Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

4 συνταγές με wine pairings για να υποδεχθείς τη νέα εποχή παρέα με φίλους

Με εκλεκτά κρασιά από το Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη.

Oι πιο όμορφες μας στιγμές είναι φυσικά όλες εκείνες που περνάμε στο σπίτι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μαζί με φαγητό και φυσικά καλό κρασί. Παρακάτω συγκεντρώσαμε γευστικές συνταγές που συνοδεύονται με τα υπέροχα κρασιά από το Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη και σου τις προτείνουμε για να τιςδοκιμάσεις.

Οι ξεχωριστές ετικέτες PlayiÁ Rosé Dry, PlayiÁ Cuvée Spéciale, Red Melody και PlayiÁ White dry αναδεικνύουν εξαιρετικά πιάτα κάθε γευστικής φιλοσοφίας.

Ακολουθούν οι συνταγές που αξίζει να δοκιμάσεις:

ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΡΥΖΙ

Υλικά: • 2 φιλέτα σολομού • 2 φλ. μαύρο ρύζι • 1/2 κιλό ανάμεικτα λαχανικά (λαχανάκια Βρυξελλών, κολοκύθα, καρότο, αρακάς) • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος • Τζίντζερ • Κύμινο • Αλάτι • Πιπέρι

Εκτέλεση: Πασπαλίζουμε το σολομό με τζίντζερ και κύμινο, αλάτι και πιπέρι, τον τοποθετούμε σε πυρίμαχο ταψάκι και τον ψήνουμε σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό το δέρμα. Βράζουμε το ρύζι και τα κομμένα λαχανικά στο ζωμό λαχανικών, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 20 λεπτά περίπου, προσθέτουμε το μαϊντανό λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε με κλειστό το καπάκι να απορροφήσει τα υγρά. Σερβίρουμε.

Πρόταση για Pairing: Playiá Rosé Dry

Το Playιa Rosé Dry είναι το αποτέλεσμα ενός ιδιαίτερου παντρέματος των γηγενών ποικιλιών Ξυνιστέρι και Μαύρο. Το χρώμα του είναι αχνό ροζέ, λαμπερό και κρυστάλλινο. Στη μύτη αναδεικνύονται πλούσια αρώματα λευκού ροδάκινου, ροδοπέταλων, γιασεμιού και βοτάνων, ενώ, επίσης, εντοπίζονται υποψίες φραγκοστάφυλου και φρούτων του δάσους. Το στόμα του βελούδινο, γεμάτο, πληθωρικό, με μια δροσερή οξύτητα που συναρπάζει τον ουρανίσκο. Η κατάληξή του, μια εκρηκτική επίγευση.

ΜΑΥΡΗ ΤΑΡΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Υλικά: • 12 μέτριες ντομάτες • Μερικές μαύρες ελιές • 4 φέτες χθεσινό ψωμί • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο • Θυμάρι • 2 φύλλα δάφνης • 1 σκελίδα σκόρδο • Θαλασσινό αλάτι • Πιπέρι

Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους, τις τοποθετούμε σε ταψάκι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, τα φύλλα δάφνης και πολτοποιημένο το σκόρδο, και ψήνουμε στους 180°C για 25 λεπτά. Βάζουμε το ψωμί σε ταψάκι, προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και θυμάρι, και ψήνουμε στους 180°C για 5 λεπτά. Μεταφέρουμε τις ψημένες ντομάτες σε στρογγυλή φόρμα, πιέζουμε με ένα κουτάλι και ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά. Τοποθετούμε το ψημένο ψωμί στη βάση, από πάνω το στρογγυλό μείγμα ντομάτας και πασπαλίζουμε με τις μαύρες ελιές, τις οποίες έχουμε ψιλοκόψει.

Πρόταση για Pairing: Playiá Cuvée Spéciale

Το ερυθρό Playia Cuvée Spéciale είναι ένα κοσμοπολίτικο χαρμάνι, δημιούργημα διεθνών ποικιλιών που προσαρμόστηκαν ιδανικά στο ιδιαίτερο terroir των ομοδίτικων κοιλάδων. Με πορφυρό χρώμα, στη μύτη παρουσιάζει μια πολύπλοκη παλέτα αρωμάτων που θυμίζουν φρούτα του δάσους, μπαχαρικά και απαλές νότες σοκολάτας. Το στόμα του, γεμάτο και λιπαρό, καταλήγει σε μια βελούδινη επίγευση που επιμένει, χαρίζοντας στο κρασί εξωστρέφεια και χάρη.

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Υλικά: • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου • 2 φέτες μπέικον κομμένες σε κομματάκια • 250 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα • 2 κ.σ. μουστάρδα • Λίγο ελαιόλαδο • 2 αυγά • Αλεύρι και φρυγανιά τριμμένη για το πανάρισμα • Μοσχοκάρυδο • Μαϊντανός • Αλάτι • Πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε το κοτόπουλο σε αλατισμένο νερό, με λίγο πιπέρι. Αφού βράσει, το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια, το τοποθετούμε σε μια μπασίνα και προσθέτουμε το μπέικον, τα τυριά, τη μουστάρδα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και λίγο μαϊντανό. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο καλυμμένο με μεμβράνη για να σφίξει και εν συνεχεία πλάθουμε τις κροκέτες στο μέγεθος μπάλας του πινγκ πονγκ. Τις πανάρουμε πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Πρόταση για Pairing: Red Melody

Το Red Melody είναι ένα αυθεντικό δείγμα ερυθρού παλαιωμένου οίνου, όπου το Shiraz συναντά το Cabernet Sauvignon. Χαρμάνι με βαθύ ερυθρό χρώμα και έντονα αρώματα μούρων, μύρτιλων, βανίλιας και μαύρου πιπεριού, παλαιώνεται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 12 μήνες και τουλάχιστον 8 μήνες στη φιάλη. Ένα κρασί απόλυτα ισορροπημένο και βελούδινο στη γεύση, που καταλήγει σε μακρά επίγευση. Ένα κρασί που επιδέχεται μακρά παλαίωση.

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

Υλικά: • 2 φλ. ρύζι • 3 γαρίδες No 1 καθαρισμένες • 2 κορυφές από σπαράγγια • 60 ml λευκό κρασί • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 2 κ.σ. ελαιόλαδο • Αλάτι • Πιπέρι

Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε τα σπαράγγια για 3 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε μπολ με παγωμένο νερό, για να μη χάσουν το χρώμα τους. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το ζωμό ανακατεύοντας διαρκώς. Προς το τέλος προσθέτουμε τα σπαράγγια και τις γαρίδες κλείνοντας το καπάκι για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Πρόταση για Pairing: Playiá White dry

Στον λευκό οίνο Playia White Dry, το Ξυνιστέρι συναντά τη Μάλαγα, σε ένα πάντρεμα γεύσεων και αρωμάτων. Στη μύτη ξεχωρίζουν τα αρώματα εξωτικών φρούτων, ανθών λεμονιάς και φρεσκοκομμένου πεπονιού. Το στόμα λιπαρό, γεμάτο και απόλυτα ισορροπημένο, καταλήγει σε μια δροσιστική επίγευση.

Διάβασε ακόμη