Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

6 τροφές που δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζεις

Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Τζωρτζίνα Θεοφάνους αναφέρει τις πιο συχνές διατροφικές παγίδες και σε βοηθά να επιλέγεις σωστά τα τρόφιμα που θα καταναλώσεις.

Είναι σημαντικό ως καταναλωτές να κοιτάζουμε πέρα από την ετικέτα αφού πολλές φορές τρόφιμα που περιγράφονται ως “υγιεινά”, “βιολογικά”, “χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά”, και “πλούσια σε φυτικές ίνες”, δεν είναι τόσο θρεπτικά όσο νομίζουμε. Πιο κάτω σου γράφω τις πιο συχνές διατροφικές παγίδες: 

#1. Μπάρες δημητριακών

Μια μπάρα δημητριακών ή μια μπάρα με γκρανόλα μπορεί να σου φαίνεται το τέλειο υγιεινό σνακ, διαβάζοντας όμως την ετικέτα θα διαπιστώσεις ότι είναι πολύ αυξημένες σε προστιθέμενα σάκχαρα, λιπαρά και χρωστικές ουσίες. Η καλύτερη επιλογή είναι να ψάξεις για μια μπάρα με μια σύντομη λίστα υγιεινών συστατικών, όπως αποξηραμένα φρούτα χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη, μη επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς, φοινίκια και λάδι καρύδας.

#2. Μείγμα ξηρών καρπών

Οι ξηροί καρποί μπορεί να θεωρούνται μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές για τον οργανισμό ωστόσο, τα έτοιμα μείγματα ξηρών καρπών συχνά περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη, νάτριο, καθώς και οξειδωτικά ωμέγα-6 λιπαρά, όπως το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο. Εναλλακτικά, προτείνω να φτιάξεις το δικό σου μείγμα ξηρών καρπών συνδυάζοντας αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσπορους, μούρα και νιφάδες καρύδας.

#3. Χυμοί φρούτων και λαχανικών

Παρόλο που οι χυμοί περιέχουν φρούτα και λαχανικά που ως γνωστό βελτιώνουν την υγεία μας, τείνουν να περιλαμβάνουν αρκετές μερίδες φρούτων, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη και θερμίδες. Επιπλέον, κατά την κατασκευή τους χάνονται οι φυτικές ίνες που βρίσκουμε στα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, γεγονός που συνδέεται με απότομη αύξηση της ινσουλίνης και μειωμένο αίσθημα κορεσμού. Τα σπιτικά smoothies είναι μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή αφού διατηρούν τις φυτικές ίνες των φρούτων και λαχανικών άθικτες.

#4. Dressings για σαλάτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Προσοχή! Σε dressings χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, η ζάχαρη, το αλάτι, το σιρόπι καλαμποκιού και άλλα επεξεργασμένα συστατικά αντικαθιστούν συχνά τα λιπαρά που λείπουν. Χρησιμοποίησε φρέσκα βότανα, μπαχαρικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως μηλόξυδο και ελαιόλαδο, τα οποία θα δώσουν στις σαλάτες σου πολύ πιο ωραία γεύση.

#5. Vegan, χωρίς γλουτένη ή βιολογικά σνακ

Μόνο και μόνο επειδή ένα τρόφιμο είναι βιολογικό, vegan ή χωρίς γλουτένη, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και υγιεινό. Πολλά από αυτά τα σνακ είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα, έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ συχνά περιέχουν και περισσότερες θερμίδες. Για ένα πολύ πιο θρεπτικό vegan ή χωρίς γλουτένη σνακ, προτίμησε στικς λαχανικών με χούμους ή σπιτικές μπάρες από βρώμη χωρίς γλουτένη.

#6. Τσιπς λαχανικών

Στην πραγματικότητα, τα συσκευασμένα τσιπς λαχανικών δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε αφού μόνο μια μικρή ποσότητα των συστατικών τους προέρχεται από λαχανικά. Οι περισσότερες μάρκες χρησιμοποιούν φυτικές σκόνες για να δώσουν το επιθυμητό χρώμα καθώς και μεγάλες ποσότητες αμύλου πατάτας και καλαμποκάλευρου. Περιέχουν επίσης, πολύ αλάτι και λάδι αφού συχνά είναι τηγανισμένα. Βεβαιώσου ότι τα λαχανικά αναφέρονται πρώτα στη λίστα των συστατικών αφού έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες η μάρκα να χρησιμοποιεί πραγματικά λαχανικά και όχι πατάτες.

Ευχαριστίες στην Τζωρτζίνα Θεοφάνους, κλινική διαιτολόγοδιατροφολόγο BSc, MSc, τηλ.: 96848611, Instagram: gt.health, Facebook: mygthealth.

Διάβασε ακόμη