Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

6 απλά βήματα για να οργανώσεις τα γεύματα της εβδομάδας σου

To meal planning είναι ο τρόπος που έψαχνες για να διατηρήσεις μια υγιεινή διατροφή.

Της Ελένης Κόκκινου

Το meal planning αναφέρεται στην οργάνωση των γευμάτων σου και τις περισσότερες φορές γίνεται για μια βδομάδα. Είναι ένας τρόπος να προγραμματιστείς για να γλυτώνεις χρόνο όταν τρέχεις με τη δουλειά και ψάχνεις τι θα φας, αλλά παράλληλα να διατηρείς μια υγιεινή διατροφή και να μην επιλέγεις κάτι γρήγορο και πολλές φορές ανθυγιεινό. Αν το κάνεις μια φορά, το πιο πιθανό είναι πως θα συνεχίσεις γιατί θα καταλάβεις πόσα καλά έχει να προσφέρει στην καθημερινότητα σου.

Διάβασε πιο κάτω ποια είναι τα 6 απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις.

#1 Δημιούργησε μια λίστα με διάφορες συνταγές που σου αρέσουν

Πάρε ένα τετράδιο και γράφε μέσα διάφορες συνταγές που σου αρέσουν για να παίρνεις ιδέες όποτε τις χρειάζεσαι. Προσπάθησε να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινές για να είσαι ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σου.

#2 Κοίταξε την ατζέντα σου για την εβδομάδα

Είναι σημαντικό να ξέρεις τι έχεις να κάνεις μέσα στην εβδομάδα για να γνωρίζεις εάν κάποια μέρα δεν θα φας στο σπίτι. Ίσως έχεις ένα γεύμα με τη δουλειά ή ένα πάρτι. Ίσως πάλι θέλεις να προγραμματίσεις μια μέρα για να φας κάπου έξω ή να παραγγείλεις κάτι στο σπίτι.

#3 Γράψε τα γεύματα της εβδομάδας

Γράψε κάτω όλα τα γεύματα που θέλεις να φας μέσα στην εβδομάδα. Καλό είναι κάποια από αυτά να έχουν κοινά συστατικά τα οποία θα είναι ευκολότερο να προετοιμάσεις. Αυτά μπορεί να είναι το κοτόπουλο, τα λαχανικά ή το ρύζι για παράδειγμα. (#tip Μπορείς να γράψεις τα γεύματα συγκεκριμένα για κάθε μέρα της εβδομάδας ή και να τα γράψεις απλά όλα μαζί.)

Διάβασε ακόμη – Flexitarian διατροφή: Τι περιλαμβάνει και γιατί θα τη λατρέψεις

#4 Δημιούργησε τη λίστα για τα ψώνια

Βάσει των γευμάτων που έχεις γράψει και του τι έχεις ήδη στο ψυγείο και στα ντουλάπια σου, γράψε όλα τα υλικά που χρειάζεται να αγοράσεις. (#tip Φρόντισε μαζί με αυτά να αγοράσεις και κάποια υγιεινά σνακ, εάν δεν το έχεις ήδη προγραμματίσει, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.)

#5 Βρες μια μέρα μέσα στην εβδομάδα που σε βολεύει να κάνεις τα ψώνια σου

Προγραμμάτισε από πριν πότε έχεις χρόνο για να κάνεις τα ψώνια σου. Ίσως είναι η ίδια μέρα κάθε βδομάδα, ίσως και να αλλάζει. Γνώριζε όμως από πριν ποια μέρα θα είναι για να οργανώσεις καλύτερα το meal planning σου.

#6 Κάνε το μαγείρεμα

Όπως και με τα ψώνια, καλό είναι να προγραμματίσεις από πριν ποια μέρα θα μπορείς να μαγειρέψεις τα γεύματα σου. Βρες ποια μέρα σε βολεύει και ξεκίνα να μαγειρεύεις. (#tip Ετοίμασε και κάποια φρούτα και λαχανικά σε κουτάκια αποθήκευσης για να έχεις μια εύκολη και υγιεινή επιλογή για σνακ.)  

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη