Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

6 σημάδια που δείχνουν πως δεν κοιμάσαι καλά

Πόσο ποιοτικός είναι τελικά ο ύπνος σου;

Αναρωτιέσαι αν όντως κοιμάσαι καλά τα βράδια; Η συμπεριφορά και η συνήθειές σου στη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας είναι ένας αρκετά αξιόπιστος τρόπος για να ανακαλύψεις εάν ο ύπνος σου είναι όσο ποιοτικός θα ήθελες. Αναζήτησε σημάδια όπως αυτά πιο κάτω.

Χρειάζεσαι πολλούς καφέδες μέσα στη μέρα για να έχεις ενέργεια

Αυτή είναι μια σαφής ένδειξη κακού βραδινού ύπνου. Εάν βασίζεσαι σε καφέδες, τσάι και αναψυκτικά με καφεΐνη για να λειτουργείς αποτελεσματικά στη διάρκεια της ημέρας, μάλλον, χωρίς να το ξέρεις, πάσχεις από κάποια διαταραχή ύπνου και δεν ξεκουράζεσαι αρκετά, ανεξάρτητα από το πόσες ώρες κοιμάσαι.

Εκνευρίζεσαι εύκολα

Όταν ο οργανισμός σου στερείται πολύτιμο ύπνο, είναι αναμενόμενο να είσαι πιο ευέξαπτη από το φυσιολογικό. Εάν νιώθεις ότι εκνευρίζεσαι και μαλώνεις με τους γύρω σου χωρίς να υπάρχει πραγματικά λόγος, μπορεί η διάθεση αυτή να οφείλεται σε κακής ποιότητας νυχτερινό ύπνο. Τα καλά νέα; Η νευρικότητα αυτή –ενδεχομένως και οι σχέσεις με τους γύρω σου!– θα βελτιωθεί σημαντικά όταν αρχίσεις να κοιμάσαι πιο καλά.

Διάβασε ακόμη – Αυτές τις τροφές πρέπει να αποφύγεις αν αισθάνεσαι συνέχεια εξαντλημένη

Ξυπνάς συχνά με ξερό στόμα, πονόλαιμο και πονοκέφαλο

Συνήθως, τα συμπτώματα αυτά σχετίζονται με υπνική άπνοια, μία κατάσταση όπου σταματάς να αναπνέεις για σύντομα διαστήματα (10-60″) στη διάρκεια του ύπνου σου. Η κατάσταση αυτή κάνει τα τοιχώματα των αεραγωγών να τρίβονται μεταξύ τους και να δονούνται όταν παίρνεις τελικά ανάσα, δημιουργώντας τον τυπικό ήχο του ροχαλητού και προκαλώντας αυτή την αίσθηση του πονόλαιμου και του ξεραμένου στόματος. Επιπλέον, η στέρηση οξυγόνου στον εγκέφαλο, έστω και αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα, μπορεί να σε κάνει να ξυπνάς το πρωί με πονοκέφαλο.

Γενικά, η υπνική άπνοια δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα του ύπνου σου, αλλά έχει συσχετιστεί με καρδιοπάθεια, υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό επεισόδιο, γι’ αυτό αν υποψιάζεσαι πως σου συμβαίνει, ανάφερέ το στον γιατρό σου.

Ξυπνάς πολλές φορές για να πας στην τουαλέτα

Αυτή η συνήθεια μπορεί να σημαίνει πως ξυπνάς επαναλαμβανόμενα στη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας μίας διαταραχής του ύπνου σου και όχι επειδή χρειάζεσαι πραγματικά να πας στην τουαλέτα. Εάν ξυπνάς 3-4 φορές κάθε βράδυ, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να επισκεφθείς έναν επαγγελματία ύπνου που θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί η πραγματική αιτία που σε εμποδίζει να κοιμηθείς ποιοτικά και ξεκούραστα.

Παίρνεις βάρος –και δεν ξέρεις γιατί

Εάν ο αριθμός στη ζυγαριά ανεβαίνει χωρίς να έχεις αλλάξει κάτι στη διατροφή σου, υπάρχει πιθανότητα ο οργανισμός σου να υποφέρει από έλλειψη ύπνου. Οι ειδικοί συσχετίζουν αυτό το πρόβλημα με την αύξηση του βάρους, επειδή ο περιορισμένος ύπνος μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης στον οργανισμό (της ορμόνης που δίνει σήμα κορεσμού στον εγκέφαλο) και αυξάνει τα επίπεδα της γρελίνης (της ορμόνης που διεγείρει την πείνα). Έτσι, ίσως έχεις διαπιστώσει ότι θέλεις συνεχώς κάτι να φας.

Τσεκάρεις συνέχεια το Facebook

Να και μία εντελώς παράξενη ένδειξη ότι σου λείπει ποιοτικός ύπνος. Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσε πως η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μειωμένη παραγωγικότητα και πιο συχνή “περιήγηση” στο Facebook. Η μελέτη έδειξε επίσης πως οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά μοιράζουν πιο συχνά την προσοχή τους μεταξύ διαφόρων οθονών στον υπολογιστή τους, κάτι που συνδέεται με αυξημένη δυσκολία συγκέντρωσης.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη