Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

7 λόγοι που δεν αδυνατίζεις

Προσπαθείς να αδυνατίσεις χωρίς αποτέλεσμα; Αυτοί είναι οι πιθανοί λόγοι.

H διατροφή δεν είναι το μοναδικό “όπλο” για την απώλεια βάρους. Σαφώς αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο, από εκεί και πέρα όμως εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν, από προβλήματα υγείας, τοξίνωσης, διαταραχές ορμονών και ελλείψεις βιταμινών μέχρι και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Διάβασε παρακάτω ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες που μπλοκάρουν το μεταβολισμό και κατ’ επέκταση την απώλεια βάρους και πώς πρέπει να φερθείς σε κάθε περίπτωση για να καταλήξεις να έχεις λεπτό και υγιές σώμα.

Διάβασε ακόμη – Γιατί δεν πέφτει ο αριθμός στη ζυγαριά σου; Η διατροφολόγος απαντά

Νο 1: Ένα άγνωστο πρόβλημα υγείας

Κάθε σωστή προσπάθεια απώλειας βάρους επιβάλλει αρχικά την επίσκεψη σε έναν ειδικό, ο οποίος θα προχωρήσει στη λήψη του πλήρους ιατρικού ιστορικού σου. Θα ζητήσει να κάνεις ορισμένες αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να διαγνωστούν ή να αποκλειστούν τυχόν διαταραχές σε ηπατική, νεφρική ή θυρεοειδική λειτουργία.

Νο 2: Ο υποθυρεοειδισμός

Το 50% του πληθυσμού, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, έχουν κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή αδένα. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί ακόμη και με φυσιολογικές αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να μη λειτουργεί ικανοποιητικά. Εκτός από την απόκτηση περιττών κιλών, οι διαταραχές του θυρεοειδούς και, κυρίως, ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί επίσης δυσκοιλιότητα, κόπωση, αϋπνία, ξηρά μαλλιά, τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια, ατονία και μειωμένη λίμπιντο. Βέβαια, ο υποθυρεοειδισμός δικαιολογεί την αύξηση του βάρους κατά 4-5 κιλά περίπου, οπότε αν το δικό σου πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, σίγουρα και η κακή διατροφή σου έχει συμβάλλει σημαντικά.

Νο 3: Η έλλειψη βιταμινών

Ο μεταβολισμός αποτελεί ένα σύνολο χημικών αντιδράσεων, όπου οι βιταμίνες παίζουν το ρόλο ενζύμων και μεσολαβητών. Εάν υπάρχουν ανεπάρκειες σε αυτές, ο μεταβολισμός μειώνεται και μπλοκάρεται η απώλεια βάρους. Υπολογίζεται ότι σήμερα χρειαζόμαστε 10 μερίδες λαχανικών για να πάρουμε τα ίδια θρεπτικά συστατικά που θα παίρναμε από 1 μερίδα 50 χρόνια πριν. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες ανεπάρκειες βιταμινών καταγράφονται σε παχύσαρκα άτομα.

Νο 4: Οι τοξίνες

Η επιβάρυνσή μας από τοξικές ενώσεις έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Βαριά μέταλλα, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, συντηρητικά αθροίζονται στο σώμα μας και αποθηκεύονται κυρίως στα λιποκύτταρα. Πρακτικές που βοηθούν είναι η κατανάλωση οργανικών τροφών (μπρόκολο, πράσινο τσάι, νεροκάρδαμο, αγκινάρα, ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως άγριος σολομός και σαρδέλες), το νερό φίλτρου, η τακτική άσκηση, η σάουνα και το χαμάμ και η εξασφάλιση στον οργανισμό των απαραίτητων βιταμινών.

Νο 5: Το άρρωστο έντερο

Στο πλαίσιο της αποτοξίνωσης, είναι βασικό το υγιές έντερο. Το έντερο αποικίζεται από τρισεκατομμύρια φιλικά βακτηρίδια, τα οποία αποτελούν ένα από τα βασικότερα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το άγχος, η λάθος διατροφή, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η ζάχαρη το καταστρέφουν, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνει, να μην απορροφώνται οι βιταμίνες, ο οργανισμός να νοσεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθά σημαντικά ένα τεστ δυσανεξίας.

Νο 6: Η ανεπαρκής ενυδάτωση

Η μειωμένη πρόσληψη νερού δυσχεραίνει την αποβολή τοξινών, τη ρύθμιση του σακχάρου και την καύση των λιπαρών οξέων. Όταν αφυδατώνεται ο οργανισμός, “χαμηλώνει” τους ρυθμούς εργασίας του, κατακρατεί υγρά και αποθηκεύει λίπος. Θυμήσου να πίνεις πάντα 1-2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα. Έτσι, μειώνεται η ποσότητα της τροφής που χωράει στο στομάχι σου και προκαλείται πιο εύκολα ο κορεσμός. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας χρειάζεται να πίνεις τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό.

Νο 7: Οι φλεγμονές

Η φλεγμονή αποτελεί μέρος του φυσιολογικού αμυντικού συστήματος του οργανισμού ενάντια σε μικρόβια, ιούς, τοξικές ουσίες κ.ά. Προκαλείται από μια σειρά από γεγονότα που καταλήγουν στην ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων και την έκκριση χημικών ουσιών (κυτταροκίνες) για να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς. Αν και δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα, το σίγουρο πια είναι ότι οδηγεί σε παχυσαρκία. Επίσης, τα λιποκύτταρα, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, είναι άρρωστα κύτταρα που εκκρίνουν φλεγμονώδεις ουσίες, δημιουργώντας ένα μεταβολικό χάος και αυξάνοντας την όρεξη.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη