Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

5 νέα βιβλία για τη βαλίτσα των διακοπών σου

Που θα σου κρατήσουν συντροφιά στην παραλία. 

Λίγα πράγματα είναι πιο απολαυστικά από τη συντροφιά που σου κάνει ένα καλό βιβλίο ενώ είσαι ξαπλωμένη δίπλα στη θάλασσα. Διάλεξε ένα ή περισσότερα από αυτά που σου προτείνουμε για να κάνεις ακόμα πιο ευχάριστη τη θερινή ραστώνη.  

Διάβασε ακόμη – 5 βιβλία για να διαβάσεις στην παραλία

Μια νύχτα του Αυγούστου, της Victoria Hislop (εκδ. Ψυχογιός)

Η γνωστή Βρετανίδα συγγραφέας, που έγινε Ελληνίδα πλέον, μετά το Νησί και τα πάθη της Σπιναλόγκας μας παραδίδει τη συνέχειά του, όταν αυτή η αποικία των χανσενικών κλείνει το 1957. Ακολουθεί ένα γλέντι στην Πλάκα, το χωριό που είναι ακριβώς απέναντι από το νησί, όπου υγιείς και θεραπευόμενοι συναντιούνται και γιορτάζουν όλοι μαζί. Όμως τα πάθη της ζωής συνεχίζονται. Ακούγονται δύο πυροβολισμοί, μια γυναίκα, η Άννα, πέφτει νεκρή και η πράξη αυτή και ό,τι κρύβει θα βαρύνουν τους ζωντανούς. Και τίποτε δε θα είναι πια εύκολο.

Η Ελλάδα του Ελύτη, της Ιουλίτας Ηλιοπούλου (εκδ. Ίκαρος)

Ο λόγος του ποιητή μάς αποκαλύπτει πάντα μια άλλη όψη της ζωής, αθέατη στην καθημερινότητά μας, αλλά πάντα παρούσα. Και όταν αυτός ο ποιητής είναι ο Οδυσσέας Ελύτης, τότε αυτή η αποκάλυψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού με κάποιον τρόπο όλα φωτίζονται πιο έντονα. Κείμενά του, λοιπόν, ανθολογημένα από τη σύντροφό του, ποιήτρια και η ίδια, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, παρουσιάζονται σ’ αυτό το βιβλίο όπου ο ποιητής αποσαφηνίζει, προτρέπει, καταγγέλλει. Και μας δίνει ένα κλειδί για να περιπλανηθούμε νοερά στα μονοπάτια των ιδεών και των αισθήσεων της χώρας μας, όπως την είδε και την έζησε ο ίδιος, που, χωρίς να φοβάται, δήλωνε Έλληνας “οργανικά, ψυχολογικά, αισθησιακά, ακατανίκητα”.

Οι αρετές του χωρισμού, της Εϊμι Ράνσομ (εκδ. Κάκτος)

Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει “χωρισμός” και κυρίως τι αφήνει πίσω του. Η Έιμι Ράνσομ το πέρασε και η ίδια και κάπως επώδυνα και σκέφτηκε να μοιραστεί με τους αναγνώστες της τον τρόπο που βρήκε όχι μόνο για να επιβιώσει, αλλά και για να γιατρέψει το τραύμα και βέβαια να βγει νικήτρια. Και να ξεκινήσει πάλι τη ζωή. Μη φοβάσαι, επιμένει, ο χωρισμός είναι ένα “συναρπαστικό μείγμα αντικρουόμενων συναισθημάτων” που τα βιώνουμε ταυτόχρονα. Για να τα ξεδιαλύνουμε, μας προτείνει τη μέθοδό της. Αχρείαστη να είναι.

Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, της Χίλντας Παπαδημητρίου (εκδ. Μεταίχμιο)

Ένα αστυνομικό γραμμένο από μια “σεσημασμένη” του είδους. Ο δικός της ήρωας λέγεται Χάρης Νικολόπουλος και εδώ έχει μπλέξει για τα καλά, αφού η δολοφονία μιας ψυχολόγου που γνώρισε πρόσφατα θα τον φέρει σε επαφή με τη σκοτεινή πλευρά της ζωής: μούτρα του υποκόσμου, άστεγους, εξαρτημένους, νεαρά κορίτσια θύματα του σεξουαλικού trafficking. Ψάχνει να βρει τον δολοφόνο της και τον βοηθάει μια νεαρή, εκκεντρική και δαιμόνια υπαστυνόμος, η Αΐντα Μητροπούλου.

Έρως και ψυχή, της Ιουλίας Πιτσούλη (εκδ. Διόπτρα)

Ένας αρχαίος μύθος συνδέει την ψυχή με τον έρωτα. Με βάση αυτή τη σχέση, η ερευνήτρια Ιουλία Πιτσούλη μας εξοικειώνει με τα κρυφά νοήματα αυτής της παλιάς ιστορίας, που φαίνεται πως κάτι περισσότερο έχει να μας πει. Η συγγραφέας θέτει ερωτήματα και οι απαντήσεις φωτίζουν πτυχές της δικής μας ζωής, ερμηνεύοντας έτσι συμπεριφορές, αναμονές, προσδοκίες, σχέσεις και μοναξιές. Μια πρωτότυπη και αποκαλυπτική ανάγνωση ενός πανάρχαιου και δημοφιλούς μύθου.

Πηγή: Madame Figaro 

Φωτογραφία: istock 

Διάβασε ακόμη