Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

5 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και με τι πρέπει να τα αντικαταστήσεις

Καιρός για μικρές αλλαγές, με μεγάλο αντίκτυπο.

Της Ελένης Κόκκινου

Πάει καιρός που ακούμε και μαθαίνουμε για τις τεράστιες φθορές που προκαλεί το πλαστικό μιας χρήσης στο οικοσύστημα, τους ωκεανούς και την ανθρώπινη ζωή κατ’ επέκταση. Αν δεν έχεις ακόμη αντικαταστήσει τα διάφορα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που από συνήθεια χρησιμοποιείς… Καιρός να αλλάξεις συνήθειες.

Από τις 3 Ιουλίου η Κύπρος και τα υπόλοιπα κράτη μέλη, θέτουν σε ισχύ τον κανονισμό που ψήφισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019 με σκοπό να μειωθεί η ρύπανση και να προωθηθεί η επαναχρησιμοποίηση. Σε αυτό περιλαμβάνονται προϊόντα όπως μπατονέτες, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, σακούλες, συσκευασίες και δοχεία τροφίμων. Πιο κάτω, δες εναλλακτικές για τα προϊόντα μιας χρήσης που πρέπει να αντικαταστήσεις, όχι μόνο για αυτό αλλά για μια πιο eco-friendly ζωή γενικότερα.

Καλαμάκια

Η καλύτερη εναλλακτική για τα πλαστικά καλαμάκια, είναι τα stainless steel. Μπορείς να τα πάρεις οπουδήποτε μαζί σου, να τα χρησιμοποιήσεις, να τα πλύνεις και να συνεχίσεις την επαναχρησιμοποίηση τους για πολλή καιρό. Άλλες επιλογές είναι τα χάρτινα, τα γυάλινα ή τα καλαμάκια από μπαμπού.

Μπατονέτες

Μπορείς να βρεις μπατονέτες από bamboo που είναι βιοδιασπώμενες και τις χρησιμοποιείς μια φορά, όπως χρησιμοποιούσες τόσα χρόνια τις πλαστικές. Μπορείς όμως να επιλέξεις και τις επαναχρησιμοποιούμενες μπατονέτες από πλαστικό για παράδειγμα, τις οποίες πλένεις και επαναχρησιμοποιείς.

Δίσκοι ντεμακιγιάζ

Ίσως είναι καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι από τους απλούς, μιας χρήσης δίσκους ντεμακιγιάζ από βαμβάκι που χρησιμοποιείς. Οι επαναχρησιμοποιούμενοι δίσκοι ντεμακιγιάζ για πολλές γυναίκες όχι μόνο δεν μολύνουν το περιβάλλον, αλλά κάνουν και καλύτερα τη δουλειά τους. Ξέβαψε το πρόσωπο σου, πλύνε τους και είσαι έτοιμη για την επόμενη φορά.

Σακούλια και δοχεία αποθήκευσης φαγητού

Αντικατέστησε τα σακουλάκια και τα δοχεία μιας χρήσης, με επαναχρησιμοποιούμενα σακουλάκια αποθήκευσης και δοχεία για να αποθηκεύσεις το φαγητό σου. Δεν θα πιστεύεις πόσο θα μειωθούν τα απόβλητα σου και δεν θα χρειάζεται να αγοράζεις ξανά και ξανά τα ίδια προϊόντα.

Διάβασε ακόμη – 5 ιδέες για αποδράσεις με την κολλητή σου το Σαββατοκύριακο

Μπουκάλι νερού – Ποτήρι

Το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι ή ποτήρι νερού, όχι μόνο θα μειώσει κατακόρυφα το πλαστικό σου, αλλά θα κρατήσει και στην κατάλληλη θερμοκρασία το ρόφημα σου. Είτε θέλεις κρύο νερό, είτε ζεστό καφέ, η επιλογή ενός μπουκαλιού και ποτηριού stainless steal ή ακόμη και πλαστικού θα είναι σίγουρα καλύτερη από τα μιας χρήσης πλαστικά που τόσο πολύ ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη