Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

5 λόγοι που το κρύο σε ωφελεί

Αν σε ενοχλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις.

Το μεσογειακό κλίμα είναι ίσως ο λόγος που πολλοί από εμάς δεν αγαπάμε το χειμώνα, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζεις πως έχει πολλά, ευεργετικά οφέλη για την υγεία σου. Το κρύο είναι καταλυτικό και βοηθά τον οργανισμό σου.

Μάθε πως:

Κινητοποιεί τον εγκέφαλο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μάς βοηθούν να σκεφτόμαστε πιο καθαρά. Έρευνα έχει δείξει ότι είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας όταν την κάνουμε σε ένα δροσερό δωμάτιο παρά όταν επικρατεί ζέστη. Μια εξήγηση είναι ότι το καλοκαίρι, το σώμα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για να δροσίσει το σώμα, στερώντας την από τον εγκέφαλο (η γλυκόζη είναι το “καύσιμο” του εγκεφάλου). Για όποιο λόγο κι αν συμβαίνει πάντως, καλό είναι να ξέρεις ότι μια βόλτα στο κρύο θα σε βοηθήσει να κατεβάσεις καλύτερες ιδέες ή να ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις σου πιο εύκολα.

Σε βοηθάει να κάψεις θερμίδες

Όταν έξω πέφτει χιόνι, το σώμα εργάζεται πολύ πιο σκληρά από ό,τι συνήθως για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του. Για να παραμείνει ζεστό, αξιοποιεί την ενέργεια που έχει αποθηκεύσει (πιθανότατα με τη μορφή λίπους στους γοφούς σου). Αυτή η διαδικασία είναι που κάνει και τη γυμναστική στο κρύο πιο αποτελεσματική στην καύση του λίπους. Διάβασε κι εδώ μερικά χρήσιμα tips για σένα που γυμνάζεσαι έξω το χειμώνα.

Κοιμάσαι καλύτερα

Όταν πέφτουμε για ύπνο, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κι αυτό εξασφαλίζει όνειρα γλυκά. Το καλοκαίρι η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει έως και δύο ώρες, ενώ το χειμώνα επειδή η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, το σώμα μπαίνει σε mood ύπνου σχεδόν αμέσως. Σ’ αυτό βοηθάει και το λιγότερο έντονο πρώτο φως της ημέρας (σε σχέση πάντα με το καλοκαίρι) που σε κάνει να μην ξυπνάς τόσο εύκολα μόλις ξημερώσει.

Καταπολεμά τις λοιμώξεις

Μπορεί να είναι πιο εύκολο να κρυολογήσεις όταν κάνει κρύο, μιας και κυκλοφορούν πολλοί ιοί που προκαλούν κρυολόγημα, από την άλλη όμως σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό σου είναι πιο ισχυρό το χειμώνα, και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Αναζωογονεί το δέρμα

Όταν κάνει κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία της επιδερμίδας συστέλλονται, μειώνοντας το πρήξιμο και τις κοκκινίλες, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ροής του αίματος. Επιπλέον, οι πόροι τείνουν να παράγουν λιγότερο σμήγμα κι έτσι μειώνονται τα σπυράκια και οι φλεγμονές στο δέρμα. Διάβασε κι εδώ ποια είναι η σωστή φροντίδα της επιδερμίδας σου όταν η θερμοκρασία πέφτει.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη