Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Allulose: Το νέο φυσικό γλυκαντικό για να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη

Φυσική ζάχαρη, χωρίς τις θερμίδες. 

Η αλουλόζη ή allulose είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν. Δεν πρόκειται δηλαδή για ένα τεχνητό υποκατάστατο ζάχαρης αλλά για “κανονική” ζάχαρη. Για την ακρίβεια, είναι ένας μονοσακχαρίτης και η μοριακή της δομή είναι πανομοιότυπη με αυτή των απλών σακχάρων που ήδη γνωρίζουμε και καταναλώνουμε, όπως η γλυκόζη ή η φρουκτόζη. Αυτό που άλλαξε πρόσφατα σε σχέση με την αλουλόζη είναι ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες ώστε να αξιοποιηθεί στην βιομηχανία τροφίμων.

Στη φύση, η αλουλόζη δημιουργείται σε κάποια φυτά, όπως τα σύκα και τα σταφύλια αλλά σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες -γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως ένα σπάνιο είδος ζάχαρης. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα συναντάς τις λέξεις αλουλόζη και allulose όλο και πιο συχνά στο άμεσο μέλλον στη λίστα με τα συστατικά μιας σειράς από προϊόντα, όπως μπισκότα, καραμέλες, χυμούς, ντρέσινγκ για σαλάτες, μαρμελάδες κ.λπ.

Διάβασε ακόμη – Sugar Detox: Πώς να κόψεις τη ζάχαρη

Τι κάνει την αλουλόζη ή allulose διαφορετική από τα άλλα γλυκαντικά

Οι λόγοι που κάνουν το συγκεκριμένο σάκχαρο τόσο “επαναστατικό” σε σχέση με άλλες γλυκαντικές ουσίες είναι πολλοί: Τυπικά, τα απλά σάκχαρα μεταβολίζονται και μεταφέρονται στο αίμα άμεσα, προμηθεύοντας στη στιγμή τον οργανισμό με ενέργεια και συγκεκριμένα με 4 θερμίδες για κάθε γραμμάριο. Με την αλουλόζη όμως συμβαίνει το εξής: είναι τέτοια η δομή του κάθε μορίου της που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τη διασπάσει πλήρως με αποτέλεσμα να περνάει από το σύστημά του κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος της (περίπου 70%) ανέπαφη. Όπως δηλαδή περίπου συμβαίνει με τις αδιάλυτες φυτικές ίνες. Το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας της αλουλόζης δεν απορροφάται από τον οργανισμό σημαίνει ότι οι θερμίδες που παίρνουμε από αυτήν είναι πολύ λίγες. Έτσι, παρόλο που είναι στην ουσία μία ζάχαρη, η διατροφική της αξία μοιάζει περισσότερο με τα υποκατάστατα ζάχαρης που έχουν λίγες ή και καθόλου θερμίδες. Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι κάθε γραμμάριο δίνει 0,2 θερμίδες.

Επίσης φαίνεται πως η αλουλόζη έχει μηδαμινή επιρροή στα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, σύμφωνα με το FDA. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί άφοβα να καταναλωθεί από όσους πάσχουν από διαβήτη. Α, και δεν προκαλεί τερηδόνα στα δόντια. 

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη