθεσινή ορκωμοσία του Joe Biden με το ποίημα της “The Hill Climb”, ένα ποίημα που έγραψε με αφορμή τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Στόχος της να εμπνεύσει την ελπίδα και να προωθήσει την αίσθηση του συλλογικού σκοπού. “Στο ποίημά μου δεν πρόκειται να σχολιάσω με κανέναν τρόπο αυτά που έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες και, τολμώ να πω, τα τελευταία χρόνια. Αλλά αυτό που πραγματικά φιλοδοξώ να κάνω στο ποίημα είναι να είμαι σε θέση να χρησιμοποιήσω τα λόγια μου για να εμπνεύσω με έναν τρόπο με τον οποίο η χώρα μας μπορεί ακόμα να ενώσει και να θεραπευτεί”, είχε δηλώσει η Gorman.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ

“Το να είσαι Αμερικανός είναι κάτι περισσότερο από μια υπερηφάνεια που κληρονομούμε. Είναι το παρελθόν, στο οποίο μπαίνουμε και πώς το επισκευάζουμε”.

“Δεν θα επιστρέψουμε σε αυτό που ήταν. Προχωράμε σε μια χώρα που θα είναι μεν γεμάτη μώλωπες, αλλά ολόκληρη. Φιλάνθρωπη αλλά τολμηρή. Άγρια και ελεύθερη”.

“Η νέα αυγή ανθίζει καθώς την απελευθερώνουμε”.

“Θα μεταμορφώσουμε αυτόν τον τραυματισμένο κόσμο σε έναν άλλο, θαυμάσιο”.

“Υπάρχει πάντα το φως εάν είμαστε αρκετοί τολμηροί να το δούμε. Εάν μονάχα ήμασταν αρκετά θαρραλέοι να βρεθούμε μέσα σε αυτό”.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Gorman επέλεξε να φορέσει ένα ζευγάρι σκουλαρίκια κρίκους με κρεμαστό διαμάντι του Έλληνα σχεδιαστή, Νίκου Κούλη που της έκανε δώρο η Oprah Winfrey, ένα κίτρινο παλτό και κόκκινη στέκα στα μαλλιά από τον οίκο Prada.

Φωτογραφίες: EPA

Διάβασε ακόμη