Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

5 λάθη που κάνεις στη διατροφή σου και σε παχαίνουν χωρίς να το καταλαβαίνεις

Μήπως συνηθίζεις να κάνεις κι εσύ αυτά τα λάθη στην καθημερινότητα σου;

Μέσα στην καθημερινότητά μας μπορεί να υποπέσουμε σε διατροφικά λάθη χωρίς να το καταλάβουμε λόγω του ότι οι υποχρεώσεις δεν μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε “καθαρά” σε σχέση με τη διατροφή μας.

Συμβουλευτήκαμε λοιπόν την expert για να καταλάβουμε ποια είναι τα διατροφικά λάθη που κάνουμε και πώς να τα διορθώσουμε για να μην παίρνουμε (αχρείαστα) κιλά.

Διάβασε ακόμη – Marie Chantal Miller: Η διατροφή που ακολουθεί για άψογη σιλουέτα μετά τα 50

1. Μην τρως διαφορετικά φαγητά μαζί

Είμαστε προγραμματισμένοι να τρώμε περισσότερο όταν είμαστε αντιμέτωποι με πολλές διαφορετικές διατροφικές επιλογές. Αυτός ο μηχανισμός μας δίνει ένα πλεονέκτημα όταν η ποικιλία αυτή αποτελείται από χορταστικά φαγητά με λίγες θερμίδες, όπως λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη.

2. Μην καταναλώνεις δεύτερη μερίδα

Εάν γεμίσεις το πιάτο σου με υπερβολική ποσότητα φαγητού, το πιθανότερο είναι ότι θα το φας όλο. Το να ξέρεις ότι μπορείς να δοκιμάσεις και δεύτερη μερίδα σε κάνει να βάλεις λιγότερη ποσότητα στο πιάτο σου την πρώτη φορά και επιτρέπει στον οργανισμό να καταλάβει ότι έχει χορτάσει πριν από τη δεύτερη μερίδα.

3. Μη χρησιμοποιείς την άσκηση ως δικαιολογία

Δυστυχώς, με αυτή δεν καις τόσες θερμίδες όσες νομίζεις. Με 30 λεπτά στο ελλειπτικό, για παράδειγμα, καις απλώς ό,τι κατανάλωσες με ένα κομμάτι κέικ. Σκέψου την άσκηση ως ένα εργαλείο να διατηρείς τον έλεγχο και να νιώθεις ευεξία, όχι ως ένα μέσο ώστε να τρως ελεύθερα ό,τι βρίσκεις μπροστά σου.

4. Μην έχεις ένα μικροσκοπικό φόρεμα στην ντουλάπα σου ως κίνητρο

Εάν νομίζεις ότι η ελπιδοφόρα αγορά ενός μικροσκοπικού μαύρου φορέματος ή οι φωτογραφίες με γνωστά μοντέλα θα σε ενθαρρύνουν να χάσεις βάρος, κάνεις λάθος. Κάποιες γυναίκες νιώθουν χειρότερα για τον εαυτό τους όταν βλέπουν τα “πρότυπα” μοντέλα στις διαφημίσεις. Έτσι, αν νιώθεις άσχημα για σένα, είναι πιο δύσκολο να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.

5. Μη σκέφτεσαι ότι μπορείς να καταναλώσεις όσα φρούτα και λαχανικά θέλεις, επειδή δεν έχουν θερμίδες

Τα φρούτα και τα λαχανικά σαφώς και είναι απαραίτητα στη διατροφή σου, αλλά πρέπει να προσέξεις ειδικά αν έχεις αδυναμία στα αποξηραμένα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και θερμίδες, τους χυμούς και τα αμυλώδη λαχανικά (π.χ. αρακάς, καλαμπόκι, κολοκύθα). Γι’ αυτό χρειάζεται να γνωρίζεις τι σημαίνει μία μερίδα από τα παραπάνω ώστε να μην ξεφύγεις διατροφικά. Επίσης, η πατάτα και οι ποικιλίες της δεν περιλαμβάνονται στα λαχανικά. Γενικά, χρειάζεσαι 4 μερίδες από ποικιλία λαχανικών και 3 μερίδες από ποικιλία φρούτων καθημερινά.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη