Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

5 tips για να απαλλαγείς από τις εμμονές

Εμμονές: Τι κρύβουν και πώς θα απαλλαγείτε.

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Γιάννης Μιχαήλ, σου δίνει συμβουλές για να απελευθερωθείς από τις εμμονές.

Η έμμονη σκέψη είναι σαν ένα ενοχλητικό ζιζάνιο, που γυρίζει γύρω γύρω από το κεφάλι του κάθε ανθρώπου και δεν μπορεί να το αποφύγει. Εμφανίζεται σε ανύποπτο χρόνο, διαταράζει την ησυχία και τις ευτυχισμένες στιγμές, με το να επηρεάζει τις επαγγελματικές αλλά και προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων που την βιώνουν.

Οι έμμονες ιδέες είναι ένα σύμπτωμα άγχους και καταχωρούνται στην λίστα των συμπτωμάτων της ιδεοψυχαναγκαστικής νεύρωσης. Πολλοί άνθρωποι γύρω μας υποφέρουν καθημερινά από τέτοια συμπτώματα, τα οποία δεν μοιράζονται με τους γύρω τους επειδή αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι πραγματικότητα αλλά μία υπερβολή που συμβαίνει στην ζωή τους.

Δυστυχώς, οι έμμονες ιδέες αντλούν τόση πολλή ενέργεια από τον άνθρωπο που του/της προκαλεί κόπωση, εξάντληση και μετά το άτομο αυτό είναι ευάλωτο σε κρυολογήματα και ιώσεις μετά την εξασθένηση του οργανισμού αφού δεν ξεκουράζεται ποτέ ή σπάνια, εξαιτίας των εμμονών.

Διάβασε ακόμη – Ξεπέρασε τον φόβο της οδήγησης

Τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να ξεπεράσεις τις εμμονές και τις αρνητικές σκέψεις είναι:

1.Αναγνώρισε και καθόρισε το μοτίβο των εμμονών – Το να παραμένουμε σε ένα αρνητικό και αγχωτικό τρόπο σκέψης μπορεί να καταλήξει σε μια εξουθενωτική κατάσταση, η οποία δεν θα μπορεί να είναι άμεσα διαχειρίσιμη. Είναι μία λεπτή γραμμή, που αν δεν ξεπεραστεί μπορεί να αιχμαλωτίσει τον άνθρωπο σε ένα αρνητικό φαύλο κύκλο. Την επόμενη φορά που θα αντιληφθείς ότι είσαι ξανά στην διαδρομή αυτής της κατάστασης , κάνε μία παύση, πάρε μια ανάσα και προσδιόρισε το γιατί έρχονται ξανά πίσω αυτές οι σκέψεις.

2.Απόσπασε την προσοχή σου –  Όταν δεις ότι δεν μπορείς να σταματήσεις τις αρνητικές αυτές σκέψεις , τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εστιάσεις σε κάτι άλλο. Οργάνωσε ένα δείπνο με φίλους, μια συνάντηση για καφέ με φίλες, πήγαινε μια βόλτα, κάνε άσκηση ή ακόμη καθάρισε και το σπίτι σου.

3. Να έχεις όμορφες συζητήσεις με τον εαυτό σου. Ενώ όλοι μας θέλουμε να σκεφτόμαστε πόσο εκπληκτικοί είμαστε, πιθανότατα θα συμβεί το αντίθετο. Ο εγκέφαλος φέρνει στο μυαλό μας τρομακτικά σενάρια, επειδή θέλει να μας προστατεύσει από άβολες ή επικίνδυνες καταστάσεις. Οποιαδήποτε και να είναι η κατάσταση που βιώνει ο καθένας μας, το τι πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας και να του μιλάμε με αγάπη. Στην τελική οι σκέψεις είναι μόνο σκέψεις και όχι η πραγματικότητα.

4.Κατέγραψε στο ημερολόγιο. Μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπεραστεί η ιδεοληπτική σκέψη όταν όλα γύρω σου γκρεμίζονται από την αρνητικές και έμμονες σκέψεις που σε περιτριγυρίζουν τις οποίες μπορείς να ελέγξεις.

5.Μέθοδος Βιοσυντονισμού. Εάν αισθάνεσαι ότι οι ιδεοληπτικές σκέψεις έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και έχεις τη δυνατότητα να ζητήσεις βοήθεια, η μέθοδος του Βιοσυντονισμού είναι η λύση. Αυτή η ανώδυνη , ακίνδυνη και χωρίς παρενέργειες μέθοδος, αποδεδειγμένα έχει βοηθήσει ασθενείς σε χιλιάδες περιπτώσεις να ξεπεράσουν τις εμμονές και να πάρουν πίσω τον έλεγχο της ζωής τους.

Ευχαριστίες στον συμβουλευτικό ψυχολόγο, βιοσυντονιστή και ομιλητή έμπνευσης, Yianni Michael, τηλ.: 99611400, www.yiannismichael.com, Facebook: YiannisMichael, Instagram: Yiannis Michael, Email: [email protected]

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη