Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

5 καλοί λόγοι για να περπατάς περισσότερο

Βάλε το περπάτημα στην καθημερινότητα σου!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε συστήσει κάποια στιγμή “10 χιλιάδες βήματα την ημέρα” για να έχει κάποιος μια καλή φυσική κατάσταση και να απολαμβάνει όλα τα καλά οφέλη της γυμναστικής στην υγεία. Κι αν τα 10 χιλιάδες σας ακούγονται απλά ένας στρογγυλός αριθμός, μια στρατηγική μάρκετινγκ της βιομηχανίας του fitness ή απλά απρόσιτος στόχος, μάθετε πως αυτά τα βήματα μεταφράζονται σε περπάτημα που αντιστοιχεί σε μία ώρα και σαράντα λεπτά μέσα σε ένα 24ωρο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας του πανεπιστημίου του Harvard Dr.Lee, ο αριθμός ήταν αποτέλεσμα κάποιας στρατηγικής μάρκετινγκ που ξεκίνησε στην Ιαπωνία αφού ο αριθμός 10 χιλιάδες στα ιαπωνικά μοιάζει με έναν άνθρωπο που περπατάει. Η έρευνα του που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association συμπέρανε ότι τα 10 χιλιάδες βήματα δεν κάνουν κακό στην υγεία αλλά δεν χρειάζονται για να είναι κανείς fit και υγιής. Τα 4,400 είναι αρκετά είτε κάποιος περπατά με ένταση στο πάρκο ή τα κάνει αργά μέσα στο σπίτι του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης ή 75 λεπτά υψηλής έντασης άσκησης. Το περπάτημα είναι η πιο άνετη και εύκολη αερόβια άσκηση, είτε μετράμε είτε όχι τα βήματα μας και όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι περπατώντας καθημερινά πάνω από 4 χιλιάδες βήματα (περίπου 40 λεπτά) θα μπορέσουμε να χάσουμε κιλά, να αποκτήσουμε καλύτερη υγεία και ευεξία.

Μερικοί καλοί λόγοι να περπατάς περισσότερο

Θα χάσεις κιλά

Το περπάτημα θεωρείται μία από τις καλύτερες μεθόδους γυμναστικής για απώλεια κιλών. Το πόσες θερμίδες θα χάσεις ενώ περπατάς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ένταση της άσκησης, η ταχύτητα, το βάρος κλπ. Αλλά αν θέλεις να δεις διαφορά αρκεί να περπατάς πάνω από 70 λεπτά καθημερινά.

Θα έχεις ευεξία

Η γυμναστική μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα και ειδικά το περπάτημα, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να μειώσει το άγχος, την κατάθλιψη και τη γενικότερη κακή διάθεση. Μπορεί, επιπλέον, να τονώσει την αυτοπεποίθησή σου ή τα αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της αποχής από κοινωνικές εκδηλώσεις.

Μειώνει τις ευρυαγγείες

Το συχνό περπάτημα έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την εμφάνιση ευρυαγγείων αρκεί να φοράς πάντα σωστά αθλητικά παπούτσια για άνετα βήματα.

Διάβασε ακόμη – Ποιο είδος γυμναστικής να κάνεις ανάλογα με την περίοδο σου

Αυξάνει την μυική μάζα ενώ μεγαλώνεις

Σύμφωνα με έρευνες το περπάτημα μπορεί να μειώσει την απώλεια μυικού ιστού που συμβαίνει φυσικά καθώς μεγαλώνουμε, εξασφαλίζοντας ένα πιο δυνατό και λειτουργικό σώμα.

Βοηθά στην πέψη

Μπορεί να έχουμε μάθει ότι μετά το φαγητό δεν κάνουμε αμέσως γυμναστική αλλά το περπάτημα επιτρέπεται! Αντί να κάτσεις στον καναπέ, περπάτησε για μισή ώρα ώστε να κρατήσεις τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά και να βοηθήσεις το πεπτικό σύστημα να κάνει τη δουλειά του.

Μυστικά για να περπατάς περισσότερο καθημερινά

1.Πάρκαρε το αυτοκίνητο πιο μακριά. Θα αγχώνεσαι και λιγότερο αν δεν βρίσκεις θέση κοντά στη δουλειά.

2.Βρες χρόνο για περπάτημα. Ξεκίνησε νωρίτερα για τη δουλειά ή κάνε μια βόλτα πριν επιστρέψεις στο σπίτι.

3.Θέσε ρεαλιστικούς στόχους. Μην στοχεύσεις τα 4 χιλιάδες βήματα αν δεν περπατάς καθόλου. Ξεκίνησε σιγά και σταδιακά για να μην απογοητευτείς.

4.Κάνε το περπάτημα πιο διασκεδαστικό. Βάλε ακουστικά σας και άκου την αγαπημένη σου μουσική ή κάνε μια βόλτα σε μια περιοχή με όμορφη θέα, όπως είναι το βουνό, η θάλασσα ή μια γειτονιά με όμορφα σπίτια.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη