Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

8 λόγοι που η τέχνη οφελεί τα παιδιά

Η τέχνη είναι αναμφίβολα σύμμαχος στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Της Νατάσας Τούρζα

Τα παιδιά λατρεύουν την τέχνη από τη φύση τους και την έχουν ανάγκη όσο και το παιχνίδι. Η επαφή των παιδιών με οποιαδήποτε μορφή της, χορός, μουσική, ζωγραφική κ.ά είναι πολύ σημαντική και έχει θετικές επιδράσεις τόσο στην καλλιέργεια όσο και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

- Advertisement -

Για να ενισχύσουμε τη φυσική ανάγκη των παιδιών να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τους εξασφαλίσουμε μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, ώστε να επιλέξουν τα ίδια με ποια θα ασχοληθούν. Επίσης, στο σπίτι μπορούμε να τους παρέχουμε εύκολη πρόσβαση σε δημιουργικά υλικά όπως μουσικά όργανα, χρώματα κ.ά

Διάβασε ακόμη – 6 tips οργάνωσης για να κάνεις την πρωινή ετοιμασία των παιδιών παιχνιδάκι

Για να δούμε όμως τα οκτώ πολύ σημαντικά οφέλη της τέχνης:

1. Εξασκείται η λεπτή κινητικότητα. Σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη των παιδιών, καθώς απαιτεί ακριβείς κινήσεις και καλό συντονισμό στα χέρια και στα δάχτυλα. Έτσι, τα παιδιά εκτελώντας κάποια εργασία, π.χ. ζωγραφική με πινέλα, βελτιώνουν την επιδεξιότητα τους.

2. Ενισχύεται η δημιουργικότητα. Στον κόσμο της τέχνης η δημιουργικότητα σχετίζεται με μία μορφή ευφυίας, η οποία βοηθά το παιδί να εξερευνεί, να σκέφτεται και να εξελίσσεται.

3. Ενθαρρύνει τη λήψη αποφάσεων και την επίλυση των προβλημάτων.

4. Βοηθά να κατανοήσουν τον εαυτό και τα συναισθήματα τους. Μέσα από τις δημιουργικές τέχνες τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο και μπορούν να μάθουν να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους.

Διάβασε ακόμη – 8 σημάδια που “φωνάζουν” ότι το παιδί σου είναι θύμα bullying

5. Δυναμώνει το νευρικό σύστημα. Η τέχνη ανάλογα με τη δραστηριότητα μπορεί να συνδυάσει όλες τις αισθήσεις (αφή, όραση κλπ)

6. Ενισχύει τη συγκέντρωση και την αυτοπειθαρχία. Κάθε μορφή τέχνης απαιτεί προσήλωση. Αυτό βοηθά τα παιδιά να δουν πως για να πετύχουν το στόχο τους πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια.

7. Κοινωνικοποίηση. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να σέβονται και να δίνουν προσοχή στον κοινωνικό τους περίγυρο.

8. Γλωσσική ανάπτυξη. Μέσα από την τέχνη τα παιδιά αναπτύσσουν νέο λεξιλόγιο και συνδέουν στις σκέψεις τους δημιουργώντας προτάσεις.

Instagram: @natty_tourza

Διάβασε ακόμη