4 λόγοι που κάποιος οδηγείται στην απιστία

Πως αντιμετωπίζεται και πως μπορεί να σωθεί μια σχέση.

Η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Κωνσταντίνα Χρίστου, αναλύει ένα θέμα που αφορά πολλά ζευγάρια και εξηγεί πως μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα μιας σχέσης.

  1. Έλλειψη Αυτοσεβασμού

Εάν κάποιος δε σέβεται τον εαυτό του δεν κάνει τα κατάλληλα βήματα είτε για να διεκδικήσει αυτά που χρειάζεται στη σχέση του, είτε για να βγει από μια σχέση που δεν τον/την ευχαριστεί. Επίσης το να εισπράττει θαυμασμό κι έγκριση από κάποιο νέο άτομο στη ζωή του, μπορεί αυτό να φαντάζει συναρπαστικό ωστόσο αυτό που στην ουσία συμβαίνει είναι πως με αυτό τον τρόπο τρέφει τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του.

Η αντιμετώπιση: Εάν ένας άνθρωπος δε μας δίνει αυτά που θέλουμε ή αυτά που πιστεύουμε ότι μας αξίζουν δε χρειάζεται να μένουμε σε αυτή τη σχέση. Απλά χωρίζουμε με αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια και αναζητούμε το σωστό σύντροφο για εμάς.

  1. Έλλειψη Επικοινωνίας

Κάποιοι επιλέγουν να παραμείνουν σε μία σχέση που δεν τους ολοκληρώνει ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Ωστόσο, οι ανεκπλήρωτες ανάγκες τους μπορεί να οδηγήσουν σε απογοήτευση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτό προσφέρει κίνητρο για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες από αλλού (δηλαδή ένα τρίτο άτομο).

Η αντιμετώπιση: Η κατάσταση δεν αλλάζει από μόνη της. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εκφράζονται οι ανάγκες και τα θέλω των ατόμων και να τα διεκδικούν από το/τη σύντροφο τους. Η ανοικτή επικοινωνία μεταξύ συντρόφων ορίζει τη διαφορά στο να “μοιράζομαι” τη ζωή μου με κάποιον, από το να “είμαι” απλά με κάποιον.

  1. Έλλειψη Αναγνώρισης

Εάν ο/η σύντροφος δε δείχνει ενδιαφέρον σε αυτά που σκέφτεται, αισθάνεται ή έχει να πει, τότε αισθάνεται την έλλειψη αναγνώρισης την οποία σίγουρα θα αναζητήσει από αλλού. Συνεπώς το άτομο μπορεί να βρει κάποιον/κάποιαν που θα ενδιαφέρεται για να μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα μαζί του/της. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τη σύνδεση με το/τη σύντροφο και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μία παράλληλη σχέση.

Η αντιμετώπιση: Πρέπει να δίνουμε σημασία σε αυτά που θεωρεί ο/η σύντροφος μας σημαντικά (ακόμα κι αν μας φαίνονται ανούσια) για να δείχνουμε την αναγνώριση της αξίας αυτού του ατόμου στη ζωή μας.

Διάβασε ακόμη – 10 τρόποι για να δείξεις την εκτίμηση σου στο σύντροφο σου

  1. Ανάγκη για εκδίκηση

Κάποτε οι άνθρωποι απιστούν από θυμό ή επιθυμία να εκδικηθούν. Εάν ένα άτομο πληγωθεί για οποιοδήποτε λόγο από το/τη σύντροφο, τότε γεννιέται η ανάγκη για αντίποινα. Το κίνητρο πίσω από την πράξη της απιστίας είναι να περάσει από τα ίδια συναισθήματα πόνου που ένιωσε, ώστε να καταλάβει ο/η σύντροφος τον πόνο που προκάλεσε αρχικά.

Η αντιμετώπιση: Καλύτερα οι άνθρωποι να μιλούν και να εκφράζουν τα αρνητικά συναισθήματα τους παρά να καταπιέζονται. Με ενέργειες όπως η απιστία χάνεται η αξιοπρέπεια του ατόμου και δε λαμβάνεται η δικαίωση που του αξίζει.

Συχνά η απιστία δεν έχει καμία σχέση με το/τη σύντροφο, αλλά με θέματα που αφορούν το ίδιο το άτομο που απιστεί. Άνθρωποι που απιστούν, συνήθως αγαπούν τους συντρόφους τους και δε θέλουν να τους βλάψουν. Για αυτό καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να κρύψουν την απιστία από το/τη σύντροφό τους. Ωστόσο, αυτή βλάπτει σοβαρά τη σχέση.

Η απιστία δε σημαίνει κατ’ ανάγκη το τέλος μιας σχέσης, αλλά για να υπάρχει θετική εξέλιξη απαιτείται δουλειά και από τις δύο πλευρές.

Να θυμάσαι ότι δεν είναι κατόρθωμα να έχει κανείς 25 συντρόφους αλλά κατόρθωμα είναι να καταφέρει να κρατήσει το/την σύντροφο του για 25 χρόνια.

Ευχαριστίες στην Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κωνσταντίνα Χρίστου Ιδρυτικό Μέλος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Μέλος του Βρετανικού Συνδέσμου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας www.cchristou.com.cy, facebook.com/cchristou.com.cy Τηλ.: 99484563.

Φωτογραφία: istock

 

Διάβασε ακόμη