Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

5 καλοί λόγοι να εντάξεις το παντζάρι στη διατροφή σου

Ποια είναι τα βασικά οφέλη του για την υγεία σου.

Υπάρχουν μερικές τροφές που αξίζει να προσθέσεις στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο σου, και το παντζάρι η αλλιώς κοκκινογούλι είναι σίγουρα ένα από αυτά. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις προσφέρει εκπληκτικά οφέλη στην υγεία.

Ακολουθούν τα 5 βασικά οφέλη του παντζαριού για την υγεία σου όπως τα αναφέρει η Νάντια Σκληβάγκου, MSc, διαιτολόγος-διατροφολόγος (feelnutrition.gr) στο Shape.gr.

Διάβασε ακόμη – Ποια είναι τα 6 superfoods που χρειάζεται να τρως κάθε μέρα

1. Είναι χαμηλό σε θερμίδες, καθώς αποτελείται κυρίως από νερό και υδατάνθρακες, αλλά περιέχει σχεδόν όλα τα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα που χρειαζόμαστε.

2. Συμβάλλει στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να ενισχύει την πνευματική απόδοση. Τα νιτρικά άλατα στον χυμό του μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και στην επιβράδυνση της άνοιας.

3. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, δρα ως φυσικό καθαρτικό και βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Ένα φλιτζάνι παντζάρι περιέχει 3,4 γρ. φυτικές ίνες.

4. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και την αντοχή στην άσκηση. Τα νιτρικά του διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του οξυγόνου στους μυς.

5. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα, περιέχει φυσικές χρωστικές που προσφέρουν προστασία κατά της υπέρτασης και της καρδιακής νόσου. Αρκούν 250 ml χυμός παντζαριού για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη