Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

5 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις τοξική σχέση με τον εαυτό σου

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Γιάννης Μιχαήλ, μοιράζεται tips για το πώς αναγνωρίσεις τα σημάδια που σαμποτάρουν την εξέλιξή σου.

Το να έχεις μια τοξική σχέση με τον εαυτό σου σημαίνει “να μην δίνεις στον εαυτό σου μια ευκαιρία”, δηλαδή να μην βλέπεις την πιθανότητα να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Διάβασε ακόμη – 5 λόγοι που οι άνθρωποι παραμένουν σε τοξικές σχέσεις

Διάβασε ακόμη – Πώς να διαχειριστείς την απόρριψη σύμφωνα με τον ψυχολόγο

1. Είσαι συνεχώς επικριτική με τον εαυτό σου

Όταν δεν μπορείς να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για ατέλειες ή λάθη, τείνεις να κολλάς στην αρνητικότητα και μπορεί να παγιδευτείς σε συναισθήματα ντροπής και ενοχής. Το να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεων σου είναι σημαντικό, αλλά το να μένεις σε αυτό και να τιμωρείς τον εαυτό σου, μπορεί εύκολα να γίνει τοξική συμπεριφορά.

2. Αγνοείς τις δικές σας ανάγκες

Αντί να κάνουμε χώρο για τις δικές μας επιθυμίες, κάνουμε πάντα πίσω για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των άλλων, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Στην ουσία γινόμαστε “people pleasers” και παραμελούμε πάντα τον εαυτό μας. Υπάρχει η πεποίθηση ότι η αυτό-φροντίδα είναι κάτι εγωιστικό.

3. Αυτο-σαμποτάζ

Σημαίνει να καταστρέφει κανείς εν αγνοία του κάθε προσπάθεια να φέρει κάτι καλό στη ζωή του. Αν έρθει ένας κάλος σύντροφος στην ζωή μας, κάνουμε τα πάντα να τον διώξομε. Πιστεύουμε ότι δεν μας αξίζει ένας τέτοιος κάλος άνθρωπος. Κυριαρχεί ο φόβος της ευτυχίας.

4. Σκέφτεσαι πάντα το χειρότερο

Το “χειρότερο σενάριο” επικρατεί τόσο έντονα, που δεν μας αφήνει διέξοδο και μας βυθίζει σε μια αιώνια αρνητικότητα. Αυτή η στάση επηρεάζει υποσυνείδητα τις επιλογές μας και τον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων μας που αναπόφευκτα θα αποτύχουν.

5. Πιστεύουμε πως τίποτα από ό,τι κάνουμε, δεν είναι αρκετά καλό

Θεωρούμε ότι είμαστε λίγοι και πως πάντα θα πρέπει να προσπαθούμε κι άλλο για να τα καταφέρουμε. Κάθε μικρή ή μεγάλη μας προσπάθεια πέφτει στο κενό κι έτσι νιώθουμε σχεδόν ανεπαρκείς ακριβώς επειδή είμαστε οι αυστηρότεροι κριτές με τον εαυτό μας.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Panic Attack Healer (@yiannis__michael)

Ευχαριστίες στον συμβουλευτικό ψυχολόγο, βιοσυντονιστή και ομιλητή έμπνευσης, Yianni Michael, τηλ.: 99611400, www.yiannismichael.com, Facebook: YiannisMichael, Instagram: Yiannis Michael, Email: [email protected]

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη