Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

4 τρόποι με τους οποίους σαμποτάρεις τον εαυτό σου

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Γιάννης Μιχαήλ, μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για να σταματήσουμε να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας.

Η έκφραση “είσαι ο χειρότερος εχθρός σου” ισχύει για τους περισσότερους από εμάς. Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί εσύ ο ίδιος να σαμποτάρεις την ευτυχία σου; Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να έχεις κακές συνήθειες που σου κλέβουν την ευτυχία σου;

Αν δεν το έχεις σκεφτεί μέχρι τώρα και θεωρείς ότι άλλοι άνθρωποι ή άλλα πράγματα φταίνε που δεν είσαι ευτυχισμένος/η, ξανασκέψου το. Iσως αυτές οι 4 αυτές καθημερινές κακές συνήθειες μπορεί να σου στερούν την ευτυχία σου.

1.     Αναβλητικότητα. Μία κακή συνήθεια που βασανίζει πολλούς ανθρώπους είναι η αναβλητικότητα. Το να αναβάλλουμε συνεχώς το οτιδήποτε έχουμε να κάνουμε, λέγοντας ότι θα ξεκινήσουμε “αύριο” ή “άλλη φορά”. Πολλές φορές στην ζωή μας ενώ όλα γύρω μας είναι έτοιμα να συμβούν με τις κατάλληλες συνθήκες, το αναβάλλουμε και δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο να ολοκληρώσουμε. Οι λόγοι λοιπόν που αναβάλλουμε πράγματα ίσως συμβαίνει καθότι μπορεί να νιώθουμε υπερβολικά φορτωμένοι και πιεσμένοι όσον αφορά το συγκεκριμένο στόχο που αναβάλεις και να σου φαίνεται τόσο δύσκολο όσο το να ανεβείς ένα βουνό. Το πιο πιθανόν είναι ότι απλά δεν πιστεύεις στις ικανότητες σου και περιμένεις ότι θα αποτύχεις ή ακόμα και να φοβάσαι μία πιθανή αποτυχία.

Διάβασε ακόμη – Πώς το σώμα μας αποθηκεύει τα καταπιεσμένα συναισθήματα, σύμφωνα με τον ψυχολόγο

2.     Η τελειομανία, ο τέλειος σαμποτέρ: η επιθυμία του τέλειου, σε καταρρακώνει και σε αγχώνει όσο τίποτε άλλο. Οτιδήποτε θέλετε να πετύχετε, δεν θα είναι ποτέ αρκετό γιατί πάντα θα έχει να συγκριθεί με κάτι ακόμη πιο μεγάλο που βάζετε στο μυαλό σας και φαντάζει άπιαστο και όμως που θέλετε να φτάσετε. Το μικρό βήμα που χρειάζεται να γίνει για την αρχή της αλλαγής, μπορεί να μην γίνεται ποτέ καθώς προσπαθείτε πάντα να φτάσετε στην μεγαλομανεία του τελικού σας στόχου. Οι ρεαλιστικές προσδοκίες που θα βάλετε ως στόχο να εκπληρώσετε, είναι μια μεγάλη βοήθεια στο να πετύχετε τον στόχο σας, τις δυνατότητες σας, το χρονικό διάστημα και τον πως θα επιτευχθεί.

3.     Συναισθηματικό φαγητό: Αφού μιλάμε για αυτοκαταστροφή, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το λεγόμενο “comfort food”, το συναισθηματικό φαγητό, αυτό, δηλαδή, που -μόνο επιφανειακά δυστυχώς- απομακρύνει ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Νιώθουμε θλίψη, θυμό, άγχος και τρώμε ο,τι υπάρχει μπροστά μας καταστρέφοντας τελικά τον ίδιο μας τον εαυτό, αφού και νιώθουμε δυσφορία και συχνά τύψεις από το πόσο φάγαμε και απογοήτευση και εκνευρισμό, καθώς το συναίσθημα όχι απλά δεν έφυγε, αλλά έγινε ακόμα πιο έντονο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν το αντιμετωπίσαμε με υγιή τρόπο. Επίσης,  αυτοκαταστροφικές είναι και οι υπόλοιπες καταχρήσεις είτε αυτές αφορούν σε ουσίες είτε σε αλκοόλ, όπου τα πράγματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά καθώς παραμονεύει και ο κίνδυνος της εξάρτησης. 

4.     Μισοάδειο: Ότι εστιάζεις μεγιστοποιείται. Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων στην ζωή. Αυτοί που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και οι άλλοι που το βλέπουν μισοάδειο. Αυτοί που εστιάζουν στο αρνητικό, έχουν μια εσωτερική φωνή που υπαγορεύει συνεχώς ότι τα πράγματα είναι άσχημα, οι συνθήκες είναι απαγορευτικές και είστε μόνοι και αβοήθητοι. Το εύκολο σενάριο, είναι το φοβικό: αν προχωρήσετε, θα αποτύχετε. Ποιος το ορίζει όμως αυτό; Οι εμπειρίες σας, οι σκέψεις σας, η αυτοεικόνα σας; Πώς είστε σίγουροι τι θα γίνει στο μέλλον όμως; Η καταστροφολογία οφελεί μόνο το αυτοσαμποτάζ. Υπάρχουν όμως και πιθανότητες επιτυχίας οι οποίες έχουν το ίδιο ακριβώς ποσοστό, για αυτό χρειάζεται πρώτα να αναγνωρίσετε ότι αυτό-σαμποταρετε στον εαυτό σας με τον τρόπο σκέψης σας.

Η μέθοδος του Βιοσυντονισμού μπορεί άμεσα, ανώδυνα και ακίνδυνα να σας βοηθήσει να δυναμώσετε την αυτοπεποίθηση σας, να μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας και να πιστέυετε στις ικανότητές σας. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να σταματήσετε το σαμποτάζ που κάνετε στον εαυτό σας και να πετύχετε όποιοδήποτε στόχο σας επιθυμείτε.

Επίσης μπορείτε να ζήσετε την μοναδική εμπειρία των Mastermind Sessions στην ακαδημία του Re – Paint Your Life, όπου θα διδαχθείτε τα καλύτερα εργαλεία, με απώτερο σκοπό να ξεκλειδώσετε την πόρτα του μυαλού και της καρδιάς και να κάνετε τα όνειρα σας πραγματικότητα. Για περαιτέρω πληροφορίες και εγγραφές για τις νέες ομάδες που λάβουν μέρος στις 22/3/22, παρακαλώ επικοινωνήστε στο 22527100.

Διάβασε ακόμη