Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

9 μυστικά για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού σου

Η Kids Life Coach, Κατερίνα Παπαιωάννου σε βοηθά να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου.

Η αυτοπεποίθηση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του εαυτού μας. Είναι η πίστη στον εαυτό μας αλλά και τις ικανότητές μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που φέρνει μαζί της η καθημερινότητα. Όποιος έχει αυτοπεποίθηση μπορεί να πετύχει σε όλους τους τομείς της ζωής του και να είναι πραγματικά ευτυχισμένος.

Το θέμα της αυτοπεποίθησης απασχολεί πολύ τους γονείς οι οποίοι επιθυμούν να μεγαλώσουν ένα παιδί ικανό και σίγουρο για τον εαυτό του.

Η αυτοπεποίθηση ενός παιδιού ξεκινά από το οικογενειακό του περιβάλλον. Πώς; Από την αποδοχή κι επιβεβαίωση από τους γονείς του ότι αξίζει! Τόσο απλά.

Ένα παιδί που έχει αυτοπεποίθηση είναι χαρούμενο, ήρεμο και δυναμικό. Διεκδικεί αυτά που θέλει και, παρομοίως, όταν αποτυγχάνει δεν απογοητεύεται μα συνεχίζει.

Μερικά από τα μυστικά που είναι καλό να γνωρίζει ένας γονιός για να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού του είναι τα παρακάτω:

  1. Το πιο σημαντικό είναι πως, πρότυπο του παιδιού είναι ο ίδιος ο γονιός. Εάν δεν πιστεύει ο ίδιος στον εαυτό του, θα μεταφέρει την ανασφάλειά του και στο παιδί. Το παιδί λειτουργεί όπως το σφουγγάρι και μιμείται την συμπεριφορά των γονιών του από μικρή ηλικία.
  2. Επίσης, καλό είναι να δείχνεις στο παιδί ότι πραγματικά το πιστεύεις, να τονίζεις τα θετικά χαρακτηριστικά του και να αποφεύγεις να του μιλάς για τα ελαττώματα του.
  3. Δώσε στο παιδί τη δυνατότητα να κάνει λάθος και να μάθει από αυτό. Άφησε το να εξερευνήσει το περιβάλλον, και να μάθει από το λάθος και να κατορθώσει το “σωστό”.
  4. Ακόμη ένα μυστικό είναι, να το αφήνεις να επιλέγει και να αποφασίζει για τα πιο απλά πράγματα της ζωής του. Έτσι αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του.
  5. Οι γονείς σέβονται τα συναισθήματα και τους φόβους των παιδιών. Άφησε τα παιδιά να (σου) εκφράσουν τα συναισθήματά τους, είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά, χωρίς να τα κριτικάρες. Άκουσε με προσοχή και δείξε πόσο σημαντικά είναι για εσένα.
  6. Υπάρχουν, επίσης, φράσεις που μπορεί ένας γονιός να πει στο παιδί του για να το ενθαρρύνει: “ευχαριστώ”, “συγνώμη”, “παρακαλώ”, “συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου”, “σ’αγαπώ”, “μπορώ να σε βοηθήσω;”, “είσαι σημαντικός για εμένα” και πολλά ακόμη.
  7. Μπορείς να φτιάξεις μαζί ένα βιβλίο με όλα τα κατορθώματα του παιδιού σου. Και κάθε φορά που δεν είναι καλά να το ανοίγεις παρέα, ώστε να ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή του. Γράψε σε αυτό τα θετικά του χαρακτηριστικά και τα “κατορθώματά” του. Και πάνω από όλα, επιβράβευσε το.
  8. Τέλος, ένα επιπλέον μυστικό είναι να ακούς τραγούδια που αρέσουν στο παιδί σου.
    Η αγάπη των γονιών, η δίχως όρους και προϋποθέσεις αγάπη είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών.

Κλείσε ραντεβού με την Κατερίνα Παπαιωάννου για μια 39λεπτη δωρεάν συνεδρία εδώ.

Ευχαριστίες στη Kids Life Coach, Κατερίνα Παπαιωάννου, τηλ.: 0049 16092873010, Facebook: Katerina Papaioannou – Κids Life Coach, LinkedIn: Katerina Papaioannou, Instagram: katerina.papaioannou.kidscoach, www.katerina-papaioannou.com

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη