Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

5 τάσεις που ξεχωρίσαμε από την Haute Couture SS22 του οίκου Chanel

Μία συλλογή υψηλής ραπτικής που θα μπορούσε να φορέσει κάθε γυναίκα στην καθημερινότητα της.

Δύο φορές κάθε χρόνο, στην πρωτεύουσα της μόδας, το Παρίσι, πραγματοποιείται η εβδομάδα μόδας υψηλής ραπτικής. Ένας από τους στόχους της είναι να υπενθυμίζει σε όλους μας πως η μόδα είναι μία από τις ισχυρότερες και επιδραστικότερες μορφές τέχνης. Τη δεύτερη ημέρα μετά την έναρξη της, ο οίκος Chanel παρουσίασε την haute couture συλλογή του για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022, η οποία εντυπωσίασε κριτικούς μόδας. Η συλλογή μάλιστα λειτούργησε ως ένα reminder πως η Virginie Viard, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου αγαπά να δείχνει σεβασμό και να προσθέτει αναφορές στο DNA και την κληρονομιά του οίκου, αλλά και τους προκατόχους της δηλαδή τον Karl Lagerfend και την Gabrielle Chanel. 

Διάβασε ακόμη – Paris Couture Week: Οι δημιουργίες υψηλής ραπτικής που ξεχωρίσαμε

Η επίδειξη μόδας του γαλλικού οίκου πραγματοποιήθηκε στο Grand Palais Éphémère. Τη διαμόρφωση του ντεκόρ ανέλαβε ο καλλιτέχνης Xavier Veilhan, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για τη φωτογράφιση που είδε το φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της collection. Σε αυτή, ο Γάλλος καλλιτέχνης και ο Νορβηγός φωτογράφος Ola Rindal δημιούργησαν ένα portfolio από φωτογραφίες με πρωταγωνίστρια την Charlotte Casiraghi.

Η Charlotte Casiraghi κόρη της πριγκίπισσας Caroline του Μονακό και εγγονή της Grace Kelly, είναι πρέσβειρα της CHANEL, αλλά και διακεκριμένη ιππέας. Αυτή τη δεξιότητα της “εκμεταλλεύτηκε” ο γαλλικός οίκος, αφού η Charlotte Casiraghi άνοιξε το show, ιππεύοντας στην πασαρέλα ένα άλογο. Η ambassador του οίκου φορούσε ένα tweed σακάκι Chanel κεντημένο με πούλιες, ενώ στο background ο Sébastien Tellier πλαισίωσε μουσικά το show με τους ήχους από τα υπερμεγέθη όργανα που είχε τοποθετήσει στην εγκατάσταση ο Xavier Veilhan

Το θέμα της ιππασίας σαφώς δεν ήταν μία τυχαία επιλογή από την καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, αλλά ένας φόρος τιμής στην Gabrielle Chanel, η οποία αγαπούσε το εν λόγω άθλημα. 

Πηγή έμπνευσης για την Virginie Viard ήταν ο κονστρουκτιβισμός, το καλλιτεχνικό ρεύμα που συναντάμε κυρίως στη ζωγραφική και τη γλυπτική. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι απολύτως αφηρημένες κατασκευές και η έμφαση στην απεικόνιση γεωμετρικών μορφών. Έτσι, η σχεδιάστρια δημιούργησε tailored σιλουέτες που αναδεικνύουν τη θηλυκότητα κάθε γυναίκας με έναν αέρινο και πολύ σύγχρονο τρόπο. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος μόδας του οίκου Bruno Pavlovsky “Στην υψηλή ραπτική, η φαντασία σού επιτρέπει να δημιουργείς τέτοιου είδους σχέδια”. 

Η δεξιοτεχνία και η προσοχή στην λεπτομέρεια ήταν ένας επιπλέον γνώμονας για τη δημιουργία της συλλογής με τα περίτεχνα λουλούδια του οίκου χειροτεχνίας Lemarié, τις διαχρονικές δίχρωμες γόβες, που σχεδιάζει από το 1957 ο οίκος υποδηματοποιίας Massaro, αλλά και το σήμα κατατεθέν του οίκου, δηλαδή το tweed ύφασμα να πρωταγωνιστούν. 

Ο λόγος που η συγκεκριμένη συλλογή ξεχώρισε όμως είναι πως η Virginie Viard αφουγκράστηκε την ανάγκη της εποχής, αλλά και μία τακτική που αγαπούσε ιδιαίτερα η Coco Chanel. Δημιούργησε δηλαδή μία συλλογή σύμφωνα με τους κανόνες της υψηλής ραπτικής, η οποία ωστόσο μπορεί να φορεθεί άνετα από κάθε σύγχρονη γυναίκα χωρίς το dress code να γράφει “εμφάνιση στο κόκκινο χαλί κινηματογρφικής πρεμιέρας”. Όπως τόνισε μάλιστα ο Bruno Pavlovsky “Ούτως ή άλλως την εποχή της Coco Chanel, οι couture δημιουργίες ήταν για καθημερινή χρήση και δεν περιορίζονταν σε εκλεκτικά σουαρέ και glam εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί”. Τράνη απόδειξη αυτού είναι πως οι παρακάτω τάσεις που ξεχωρίσαμε, οι οποίες αποπνέουν μία φρέσκια και σύγχρονη θηλυκότητα, κάνοντας μας να θέλουμε να τις υιοθετήσουμε αμέσως. 

Οι τάσεις που ξεχωρίσαμε από τη Haute Couture συλλογή 

#1 Βολάν 

Η γυναίκα του οίκου Chanel, όπως μας την παρουσίασε η creative director, αγαπά να εκφράζει τη θηλυκότητα της με έναν μοντέρνο τρόπο και δεν υπάρχει τίποτα πιο φρέσκο από τα βολάν. Βολάν στο μπούστο,τη φούστα ή το τελείωμα των φορεμάτων δημιουργούν ένα άκρως εντυπωσιακό και ανάλαφρο αποτέλεσμα που σίγουρα αξίζει να υιοθετήσουμε τη νέα σεζόν. 

#2 Φτερά και κρόσσια

Πόσες φορές έχουμε ονειρευτεί να φοράμε ένα flapper dress και να χορεύουμε Charleston σε κάποιο τζαζ μπαρ την εποχή της ποτοαπαγόρευσης (20s); Αυτό το όνειρο γίνεται πραγματικότητα μέσα από τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής της Virginie Viard, η οποία πρόσθεσε στα φορέματα της κρόσσια και φτερά που χαρίζουν χάρη και φινέτσα στο περπάτημα. 

#3  Δαντέλα

Μία ακόμα έκφραση της μοντέρνας θηλυκότητας υπό την οπτική της Virginie είναι η δαντέλα. Διαχρονική και chic, η δαντέλα είναι η επιτομή του σοφιστικέ sexiness. 

#4 Ρίγες και Navy Bue

Η ιστορία της μαρινιέρας ξεκινά το 1858, όταν το Γαλλικό ναυτικό την καθιέρωσε ως μέρος της επίσημης ενδυμασίας των ναυτικών. Ωστόσο, αιτία για να αναδειχθεί ως ένα απο τα staples της γυναικείας γκαρνταρόμπας είναι η Coco Chanel, όταν το το 1917 αποφάσισε να δείξει στις γυναίκες πως μπορούν να τη φορέσουν. 

Από τότε μέχρι σήμερα, οι οριζόντιες ρίγες είναι ένα από τα μοτίβα που βλέπουμε συχνά στις συλλογές του γαλλικού οίκου. Η Virginie Viard μάλιστα έχει δείξει αρκετές φορές την προτίμηση της σε αυτές, αφού τις συμπεριέλαβε και στη Ready to Wear συλλογή της για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022 με mini φούστες, σαλοπέτες και mini φορέματα.

Στη συλλογή υψηλής ραπτικής, οι ρίγες επανέρχονται στο προσκήνιο με midi ριγέ μακραμέ φούστες με σκίσιμο, αλλά και μέσα από ένα άκρως μοντέρνο κοστούμι που αποτελείται από ριγέ τζάκετ και παντελόνα. Το συγκεκριμένο co-ord μάλιστα θα είχε σίγουρα την έγκριση της Gabrielle. 

Αυτό το refreshing ναυτικό στιλ συμπληρώνεται με δύο looks που εμφανίστηκαν στην αρχή του fashion show. Κοστούμια από tweed ύφασμα σε navy blue χρώμα που αγκαλιάζουν τις γυναικείες καμπύλες και τις αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο. 

#5 Σοφιστικέ Glam

Ακόμα και τα glam looks της συλλογής απέπνεαν την απόλυτη φρεσκάδα με μακριά φορέματα με metallic florals, midi φούστες με βολάν και κρόσσια και glittery tops που θα θέλαμε πολύ να δούμε σε κάποιο από τα red carpets του 2022. 

Δες εδώ το show

Δες εδώ την ταινία από τον Xavier Veilhan

Διάβασε ακόμη