Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

5 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν έχει καύσωνα

Ποιες τροφές προκαλούν αφυδάτωση.

Το καλοκαίρι μπορεί αποτελεί μια περίοδο όπου πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υγεία μας, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών οι οποίες απαιτούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Η αφυδάτωση αλλά και η θερμοπληξία είναι μερικές μόνο σοβαρές καταστάσεις που μπορούν να προκληθούν στο σώμα όταν η θερμοκρασία χτυπάει κυριολεκτικά κόκκινο. Για την αποφυγή, αλλά και την πρόληψη αυτών, οι ειδικοί ομόφωνα συμφωνούν πως οι διατροφικές επιλογές παίζουν καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα ενυδάτωσης του σώματος, παρέχοντας τις εξής χρήσιμες συμβουλές:

Διάβασε ακόμη – 5 τρόποι για να κοιμηθείς καλύτερα όταν κάνει πολλή ζέστη

Ποιες τροφές εντείνουν την αφυδάτωση;

Σπαράγγια: Τα σπαράγγια παρά τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν στον οργανισμό, είναι ένα λαχανικό που μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση όταν κάνει πολύ ζέστη. Και αυτό γιατί, θεωρούνται φυσικό διουρητικό που βοηθάει το σώμα να απαλλαγεί από τα πολλά υγρά, κάτι που προφανώς δεν χρειάζεσαι με τον καύσωνα, καθώς θα μπορούσαν να μειωθούν τα επίπεδα της υγρασίας του σώματος σου.

Αλμυρά σνακ: Ίσως είναι το δημοφιλέστερο φαγητό που πρέπει να αποφεύγεται την περίοδο του καύσωνα. Το αλάτι – σε μεγάλες ποσότητες – παρεμποδίζει οι νεφροί να λειτουργήσουν φυσιολογικά, προκαλώντας προβλήματα αφυδάτωσης στο σώμα.

Ψωμί: Παρόλο που μια φέτα ψωμιού δεν περιέχει σημαντική ποσότητα αλατιού, η κατανάλωση μεγαλύτερης μερίδας όμως ισοδυναμεί με περισσότερη πρόσληψη αλατιού. Το ψωμί, σε οποιαδήποτε μορφή ή γεύμα αποτελεί ύπουλη προσθήκη αλατιού στην διατροφή σου, χωρίς καν να το σκεφτείς.

Αλλαντικά: Άλλη μια ομάδα τροφίμων πλούσια σε αλάτι είναι τα αλλαντικά και γενικά το παστό κρέας. Η διαδικασία χώνεψης τους απαιτεί την υπερ-λειτουργία των νεφρών, οι οποίοι τραβούν ουσιαστικά όσο περισσότερο νερό μπορούν από τις αποθήκευες του σώματος, εξαντλώντας σημαντικά τα αποθέματα.

Ζάχαρη: Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να μειώσεις την πρόσληψη ζάχαρης, με την αφυδάτωση σε περιόδους καύσωνα να αποτελούν ακόμα έναν. Και στην περίπτωση της ζάχαρης, οι νεφροί προσπαθούν να “διώξουν” αυτή από το αίμα, λειτουργώντας εντατικά και απορροφώντας μεγάλες ποσότητες υγρών (όταν φυσικά υπάρχουν στο σώμα).

Πηγή: madamefigaro.gr, shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη