Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις το μεταβολισμό σου

Να από τι εξαρτάται ο ρυθμός με τον οποίο κάνει καύσεις ο οργανισμός σου.

Η αύξηση του μεταβολισμού –δηλαδή του ρυθμού με τον οποίο ο οργανισμός σου καίει θερμίδες- είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για να χάνεις γρήγορα κιλά και να διατηρείς το ιδανικό σου βάρος χωρίς θυσίες και στερήσεις.

Eάν ανήκεις στους ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφ τους σίγουρα γνωρίζεις ήδη μερικά πράγματα που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα για να έχεις το μεταβολισμό σου σε εγρήγορση. Όπως, για παράδειγμα, να τρως πρωινό αλλά και να αποφεύγεις τις δίαιτες “γιο-γιο” που κάνουν το σώμα σου να καίει λιγότερο και να αποθηκεύει την ενέργεια με τη μορφή λίπους. Εμείς, σου προτείνουμε μερικά ακόμα καλά κρυμμένα “μυστικά” που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στην αύξηση του μεταβολισμού, ώστε να καις κι άλλες θερμίδες ακόμα και όταν κάθεσαι! Να, τι μπορείς να κάνεις:

Διάβασε ακόμη – Γυμνάζεσαι; 5+1 λόγοι για να πίνεις νερό και πόση ποσότητα

#1. Κατανάλωσε το “σωστό” αριθμό θερμίδων
Όταν μιλάμε για μεταβολισμό εννοούμε τη χημική διαδικασία με την οποία ο οργανισμός μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια που έχει ανάγκη για να λειτουργεί σωστά. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι ο αριθμός των θερμίδων που καις την ημέρα χωρίς κάποια ιδιαίτερη φυσική δραστηριότητα. αν γνωρίζεις αυτόν τον αριθμό, τότε ξέρεις ακριβώς πόσες θερμίδες μπορείς να φας για να διατηρήσεις το βάρος σου. Αν τις μειώσεις, έχεις την ιδανική εξίσωση για να αδυνατίσεις!

#2. Βρες πόσες θερμίδες καις
Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός εκφράζει τις θερμίδες που χρειάζεσαι εάν πρόκειται να περάσεις όλη την ημέρα καθιστή ή ξαπλωμένη. Προφανώς, δεν πρόκειται να γίνει αυτό! Θα χρειαστεί να περπατήσεις, να γυμναστείς, να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού, γενικά να κινηθείς. Αν πάλι θες να χάσεις μισό κιλό την εβδομάδα, υπολόγισε ότι πρέπει είτε να παίρνεις 500 θερμίδες λιγότερες την ημέρα είτε να καις 500 περισσότερες, κάνοντας κάποια έξτρα φυσική δραστηριότητα.

#3. Φάε κάτι πριν πέσεις για ύπνο
Μπορεί πολλές δίαιτες να συνιστούν να μην τρώμε τίποτα μετά από τις 8 το βράδυ, όπως μια νέα έρευαν από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι καταναλώνοντας 150 θερμίδες περίπου 30 λεπτά πριν τον ύπνο ο μεταβολισμός αυξάνεται κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας! Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα φρόντισε αυτό το βραδινό σου σνακ να αποτελείται κυρίως από πλήρη πρωτεΐνη. Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι η έρευνα αφορούσε άτομα που γυμνάζονται συστηματικά.

Διάβασε ακόμη – 7 λόγοι από τον personal trainer για να βάλεις το τρέξιμο στη ζωή σου

#4. Γυμνάσου συστηματικά
Κάνοντας αεροβική γυμναστική 3 έως 5 φορές την εβδομάδα αυξάνεις το βασικό μεταβολικό σου ρυθμό, που σημαίνει ότι καις περισσότερο ακόμα κι όταν κάθεσαι. Εάν θες να καις ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της άσκησης, δοκίμασε αυτό που ανακάλυψε μια έρευνα που έγινε πρόσφατα: Διαμόρφωσε έτσι την προπόνησή σου, ώστε να εναλλάσσεις 20 δευτερόλεπτα sprint, πηδηματάκια κ.λπ.

#5. Κάνε και λίγα βάρη
Ένα κιλό μυικής μάζας καίει περίπου εννέα φορές περισσότερες θερμίδες από ένα κιλό λίπους. Κάνοντας γυμναστική με βάρη έχεις τη δυνατότητα να αυξήσεις τη μυική σου μάζα και έτσι να αυξήσεις το μεταβολικό σου ρυθμό. Επειδή, μάλιστα, ο μεταβολισμός είναι φυσιολογικό να “πέφτει” καθώς μεγαλώνουμε, η γυμναστική αυτή είναι ένας καλός τρόπος να αντισταθμίσουμε αυτή την πτώση.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη