Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

5 συμβουλές από τον ειδικό για να διαφυλάξεις την υγεία της καρδιά σου το καλοκαίρι

Ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Mediterranean Hospital Cyprus, Ζήσης Δημητριάδης εξηγεί.

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο και στη ζέστη και η σωματική καταπόνηση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επιβαρύνουν την καρδιά. Για να διαφυλαχθεί η υγεία της καρδιάς μας καλό θα ήταν να προσέξουμε τα εξής:

1. Ενυδάτωση: Κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών ημερών, είναι σημαντικό να πίνουμε αρκετό νερό και άλλα υγρά για να διατηρήσουμε τα υγρά του οργανισμού μας σε φυσιολογικά επίπεδα και να βοηθήσουμε την καρδιά μας να λειτουργεί σωστά. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει και σε υπόταση με ζάλη και λιποθυμία.

Διάβασε ακόμη – Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν είσαι αγχωμένη;

2. Ελαχιστοποίηση του αλκοόλ: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της καρδιάς και να οδηγήσει σε αρρυθμίες. Είναι σημαντικό να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ καθώς σε συνδυασμό με αφυδάτωση μπορεί να ενισχυθεί η αρνητική του επίδραση.

3. Μείωση της κατανάλωσης άλατος: Η κατανάλωση αλατος ιδίως την καλύτερη καλοκαιρινή περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατακράτηση υγρών στο σώμα μας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οιδήματα στα άκρα ίδιος σε καρδιοπαθείς. Προσοχή όχι μόνο στο αλάτι που βάζουμε εμείς στα φαγητά, αλλά και στο κρυφό αλάτι που υπάρχουν τα έτοιμα γεύματα.

Διάβασε ακόμη – Επίμονος βήχας; 4 πιθανές αιτίες

4. Υγιεινή διατροφή: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και άλλα υγιεινά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς μας. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγουμε τρόφιμα πλούσια σε λίπος ή ζάχαρη.

5. Έλεγχος της πίεσης αίματος: Τόσο υψηλή όσο και η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη για την καρδιά μας. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την πίεσή μας και να λαμβάνουμε μέτρα για να την διατηρούμε σε υγιείς επίπεδα.

Ευχαριστίες στον Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Mediterranean Hospital Cyprus, Ζήση Δημητριάδη, Instagram: @zisis.demetriades, Facebook: Ζήσης Δημητριάδης, τηλ. 25200107, email:[email protected], website: www.cardio-dimitriadis.com

Φωτογραφία: istock 

Διάβασε ακόμη