Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

5 λόγοι που το κρύο κάνει καλό

Οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έχουν και τα οφέλη τους.

Οι περισσότεροι από εμάς από το τέλος των γιορτών των Χριστουγέννων και μετά, αυτό που θέλεις είναι να περάσουν οι ημέρες γρήγορα για να έρθει και πάλι το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι ότι όσοι αγαπούν το χειμώνα είναι μάλλον η μειοψηφία, ωστόσο ας μην υποτιμάμε τα ευεργετικά οφέλη που έχει για την υγεία μας. Γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες, εκτός από το να σε κάνουν να κρυώνεις και να μη θέλεις να σηκωθείς το πρωί από το ζεστό κρεβάτι σου, σε ωφελούν σε πολλά επίπεδα, γιατί:

Διάβασε ακόμη – Τρία κοινά χαρακτηριστικά που δεν σε κάνουν ελκυστική σύμφωνα με την επιστήμη

Το κρύο κινητοποιεί τον εγκέφαλο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μάς βοηθούν να σκεφτόμαστε πιο καθαρά. Έρευνα έχει δείξει ότι είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας όταν την κάνουμε σε ένα δροσερό δωμάτιο παρά όταν επικρατεί ζέστη. Μια εξήγηση είναι ότι το καλοκαίρι, το σώμα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για να δροσίσει το σώμα, στερώντας την από τον εγκέφαλο (η γλυκόζη είναι το “καύσιμο” του εγκεφάλου). Για όποιο λόγο κι αν συμβαίνει πάντως, καλό είναι να ξέρεις ότι μια βόλτα στο κρύο θα σε βοηθήσει να κατεβάσεις καλύτερες ιδέες ή να ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις σου πιο εύκολα.

Το κρύο σε βοηθάει να κάψεις θερμίδες

Όταν έξω πέφτει χιόνι, το σώμα εργάζεται πολύ πιο σκληρά από ό,τι συνήθως για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του. Για να παραμείνει ζεστό, αξιοποιεί την ενέργεια που έχει αποθηκεύσει (πιθανότατα με τη μορφή λίπους στους γοφούς σου). Αυτή η διαδικασία είναι που κάνει και τη γυμναστική στο κρύο πιο αποτελεσματική στην καύση του λίπους. Διάβασε κι εδώ μερικά χρήσιμα tips για σένα που γυμνάζεσαι έξω το χειμώνα.

Το κρύο σε βοηθάει να κοιμάσαι καλύτερα

Όταν πέφτουμε για ύπνο, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κι αυτό εξασφαλίζει όνειρα γλυκά. Το καλοκαίρι η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει έως και δύο ώρες, ενώ το χειμώνα επειδή η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, το σώμα μπαίνει σε mood ύπνου σχεδόν αμέσως. Σ’ αυτό βοηθάει και το λιγότερο έντονο πρώτο φως της ημέρας (σε σχέση πάντα με το καλοκαίρι) που σε κάνει να μην ξυπνάς τόσο εύκολα μόλις ξημερώσει.

Το κρύο καταπολεμά τις λοιμώξεις

Μπορεί να είναι πιο εύκολο να κρυολογήσεις όταν κάνει κρύο, μιας και κυκλοφορούν πολλοί ιοί που προκαλούν κρυολόγημα, από την άλλη όμως σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό σου είναι πιο ισχυρό το χειμώνα, και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Το κρύο αναζωογονεί το δέρμα

Όταν κάνει κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία της επιδερμίδας συστέλλονται, μειώνοντας το πρήξιμο και τις κοκκινίλες, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ροής του αίματος. Επιπλέον, οι πόροι τείνουν να παράγουν λιγότερο σμήγμα κι έτσι μειώνονται τα σπυράκια και οι φλεγμονές στο δέρμα. Διάβασε κι εδώ ποια είναι η σωστή φροντίδα της επιδερμίδας σου όταν η θερμοκρασία πέφτει.

Πηγή: madamefigaro.gr

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη