Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

5+1 tip από την ειδικό: Πώς να προστατέψεις την επιδερμίδα σου από τον ήλιο

H Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, πλαστικός και ογκοπλαστικός χειρουργός εξηγεί πως να απολαύσεις τον ήλιο το καλοκαίρι και πως να πετύχεις το τέλειο μαύρισμα.

Ο ήλιος είναι ένας υπέροχος φίλος και είμαστε πολύ τυχεροί όσοι μπορούμε να τον απολαμβάνουμε στις μεσογειακές χώρες, αλλά μπορεί να γίνει και εχθρός εάν δεν προσέξουμε.

Προκαλεί τη γνωστή σε όλους φωτογήρανση, όπου το δέρμα αφυδατώνεται, κάνει ρυτίδες και οδηγεί στη γήρανσή του. Η φωτογήρανση, όπως αποκαλείται επιστημονικά, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς της επιδερμίδας μας.

Διάβασε ακόμη – Ανόρθωση μαστών: Τι πρέπει να κάνω για να έχω το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα;

Από τον ήλιο προκαλούνται ακόμη πανάδες, κηλίδες και σημάδια στο πρόσωπο από τα οποία είναι πάρα πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε. Επίσης, τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος έχουν αυξηθεί δραματικά.

Οι αιτίες πολλές: η ελάττωση του στρώματος του όζοντος, οι πολύωρες ηλιοθεραπείες γιατί θεωρούμε το μαύρισμα ένδειξη ομορφιάς και υγείας.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να μετριαστούν αν συνηθίσουμε να κάνουμε σωστή χρήση του αντιηλιακού μας και να έχουμε σωστή συμπεριφορά αντιμετώπισης του ήλιου.

Διάβασε ακόμη – Έχω χειρουργηθεί πρόσφατα – Πώς πρέπει να φροντίσω τις ουλές ενόψει του καλοκαιριού;

Πως λοιπόν θα απολαύσουμε τον ήλιο το καλοκαίρι και πως θα πετύχουμε το μαύρισμά μας χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο το δέρμα μας;
• Χρησιμοποιειούμε αντηλιακή κρέμα για το σώμα και το πρόσωπο κάθε φορά που βγαίνουμε έξω, όχι μόνο στην παραλία. Δεν ξεχνάμε να ανανεώσουμε την αντηλιακή μας προστασία κάθε 2-3 ώρες, ειδικά αν κάνει πολλή ζέστη και ιδρώνουμε. Τα αντηλιακά περιέχουν διάφορα συστατικά τα οποία απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, διασκορπούν και απορροφούν την UV, και απορροφούν το φως. Όλα αυτά είναι φίλτρα τα οποία εμποδίζουν την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας βαθιά στο δέρμα.
• Αποφεύγουμε να καθόμαστε στον ήλιο από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα, γιατί ο ήλιος είναι πιο επικίνδυνος αυτές τις ώρες
• Όταν βγαίνουμε στον ήλιο και κυρίως στη θάλασσα φοράμε καπέλο, γυαλιά ήλιου και το αντηλιακό μας.
• Ενυδατώνουμε συχνά και σωστά το πρόσωπο και το σώμα μας και πάντοτε μετά το μπάνιο για να κρατήσει περισσότερο την απαραίτητη υγρασία.
• Δεν καθόμαστε ατέλειωτες ώρες στον ήλιο. Η βλάβη που θα πάθει το δέρμα και η γήρανση του δέρματος είναι μη αναστρέψιμη.
• Χρησιμοποιούμε ενυδατικές κρέμες συχνά για να δώσουμε στην επιδερμίδα μας την ενυδάτωση που χρειάζεται.

Ευχαριστίες στη Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, πλαστικός και ογκοπλαστικός χειρουργός, www.georgiakoulermou.comInstagramdr.koulermou_plasticsurgeon, Facebook: dr.koulermou_plasticsurgeon, τηλ. 99657810. 

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη