Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

4 μύθοι για το αδυνάτισμα

Μήπως τους πιστεύεις και εσύ ακόμα;

Η Karen Ansel, M.S., R.D., πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι κατηγορούν τον μεταβολισμό τους για τις άκαρπες προσπάθειες αδυνατίσματός τους, ενώ δε φταίει αυτός τις περισσότερες φορές.

Διάβασε ακόμη – Γυναίκα και βάρη: 5+1 λόγοι για να μην έχεις δεύτερες σκέψεις

Μύθος #1: Οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι πρέπει να έχουν έναν τέλειο μεταβολισμό

Όλοι μας γνωρίζουμε κάποια που είναι πολύ αδύνατη από τη φύση της και μπορεί να τρώει οτιδήποτε θέλει. Όταν κάποιος τη ρωτήσει για το μυστικό της, τότε απαντάει απλώς πως έχει πολύ καλό μεταβολισμό. Η απάντηση αυτή δεν είναι και τόσο αληθής σύμφωνα με την Ansel.

Οι υπερβολικά αδύνατοι άνθρωποι συνήθως προσπαθούν να ισοφαρίζουν. Δηλαδή, όταν τρώνε πολύ σε ένα γεύμα, τρώνε λιγότερο στα επόμενα. Συνηθίζουν να βρίσκονται σε αρμονία με τις απαιτήσεις και τα σημάδια του σώματός τους και αυτό πιστεύω ότι είναι το μυστικό αυτών που φαίνονται αδύνατοι από φυσικού τους. Μπορεί και να μην αντιλαμβάνονται καν ότι προσαρμόζουν έτσι τις διατροφικές τους επιλογές ή ότι παρατηρούν τόσο καλά τα μηνύματα που τους στέλνει το σώμα τους”, λέει η Ansel.Μπορείς και εσύ να διδαχτείς κάποια πράγματα από αυτούς και να προσέχεις περισσότερο τα σημάδια πείνας που σου στέλνει το σώμα σου, ώστε να τρως όποτε χρειάζεσαι πραγματικά τροφή και να επιβραβεύεις τον εαυτό σου με λίγη καλή σωματική δραστηριότητα.

Μύθος #2: Ή έχεις καλό μεταβολισμό ή δεν έχεις

“Όλοι πιστεύουν ότι έχουν αργό μεταβολισμό”, λέει η Ansel. Είναι πολύ εύκολο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις με την απώλεια των κιλών σου να κατηγορήσεις κάτι για το οποίο δεν ευθύνεσαι, αλλά η Ansel πιστεύει ότι αντί να συγκρίνεις το μεταβολισμό σου με αυτόν των άλλων ανθρώπων, θα έπρεπε να ελέγχεις καλύτερα την κατανάλωση θερμίδων σου και το επίπεδο της άσκησης που κάνεις. Σε αυτούς τους τομείς υπάρχουν περισσότερες παρεκκλίσεις αλλά έχεις και τη δυνατότητα να αλλάξεις κάποιες συνήθειές σου προς το καλύτερο.

Μύθος #3: Δεν μπορείς να αλλάξεις το μεταβολισμό σου

Όπως και στον προηγούμενο μύθο, μπορεί να πιστεύεις ότι γεννήθηκες με αργό μεταβολισμό και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να το αλλάξεις αυτό. Αλλά η Ansel τονίζει ότι αν δε γυμνάζεσαι και δεν έχεις μύες, τότε πραγματικά αλλάζεις το μεταβολισμό σου. Η αλλαγή και η στροφή προς κάποιες πιο υγιεινές επιλογές στη ζωή σου μπορεί να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σου. “Υπάρχουν κάποιες τροφές που σου προσφέρουν ένα μικρό πλεονέκτημα, όπως αυτό που θα είχες από την καφεΐνη ή το κόκκινο πιπέρι, αλλά δεν μπορείς να στηριχτείς μόνο σε αυτές, αν θες να δεις κάποια μεγάλη αλλαγή”.

Μύθος #4: Ο μεταβολισμός πέφτει στην ηλικία των 30 ετών

“Δεν ξέρω για τα 30, αλλά πιστεύω ότι κάτι τέτοιο ισχύει περισσότερο για την ηλικία των 40 περίπου χρόνων. Όταν διαβαίνεις τα 40, αρχίζεις να χάνεις μυϊκό ιστό και οι μυς καίνε περισσότερες θερμίδες παρά λίπη”, αναφέρει η Ansel. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να πάρεις τον έλεγχο αυτών των αλλαγών μέσω της γυμναστικής και των ασκήσεων για την αποκατάσταση των μυών σου.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη