Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ακμή στο τριχωτό της κεφαλής – Τι είναι και τι την προκαλεί

3 συμβουλές για να αποτρέψεις την εμφάνιση της.

Η ακμή, καθώς και οι περισσότερες δερματικές παθήσεις, μπορεί να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος, όχι μόνο στο πρόσωπο και στην πλάτη. Κι ενώ είναι αυτές οι περιοχές που απασχολούν, τουλάχιστον φαινομενικά, τους περισσότερους, υπάρχει και η μερίδα εκείνων των ενηλίκων που εμφανίζουν σπυράκια στο τριχωτό – ντρέπονται όμως να μιλήσουν γι’ αυτό ακόμα και στον δερματολόγο τους, με αποτέλεσμα το θέμα να μην παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Διάβασε ακόμη – Η Ραμόνα Φίλιπ υιοθέτησε το haircut που χαρίζει νεανική εμφάνιση

Εν ολίγοις, μιλάμε συνέχεια για τις εξάρσεις ακμής και τα σπυράκια στο πρόσωπο και ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να επηρεάσει και άλλα σημεία, και μάλιστα να προκαλέσει ακόμα και μολύνσεις αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και εγκαίρως.

Τι ακριβώς είναι η ακμή τριχωτού; Τι μπορεί να την προκαλέσει;

Ό,τι ακριβώς προκαλεί τα σπυράκια και την ακμή στο πρόσωπο, ευθύνεται και για την ακμή στο τριχωτό. Πρόκειται για σπυράκια και μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται στο δέρμα του τριχωτού, ανάμεσα στα μαλλιά, και μπορεί να καταλαμβάνουν ολόκληρο το κρανίο ή μερικά σημεία του. Προκαλούνται συνήθως από την υπερρέκριση σμήγματος, που με τη σειρά του, και σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα, φράσσουν τους πόρους.

Διάβασε ακόμη – Το skincare συστατικό που προσφέρει 5 φορές περισσότερη υγρασία από το υαλουρονικό οξύ

Ταυτόχρονα, η σκόνη, οι ρύποι από το περιβάλλον, τα υπολείμματα προϊόντων περιποίησης, τα βακτήρια και τα φυσικά έλαια του τριχωτού μπορούν να προκαλέσουν επίσης ακμή.

Τέλος, ορισμένες φορές τα σπυράκια μπορεί να προκληθούν και από ξηροδερμία στο τριχωτό. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να δεις έναν δερματολόγο, ιδίως αν υποφέρεις για καιρό, καθώς είναι ο μόνος αρμόδιος να διαγνώσει την κατάστασή σου και να σε καθοδηγήσει καταλλήλως.

Όσα μπορείς να κάνεις εσύ (προληπτικά και κατασταλτικά)

Πέρα από τη συμβουλή του γιατρού σου, που θα σου γράψει την κατάλληλη αγωγή αλλά και τα σωστά φαρμακευτικά σαμπουάν, υπάρχουν κάποια μικρά πράγματα που πρέπει να προσέξεις απ’ την πλευρά σου για να βελτιώσεις την κατάσταση αλλά και για να μην ξαναεμφανίσεις ακμή μελλοντικά – ή να την προλάβεις αν έχεις δέρμα με τάσεις για ακμή.

#1. Επίλεξε με προσοχή τα σαμπουάν και όλα τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που έρχονται σε επαφή με το τριχωτό. Ο γιατρός θα σου συστήσει ειδικά σαμπουάν, τα οποία όμως δεν ενδείκνυνται για καθημερινή χρήση. Αυτό σημαίνει ότι στα ενδιάμεσα λουσίματα θα πρέπει να λούζεσαι με διαφορετικά σαμπουάν, που καλό είναι να είναι καλής ποιότητας αλλά όχι “σκληρά” για το τριχωτό.

#2. Μην ξεχνάς να ξεπλένεις πολύ καλά το κεφάλι σου στο λούσιμο ώστε να μην αφήνεις κανένα υπόλειμμα από σαμπουάν, conditioner, μάσκες κλπ. Το σαπούνι και τα χημικά τους, εκτός του ότι φράσσουν τους πόρους, δημιουργούν και έντονη λιπαρότητα ακόμα και στα πιο ξηρά μαλλιά.

#3. Προμηθεύσου ένα scrub μαλλιών ειδικό για την απολέπιση του τριχωτού, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου. Κάνε ελαφρύ μασάζ με το προϊόν σε βρεγμένα μαλλιά, λίγο πριν το τελευταίο ξέβγαλμα με το σαμπουάν. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να το παρακάνεις: Μια φορά την εβδομάδα αρκεί, διαφορετικά θα επιβαρύνεις την κατάσταση.

Πηγή: missbloom.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη