Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

5 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τεκνοποιήσεις

Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Κωνσταντίνα Χρίστου εξηγεί τι πρέπει να σκεφτείς πριν πάρεις την απόφαση να κάνει παιδί.

Οι παντρεμένοι χωρίς παιδιά σίγουρα έχουν ακούσει κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις: “Πότε θα κάνετε παιδιά;”, “Γιατί δεν κάνατε παιδιά ακόμα;”, “Προσπαθείτε για να κάνετε παιδιά ή όχι;”, “Μα δε θα κάνετε παιδιά; Είναι δυνατόν;”.

Στη σημερινή κοινωνία η νοοτροπία που κυριαρχεί για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος στη ζωή του για να είναι ευτυχισμένος είναι η εξής:

  • Να σπουδάσει.
  • Να βρει μια καλή δουλειά.
  • Να έχει μια σοβαρή σχέση.
  • Να παντρευτεί.
  • Να κάνει παιδιά.

Οποιαδήποτε παραλλαγή ή παρέκκλιση της πορείας συνήθως θεωρείται ως αποτυχία.

Το να έχεις ή να μην έχεις παιδιά δε θα σε κάνει να είσαι πιο ευτυχισμένη στη ζωή σου. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να γίνουν γονείς και υπάρχουν άτομα που δεν το θέλουν για τη ζωή τους.

Διάβασε ακόμη – Τι είναι το “Snapchat dysmorphia” και τι αφορά

Επίσης, υπάρχουν και συνθήκες στη ζωή ορισμένων ανθρώπων που δεν επιτρέπουν ή δε βοηθούν την τεκνοποίηση. Σίγουρα υπάρχουν και καταστάσεις όπου δε θα έπρεπε κάποιος να τεκνοποιήσει.

Οι επόμενες 5 καταστάσεις είναι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τεκνοποιήσεις:

  1. Για να σώσεις το γάμο σου

Τα ζευγάρια που έχουν προβλήματα μεταξύ τους δεν είναι σοφό να προσπαθούν να τα «σβήσουν» με μια εγκυμοσύνη. Το μόνο που θα κατορθώσουν μακροπρόθεσμα είναι να επιβαρύνουν τη σχέση τους εντείνοντας έτσι τις δυσκολίες και τις διαφορές τους. Άρα είναι καλύτερα να λύσουν πρώτα τα θέματα τους.

  1. Όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας

Εάν η εγκυμοσύνη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας τότε δεν αξίζει να μπει σε αυτή την πορεία. Η υγεία και η ευημερία κάθε ανθρώπου είναι σημαντική. To ίδιο και η δική σου. Μην το διακινδυνέψεις!

  1. Όταν δεν είσαι έτοιμη

Το κάθε τι γίνεται στη σωστή ώρα. Δεν είναι όλα τα άτομα έτοιμα για μια τέτοια αλλαγή στη ζωή τους. Η μητρότητα είναι κάτι σημαντικό και παρόλο που δίνει πολλή χαρά και ικανοποίηση, δίνει παράλληλα και πολλή πίεση, δυσκολία και ευθύνη. Οι αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα του γονέα είναι τεράστιες, επομένως το άτομο πρέπει να είναι έτοιμο για να τις αποδεχτεί στη ζωή του.

  1. Γιατί έτσι πρέπει

Όταν οι άνθρωποι καταπιάνονται με αυτά που πιστεύουν ότι πρέπει να τους προσφέρει η ζωή αντί να ασχολούνται με αυτά που ήδη έχουν στη ζωή τους, δεν μπορούν να βιώσουν την ευτυχία. Άρα εάν σκέφτεσαι ότι «θα έπρεπε να έχω παιδιά» ή «πρέπει να γίνω μητέρα» δε σημαίνει ότι είσαι έτοιμη για να γίνεις μητέρα ή ότι αυτό θα σε κάνει ευτυχισμένη. Το σημαντικό είναι να το θέλεις και να είναι επιλογή σου, όχι να σου το επιβάλλει η κοινωνία ή οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος (π.χ. η οικογένεια σου).

  1. Όταν οικονομικά δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις και λείπει η σταθερότητα από τη ζωή σου

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί έχει πολλά έξοδα και χρειάζεται οικονομική σταθερότητα. Εάν δεν το έχεις αυτό είναι δύσκολο να προσφέρεις μια ποιοτική ζωή στο παιδί σου.

Τα παιδιά αξίζουν να είναι ευτυχισμένα και το ίδιο αξίζεις κι εσύ.

Ευχαριστίες στη ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Κωνσταντίνα Χρίστου (Ιδρυτικό Μέλος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Μέλος του Βρετανικού Συνδέσμου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας), www.cchristou.com.cy, Facebook: Κωνσταντίνα Χρίστου, Email: [email protected], τηλ.: 99484563.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη