Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

5 επιλογές σε φυτά εσωτερικού χώρου, από τον ιδιοκτήτη του The Botanist

Πώς να ανανεώσεις κάθε γωνιά του σπιτιού με επιλογές από υπέροχα φυτά και λουλούδια που θα σου φτιάξουν τη διάθεση – συν tips για τη συντήρηση τους.

Της Νικόλ Ζένιου

Το The Botanist είναι ένα μικρό ανθοπωλείο στο κέντρο της πρωτεύουσας με ιδιαίτερο concept και υπέροχη αισθητική που συναντά κανείς μόνο σε ψαγμένα μέρη στο εξωτερικό.

Εμείς συναντήσαμε τον ιδιοκτήτη του, Κωνσταντίνο Ορφανού, για να μας δώσει πολύτιμα tips για ανανέωση του σπιτιού μας με φυτά εσωτερικού χώρου. Συγκεκριμένα, μας προτείνει 5 επιλογές σε φυτά που θα προσθέσουν vibes αισιοδοξίας στον χώρο μας, ενώ παράλληλα θα τονώσουν τη διάθεση αλλά και την υγεία μας.

1. Fiddle – Leaf Fig (Ficus Lyrata)

Ο Ficus Lyrata ίσως να είναι το πιο συνηθισμένο φυτό το οποίο έχει κερδίσει μια θέση στα σπίτια μας. Ένα φυτό το οποίο είναι αρκετά ανθεκτικό και εμφανισιακά έχει να δώσει μια μίνιμαλ και μοντέρνα πινελιά στο σπίτι μας. Επίσης φημίζεται για την ικανότητα του να καθαρίζει τον αέρα στον χώρο

Ως φυτό είναι πολύ εύκολης συντήρησης αφού δεν αντιμετωπίζει σοβαρές ασθένειες ενώ δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Care tip:

•       Καθαριότητα φυλλωμάτων, διατήρηση υγρασίας.

•       Κατάλληλη θερμοκρασία 10-30 βαθμούς Κελσίου.

•       Φως και τοποθέτηση: Ο Ficus Lyrata χρειάζεται έμμεσο φως. Προτείνετε το φυτό να περιστρέφεται κατα διαστήματα μιας και τα φυτά έχουν την τάση να τείνουν προς το φως.

2. Swiss Cheese Plant (Monstera Deliciosa)

Η Monstera Deliciosa είναι ακόμη ένα φυτό που συναντάμε συχνά μιας και υπάρχει η άνεση παραγωγής του στην Κύπρο λόγο καλού κλίματος. Φυτό με ιδιαίτερο φύλλωμα που παραπέμπει σε εξωτικούς προορισμούς.

Care tip:

•       Καθαριότητα φυλλωμάτων, διατήρηση υγρασίας.

•       Οργανικό λίπασμα κατά την διάρκεια άνοιξης και καλοκαιριού.

•       Η Monstera προτιμάει να κρατάει λίγη υγρασία στο εσωτερικό και να στεγνώνει λίγο ανάμεσα στα ποτίσματα.

3. Pothos (Epipremnum aureus)

Το epipremnum aureum κοινώς pothos και στην Κύπρο “Μανώλης” είναι ένα φυτό που συναντάμε συχνά σε καφέ, εστιατόρια, κομμωτήρια. Ένας απλός λόγος είναι η σχετικά εύκολη συντήρηση του και η ικανότητα που έχει στο αναρριχάται, έτσι ώστε να δίνει ένα άλλο αέρα στον χώρο.

Care tip:

•       Τοποθέτηση κοντά σε φωτεινό παράθυρο αλλά με έμμεσο φως.

•       Κατάλληλες θερμοκρασίες είναι 15-30 βαθμούς Κελσίου.

•       Αφήνουμε την επιφάνεια να στεγνώσει λίγο ανάμεσα στα ποτίσματα.

•       Μεταφύτευση σε μια πιο μεγάλη γλάστρα όταν το ριζικό σύστημα κάνει κυκλικές κινήσεις ή βγαίνει εκτός της γλάστρας.

4. (Philodendron Selloum) Thaumatophyllum Bipinnatifidum

Το Philodendron Selloum είναι ακόμη ένα εντυπωσιακό αλλά και ανθεκτικό φυτό το οποίο χρειάζεται την βασική φροντίδα όπως όλα τα φυτά. Το μοναδικό σχήμα που έχει το φύλλωμα του είναι αρκετό για να πάρει μια θέση στο σπίτι μας.

Care tip:

•       Προτείνετε ζεστή και υγρή ατμόσφαιρα έτσι ώστε να γίνεται πιο σωστά η φωτοσύνθεση.

•       Τοποθέτηση κοντά σε παράθυρο με μέτριο εώς έντονο φως.

•       Μπορεί να ανταπεξέλθει σε δυνατό φως, αλλα χρειάζεται επιπρόσθετη φροντίδα.

Extra Tip: Τα φύλλα που θα κόψουμε απο το Philodendron Selloum για να μην είναι ανεξέλεγκτο στο μεγάλωμα του μπορούν να επιζήσουν για μήνες σε ένα βάζο – φυσικά με την αλλαγή του νερού σε εβδομαδιαία βάση.

5. Eποχιακά λουλούδια

Ένα χρωματιστό μπουκέτο λουλούδια μπορεί να κάνει πολλά, όπως το να προσφέρει ένα χαμόγελο ελπίδας σε αγαπημένο μας πρόσωπο ή συνάνθρωπο μας ή να κάνει ένα φρεσκάρισμα σε όλο μας το σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό γενικά να αναπτύξουμε τη συνήθεια να προσθέτουμε λουλούδια στους χώρους που περνάμε αρκετό χρόνο χωρίς απαραίτητα να τα αγοράζουμε. Τώρα είναι ο κατάλληλος καιρός να κόψουμε από χωράφια, βουνοπλαγιές και να τα τοποθετήσουμε στα βάζα μας.

Care tip:

•       Να ανανεώνετε συχνά το νερό.

•       Κόψτε λίγο το μίσχο του λουλουδιού κάθε φορά που αλλάζετε το νερό.

•       Απομακρύνετε τα λουλούδια σας από την ζέστη και το έντονο φως.

About

Ο Κωνσταντίνος Ορφανού, αποφάσισε να δημιουργήσει το flower shop The Botanist στην καρδιά της Λευκωσίας, με έμπνευση από την περίοδο που διέμενε στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σπουδές τους. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια των σπουδών του, είχε προσέξει πώς σε όλους τους χώρους υπήρχε έκδηλη η αγάπη για τα φυτά – ακόμη και για τα κομμένα λουλούδια που υπήρχαν τοποθετημένα στα περισσότερα καφέ, εστιατόρια, κομμωτήρια και εισόδους καταστημάτων. Όπως μας αποκάλυψε, “Προσωπικά έβλεπα την αλλαγή διάθεσης των πελατών και του προσωπικού λόγω της ύπαρξης μέρος της φύσης σε αυτούς τους χώρους,” προσθέτοντας πώς, “στόχος του The Botanist είναι να καταφέρει να ευαισθητοποιήσει και να αλλάξει την νοοτροπία των Κύπριων προς τα φυτά και τα λουλούδια, διότι έχουν να μας προσφέρουν περισσότερα οφέλη από όσα φανταζόμαστε.”

Info: The Botanist, Θεμιστοκλή Δέρβη 43Α, Λευκωσία, τηλ.: 22524057. Δ-Παρ 09.30-14.00 & 15.00-18.30, & Σ 10.00-15.00 (Τετ & Κ κλειστό).

Διάβασε ακόμη